SHARE

Посещението на премиера Бойко Борисов в Турция бе използвано от властта в южната ни съседка като сигнал към всички европейски институции. „Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС“, заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм по време на срещата си с Борисов. Той на няколко пъти нарече българския премиер „моя приятел Бойко“ и заяви, че Турция и България са не само съседки, но и приятелски държави. В отговор Борисов каза, че си е водил записки и ще предаде посланията на лидерите от ЕС. Довечера той заминава за среща с германския канцлер Ангела Меркел. Той заяви, че се надява „в Европа наистина да направят правилната оценка“, показа на медиите карти с конфликтните точки и обясни как турските власти се справят с милиони нелегални мигранти.
„Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия… Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа“, заяви Борисов. По-късно премиерът се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „С президента на Турция обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно, с воля от ЕС и Турция, да намерим изход“, написа Борисов в профила си в социалната мрежа фейсбук и добавя, че: „Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“.

Отговорът от Европа не закъсня и от Европейската комисия направиха изявление, в което се казва: „Турция още не изпълнява всички изисквания, за да получат гражданите ѝ право да пътуват без визи в Европейския съюз. Ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към споразумението. Ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост“. Условията за безвизов режим, на които Турция все още не отговаря, са: приемане на мерки срещу корупцията, препоръчани от Съвета на Европа, опазване на личните данни по стандартите на ЕС, т.е. независим регулатор в тази сфера и законодателство, което е задължително за агенциите за сигурност, сключване на оперативно споразумение с Европол, ефективно правно и полицейско сътрудничество с всички държави от ЕС и преразглеждане на законодателството и практиките в борбата с тероризма в съответствие с европейските стандарти. В момента Турция използва правна дефиниция за тероризъм, която позволява тежки присъди дори за изразяване на мнение, различно от официалната правителствена линия.

Унгария планира да издигне втора преграда на южната си граница със Сърбия, за да не допуска безконтролно преминаване на мигранти. Това съобщи премиерът Виктор Орбан. Орбан, който е във Варшава за срещата на лидерите на страните от Вишеградската четворка и Меркел, призова и за създаване на единна европейска армия.

Партията на европейските социалисти провежда среща в Париж. Домакини са лидерът на ПЕС Сергей Станишев и президентът на Франция Франсоа Оланд. Социалистите обсъждат миграцията, тероризма и обстановката в Турция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас присъства на срещата по покана на Оланд. Той направи изявление, в което каза, че: „Изборът на британците да напуснат ЕС е алармен сигнал за общността и европейските лидери, че се движим в грешната посока“. Гръцкият премиер е категоричен, че ЕС трябва да започне дискусия за бедността и безработицата. Ципрас поиска удвояване на средствата, отпускани по плана „Юнкер „за подпомагане на европейската икономика, като фондовете трябва да бъдат насочени към държавите в ЕС с нисък брутен вътрешен продукт и в тежка икономическа ситуация. „Това означава трансфериране на средства от центъра към периферията, от север на юг“, коментира той.

Висшият административен съд на Франция отхвърли забраната за носене на бански „буркини“, която бе наложена от местните власти на Френската ривиера. Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че „буркинито е политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената“.

Алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев са оперирани днес във ВМА. Операциите и на двамата са преминали успешно, макар че засега остават в реанимацията. В понеделник те ще бъдат преместени в клиниката по ортопедия на болницата.