SHARE

Словашки журналист убит заради разследванията си, смятат разследващите в Братислава.

Ян Куцяк, на 27 г., е разтрелян заедно с приятелката си Мартина Кушнирова тази неделя в село на 60 км. от столицата на Словакия.

„Навярно е свързано с разследващата журналистика на убития“, е заключението на органите на реда. Това ще бъде втори случай на убит журналист в Европа за последните месеци след този на матийската журналистка Дафне Галиция.

Премиерът на Словакия свика извънредно заседание на съвета по национална сигурност, на което заяви, че „ако бъде доказано, че смърта е вследствие на журналистическата му дейност, то това би била безпрецедентна атака върху свободата на словото и демокрацията“, заяви премиерът Фико.

По първоначални данни Куцяк е разследвал данъчни измами сред словашкия елит, съобщава BBC. 

Обратно у нас. Аферата със закупуването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ у нас от фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова „има абсолютен ресурс да събори властта„. Това заяви лидерът на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов пред Би Ти Ви..

Междувременно от „Да, България“ излязоха с позиция, че ако сделката не бъде спряна, то това ще отвори врата „подобна пошла схема [да] бъде приложена и по отношение на АЕЦ „Белене“, с което ще бъде прокарано не просто обсебването на поредната многомилиардна порция публични ресурси, но и дългосрочното отчуждаване на още един дял от енергийния ни суверенитет в полза на путинския режим“.

Цялата позиция на „Да, България“ можете да видите тук. 

Задълженията, които НЗОК има за лечението на български граждани в ЕС, ще бъдат разплащани в рамките на заложените в бюджета й 73 млн. лева, без актуализация и без да се правят промени по договорените параметри в Националния рамков договор. Това обяви зам. здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата Жени Начева. Подробности. 

Шестте страни от Западните Балкани, желаещи да станат членове на Европейския съюз, може да се наложи да догонват стандарта на живот на сегашните държави в ЕС до 2220 година. Това е песимистичният сценарий, в който те много бавно се справят със слабите си институции, корупцията, доминирането на някои сектори в икономиката от държавата и ниската производителност.

Това предупреждава Европейската банка за възстановяване и развитие – подробности в „Дневник“. 

На същия форум за Западните Балкани на ЕБВР в Лондон Бойко Борисов представи нова идея за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. С помощта на банката може да се финансира един балкански проект, в който да се включат вече купените реактори за непостроената атомна централа.

„Аз сега ще говоря с банката, защото в България имаме два платени, докарани ядрени реактора 2+ за 220 мегавата. Платили сме ги 4 млрд. и седят в кашоните… Дали не биха могли да помислим за едно общо финансиране с проценти за един балкански проект и с тази електропреносна система… България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток… Днеска ми дойде идеята, че това би могло да е за нашата АЕЦ „Белене“ едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас, така че можем да си говорим и това“, обясни Борисов на пресконференцията след форума. Подробности. 

БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици

 На 22 февруари от Унгария в България влизат 124 броя птици от 16 вида напълно законно и с нужната документация, за да бъдат настанени в Зоологическата градина – София.

Те обаче биват иззети и незаконно избити от Българската агенция по безопасност на храните, като от Организацията за защита на животните „Четири лапи“ смятат, че става въпрос за отмъщение срещу спасените лъвчета Терез и Масуд, които бяха изпратени на лечение в Холандия. Още по темата. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.