SHARE

Пеевски призна, че е купил медиите си със заем от КТБ. 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се изяви с ексклузивно интервю пред издавания от него в. „Телеграф“, в което представя новия си законопроект, анонсиран като закон срещу вторичното разграбване на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Един от въпросите към него е: „Нека да изчистим един път завинаги основната спекулация в обществото – имали ли сте кредити в КТБ, дължите ли нещо на КТБ и какви са били взаимоотношенията ви с Цветан Василев?“

В отговор Пеевски признава, че той и семейството му са имали кредити в КТБ и „именно с такъв кредит закупихме преди доста време вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“.

 Законопроектът на Делян Пеевски и Йордан Цонев не е срещу вторичното разграбване на КТБ, както твърдят вносителите, а за такова разграбване, коментира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов пред bTV. Целта е да се създаде инструментариум за придобиването на апетитни активи, заяви Иванов: „Очевидно е, че тук се прави опит да се маскира поредна атака срещу „Дунарит“, „Петрол“ и няколко хотела, които се опаковат като грижа за обществения интерес (…) Няма нито един параграф, който да разкрива повече информация за КТБ“, смята Иванов, който се позова и на фирми, изброени от Пеевски в интервю за притежавания от него в. „Телеграф“. Подробности в Mediapool.

Руската корпорация РСК МиГ отхвърли част от аргументите на българското военно министерство, с които то отказва да приеме поръчаните нови и ремонтирани двигатели за изтребителите МиГ-29 и така проблемите с руската поддръжка на старите съветски машини стават все по-сериозни.

Подробности в Mediapool. 

КНСБ свика в центъра на София национален протест с искане за по-високи заплати. Хиляди се включиха в недоволството.

Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на бонуси в размер до 6 основни месечни възнаграждения всяка година. Това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт, приети на второ четене. Още по темата. 

Заради Валери Симеонов ДПС зове Европа за общи действия срещу национализма. От ДПС са изпратили писмо до европейските институции, с което се призовава за общи действия срещу популизма, ксенофобията, национализма и радикализма.

Twitter реши да отхвърли всякаква реклама от пропагандните канали на Русия Russia Today (RT) и Sputnik. Решението е взето предвид дейността на руските медии по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., като целта е да се предотвратят последващи манипулации от страна на Кремъл.

Каталуния обяви независимост, Мадрид отне автономията й. 

Регионалният парламент на Каталуния взе решение за отделяне на областта от Испания и за обявяване на Каталунска република, предаде Ройтерс.

Минути по-късно испанският сенат одобри въвеждането на пряко управление в Каталуния, а испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие.

„Това, което се случи в Каталуния, само показа колко необходимо беше гласуването в сената. Днес парламентът на Каталуния гласува нещо, което за много хора е незаконно“, каза Рахой пред репортери. „Правителството ще вземе решенията, които съответстват на правото, за да се върне към законността. Целта, настоявам, е да се върнем към законността. Призовавам всички каталунци да са спокойни, нещата ще се случат добре и ефикасно. Испания е велика държава и няма да се поддадем на манипулациите на отделни лица.“

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск застана на страната на Мадрид и обяви, че това е вътрешен въпрос за Испания.

Чл. 155, чрез който се отнема властта на Каталуния, се прилага за пръв път в историята на Испания – през 1989 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.