SHARE

ЧЕЗ е решила да продаде бизнеса си в България още през 2016 година заради конфликти с правителствата и лошата среда за правене на бизнес. Компанията е решила да инвестира в Западна Европа, каза днес по Би Ти Ви Петър Баран, който е оперативен директор на енергоразпределителното дружество между 2011 и 2015 година, пишат колегите от „Дневник“. На въпрос защо такъв сериозен бизнес отива в такава скромна компания, той обясни, че ЧЕЗ не е виновна, че са се появили такива компании като купувачи. В заключение Петър Баран обобщи, че няма институция в страната, която да спре сделката.

Междувременно чешкият премиер е в шок от развоя на сделката на ЧЕЗ. „Шокиран съм от това, което се случва в България“, коментира Андрей Бабиш относно сделката между ЧЕЗ и пазарджишката фирма. Вижте повече тук. 

„Мегаделото“ за КТБ започна, за пореден път, днес. Повече може да прочетете тук. Съдът отказа да гледа гражданския иск на синдиците по делото КТБ, като съдия Вержиния Петрова отказа да присъедини синдиците като страна по делото в иск за над 2.7 млрд. лева. 

БАБХ е избила 100 екзотични птици въпреки решението на съда, стана ясно днес. Агенцията е нарушила два закона и съзнателно е прекрачила съдебно определение, за което е била предварително информирана. Столичният зоопарк е обжалвал решението на агенцията, като след известието на съда агенцията въпреки всичко взема птиците и ги избива. Днес БАБХ заяви, че две от птиците са имали птичи грип – въпреки че вчера заявиха, че няма нужда да бъдат вземане проби от животните. Изследвания не са правени, а след избиването птиците са били унищожени моментално от мобилен екарисаж.

Надявам се, че БАБХ са запазили ясно разпознаваем и идентифицируем материал за алтернативна проверка на резултатите за п…

Публикувахте от Stefan Avramov в 27 февруари 2018 г.

 

В няколко общини е обявено частично бедствено положение поради обилен снеговалеж. Стотици училища са пуснали учениците във ваканция, а по света множество българи са блокирани по летищата – до момента в Рим, Париж и Тимишоара. Снеговалежите ще се активизират отново, като ще бъдат интензивни в Югоизточна България. От утре натататък се очаква постепенно спиране на валежите. Повече четете тук. 

А „Звярът от Изтока“ взе 20 жертви в Европа, разказва „Медиапул“. 

Публикация на сайта „Правен свят“ ще бъде подложена на проверка на фактите и обстоятелствата. За проверката настоя председателят на ВКС Лозан Панов, според когото публикацията уронва имиджа на съдия Лилия Терзиева, а проверката трябва да изчисти нейното име. Панов подчерта, че свободата на словото не може да служи за омаскаряване и че медиите не могат да служат за натиск над магистрати и съдии. 

Представителят за свободата на медиите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е изпратил в началото на февруари писмо до представителя на България в организацията Светослав Спасов, в което се изразява загриженост към „последните развития в България, които могат да имат негативно влияние върху съществуването на изданията „Капитал“ и „Дневник“. В препратеното писмо се иска отговор на въпрос „дали наложените обезпечителни мерки могат да доведат до пряко или косвено ограничаване свободата на словото и независимостта на медиите „Капитал“ и „Дневник“. Днес писмото беше включено за разглеждане в дневния ред на съдийската колегия.

Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016 г. на пет бюджетни организации. От институцията разпространиха до медиите съобщение, в което се уточнява, че това са Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, както и Софийският университет. Вижте повече тук. 

През 2018 г. се очакват търгове за магистрали и пътища на стойност 3.5 милиарда лева. Най-голяма е поръчката за магистралата през Кресненското дефиле – 830 милиона. Към „Хемус“ ще отидат 457 милиона, Русе-Велико Търново гълта 550 милиона, а София-Видин – 760 милиона лева. Повече инфомация предлагат от „Медиапул“.

Милиони замърсяващи дизелови автомобили вероятно ще изчезнат от пътищата в Германия, след като административният съд в Лайпциг отсъди, че градовете имат пълното право да забраняват дизелови мотори с цел подобряване на качеството на въздуха. Днешното историческо решение засяга 12 милиона автомобила и удря жестоко автомобилното лоби, както и Германия, която е най-големият автомобилен пазар в Европа. Отсъждането засяга две забрани в градовете Щутгарт и Дюселдорф – два от най-замърсените немски града – заявявайки, че зависи от града и местните власти да приложат решенията. Високите нива на азотни оксиди във въздуха убиват между 6000 и 13 000 души в Германия всяка година, а сред нелеталните ефекти са инсулти и астми. Повече четете тук. 

Президентът Тръмп ще бъде домакин на френския президент Еманюел Макрон през април. Визитата има за цел сътрудничество по икономически и световни проблеми, както и заздравяването на отношенията на двете страни. Това ще бъде първа подобна визита от идването на Тръмп на власт, съобщава Reuters. 

Севернокорейски лидери са използвали бразилски паспорти, за да кандидатстват за западни визи, съобщава Reuters. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и баща му Ким Чен Ил са посещавали западни страни пред 90-те посредством бразилски паспорти, а източниците са категорични, че това представлява част от схема за изграждането на вероятен път за бягство в случай на криза. Възможно е паспортите да са били използвани за пътуване до Бразилия, Япония и Хонконг.

Снимка: Нова телевизия

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.