SHARE

Половината български депутати се самоопределят като русофили. 

Това стана ясно от сформиралите се групи за приятелство в парламента.

Любовта към Русия в българското Народносъбрание е традиционна. Този път в групата за приятелство се е записал на практика половината парламент – 119 депутати. За сравнение желаещите да са приятели на Америка са наполовина.

Битката за това коя партия обича повече страната, която неколкократно наруши международното право, анексира Крим и подкопава демокрацията в западния свят чрез кибератаки и пропаганда стигна дотам, че БСП и ГЕРБ не могли да поделят групата за приятелство и тя за първи път има двама председатели.

Полският президент Анджей Дуда наложи вето на спорните промени в закона за съдебната система, заради които хиляди протестираха през последните дни в страната. Ветото засяга два от общо три предложени за промяна закона – за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет), които практически поставят правосъдието в страната под контрола на управляващата партия. Предложенията за изменения предизвикаха ответна реакция в ЕС, където се заговори за активиране на т.нар. „член 7“, който би отнел правото на страната на глас в Съвета на Европа. От САЩ също призоваха за подсигуряване на баланса на властите в страната и уважение към принципите за независимост на съда. Мнозинство високопоставени съдии в Чехия определиха закона като атака срещу независимостта на полското правораздаване.

Зетят и президентски съветник на Доналд Тръмп – Джаред Къшнър призна, че се е срещал четири пъти с представители на Кремъл – срещи, които преди това той не бе разкрил пред властите. CNN публикува пълното становище на зетя на американския президент Тръмп Джаред Къшнър към Сената в САЩ, където той ще свидетелства като част от разследването за връзките на администрацията Тръмп с Русия и намесата на Кремъл в изборите през 2016 г.

В края на становището си той предоставя и обяснение защо не е упоменал всичките си контакти с чужди правителства в официалната декларация: „декларацията е била предадена по-рано поради липса на комуникация и първоначално в нея няма заявени контакти (не само с руски) с официални представители на чужди държави“.

Eвропейски съдии се обявиха срещу промените в съдебния закон, който ще принуди магистратите да декларират членство в съсловни организации пред Висшия съдебен съвет. Съдиите нарекоха промените  абсурдни, недемократични и сковаващи. „Включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии“, се казва в изявлението на Европейската асоциация на съдиите, а цялото становище може да прочетете тук. 

Междувременно до края на юли трябва да бъде готов проект за нов антикорупционен закон, предават от „Медиапул“. Това обещава министърът на правосъдието Цецка Цачева, която твърди, че новият текст ще съдържа части от предишните два проекта. Тя заяви още и очакванията си, че между първо и второ четене на измененията в Закона за съдебната власт ще бъдат направени промени, с които да се запази финансирането по европейски програми и фондове за организациите на съдии, прокурори и следователи, но „само ако е в интерес на съответното професионално съсловие“. Повече по тази тема може да прочетете тук.  

Премиерът Бойко Борисов се срещна с със зам. държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, за да обсъдят бъдещето на Балканите. По време на срещата премиерът е наблегнал на амбициите на България да бъде приобщител за страните от региона към Европейския съюз по време на председателството си на Съвета на ЕС през 2018 г. Двамата са разговаряли и за засилване на двустранното сътрудничество между България и САЩ, а повече за срещата може да прочетете в „Дневник„.

Турция е изтеглила списъка с 681 германски фирми, заподозрени от Анкара в подкрепа за тероризма, каза говорител на вътрешното министерство в Берлин, цитиран от германски медии и „Ройтерс“. Турските власти упорито отричаха съществуването на подобен списък, придружен с молба за съдействие от германските власти. Повечето от лицата в него се смятат за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Ердоган за преврата в Турция миналото лято. Властите в Анкара наричаха списъка „фалшива новина“ на фона на напрежението между Анкара и Берлин заради задържане на германски активист. В понеделник обаче турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу казал на колегата си Томас де Мезиер, че решението за изпращането на документите произлизало от „проблем в комуникацията“.

„Дневник“ съобщава хубавата новина, че българският отбор по математика е спечелил медали на олимпиадата в Бразилия. 4 сребърни и 2 бронзови медала ще донесе олимпийският отбор след участието в международната олимпиада по математика, която се проведе между 13 и 23 юли в Рио де Жанейро, Бразилия. В отборното класиране България е на 18-о място и 4-то за държавите – представителки на Европейския съюз.

България ще бъде рекламирана в Ню Йорк, Китай, Япония, Индия и Близкия изток. Това съобщава във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, а по думите й рекламни пана ще бъдат монтирани на знакови места в определени точки. На тях ще бъдат представени културни и исторически забележителности от цялата страна, а освен това България ще се появи и в още четири американски града – Бостън, Вашингтон, Лос Анджелис и Лас Вегас.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.