SHARE

Парламентът прати на съд България за неспазване на антимонополните правила на ЕС.
Решение, чието прилагане праща България на съд с Европейската комисия, заради обвиненията, че държавният „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ злоупотребяват с господстващото си пазарно положение, приеха единодушно народните представители в петък.

Така парламентът задължи енергийния министър Теменужка Петкова да защитава пред Брюксел позицията, че няма газов монопол от страна на държавата и ако й бъдат наложени санкции от страна на еврокомисията, да ги обжалва пред Съда на Европейския съюз. Още по темата в Mediapool. 

„Парламентът току-що Ви натресе 200 милиона евро глоба, за да спаси от отговорност шефовете на БЕХ и „Булгартрансгаз“, за това, че са злоупотребили с монополното си положение. Отказват да признаят вина, нито пък са съгласни да се приватизират пакети от „Булгартрансгаз“ (напомням няма компания в региона от страна – членка на ЕС, която да не е приватизирана или да се намира в процедура).
Бламирано бе правителствено решение. Борисов за втори път го бламират, а заедно с него и министърката.
Ето така – покриват с решение на парламента собствената си безотговорност.

Но пропускат да отбележат, че няма да се размине само с 200 милиона евро, а ще започне процедура срещу държавата, която ще влезе в спирала – не изпълняваш, още повече пари.
Имената на отговорниците Делян Добрев, Таско Ерменков. В парламента има здрав съюз“, коментира във фейсбук бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

ГЕРБ и прокуратурата нямат идея колко са приватизационните дела. Това става ясно от отговора на заместник главния прокурор Пенка Богданова в отговор на запитване на Mediapool по ЗДОИ. Поисканата информация не засяга следствената тайна, но е от голямо обществено значение заради решението на ГЕРБ да инициира промени в конституцията за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизационните сделки в периода 1992-2017 г.

Министерството на околната среда и водите реши да се заеме с проблема със замърсяването… като организира пресконференция, на която заяви, че още не знае как да стане това. 

България все още има сериозен проблем със замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Основните причинители са ясни – автомобилният транспорт и битовото отопление с твърди горива. Мерки за справяне с проблема трябва да се вземат спешно, тъй като той застрашава сериозно здравето на хората в страната. В същото време България е заплашена от сериозни глоби от Европейската комисия заради неспазването на изискванията за чистота на въздуха. Това са част от акцентите от срещата. 

Лидерът на проруските сепаратисти в Луганск Игор Плотницки е подал оставка. 

Официалната причина са здравословни проблеми на досегашния лидер и „бойни рани и контузии“. „Военният министър“ Пасечник заяви, че той ще изпълнява задълженията на държавен глава до провеждането на нови избори по решение на самия Плотницки.

Социалдемократите в Германия ще преговарят за подкрепа на управлението на Меркел.  Лидерът на център-лявата партия Мартин Шулц заяви, че тя ще се включи в разговорите за преодоляване на политическата криза, която не позволява създаването на ново правителство в страната вече два месеца след парламентарните избори през септември.

Най-малко 235 са загиналите при нападението в Северен Синай в Египет. По-рано през деня бунтовници взривиха експлозиви и откриха огън по молещите се в суфистката джамия „Рауда“ в северната част на Синайския полуостров, недалеч от регионалния административен център Ариш. Ранените са най-малко 120 според изявлението на прокурора. „Дневник“ с подробности. 

Лондонската метростанция Oxford Circus бе евакуирана тази вечер, полицията съобщи за възможна връзка с тероризъм, а очевидци разпространиха в социалните мрежи кадри на бягащи от района хора. След това бяха затворени две близки метростанции – „Бонд стрийт“ и „Тотнъм корт роуд“, най-вероятно като предпазна мярка, но след един час пътниците отново бяха пуснати да ги използват.

Инцидентът приключи за около 90 минути и всички метростанции се върнаха към нормалния си режим. Подробности. 

Лидерите на ЕС притиснаха Украйна да ускори реформите, които ЕС и САЩ се надяват, че ще приближат Киев към Запада и ще позволят повече външна помощ да се влее в разклатената от кризи страна. Още по темата. 

Facebook ще показва на хората какви руски пропагандни интернет страници и акаунти са следвали и са отбелязали като харесани. Така социалната медия възнамерява да отговори на изискването на американския Конгрес за справяне с манипулациите на общественото мнение по повод разследването на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Mediapool с подробности. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.