SHARE

Прокуратурата потвърди, че е имало секретна грама от посланика ни в САЩ до началника на кабинета Иво Христов, който няма достъп до класифицирана информация. Но… Иво Христов не я бил прочел, а предоставил на главния секретар на администрацията Димитър Стоянов.

За това и според държавното обвинение няма данни за извършено престъпление.

Напомняме ви, че „Терминал 3“ разкри първи факта, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация,


като още остават под въпрос причините за отказа. 

Междувременно президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, след като първоначално отхвърли номинацията без мотиви. Новият състав повторно номинира Чолаков, макар да има основнателни съмнения дали Висшият съдебен съвет има правото да стори това.

В резултат – видни несъответствия на законовите критерии, 3-те грешки на съставите на ВСС и 1-то неадекватно действие на президента Радев доведоха до 7 години делегитимен мандат за Георги Чолаков.

Клиниката по детска хирургия и детското спешното приемно отделение с противошокова зала в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ са ремонтирани и с изцяло нова визия. Обновените клиники са общо дело на инициативата на фондация „Америка за България“ – „Малките герои“.

За ремонта на отделенията, които не са обновявани от тяхното създаване и бяха в плачевно състояние, държавата отпусна 2.5 млн. лева, а кампанията „Малките герои“ събра от спонсори и дарители 400 хил. лева, за да превърне болничната среда в уютно и цветно място.

Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него. По закон документът трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на този месец, съобщава „Дневник“. 

Министерството заявява, че приоритети са образованието, отбраната и сигурността, социалната и здравнатс политика, както и провеждането на председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Бюджетът за отбрана ще се повиши със 113.052 млн. лв. до 1 193 319 лв. за следващата година. За замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител са заложени 678 млн. лв., като са разчетени по 226 млн. лв. за всяка година от периода 2018-2020 г. Подробности тук. 

От това, което имаме като опозиция – БСП – извадиха своя алтернативен бюджет, като основната им идея е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата. (Напомняме, че БСП сами въведоха плоския данък в настоящия му вид при управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев). Подробности в Mediapool. 

Министерството на образованието ще се опита да насочи повече ученици към професионалното образование. При определянето на приема за следващата учебна година ще се увеличат паралелките в такива училища. Освен това ще се осигурят и стимули за децата от малки населени места да изберат професионални гимназии като например поемане на разходите за транспорт. Още по темата разказва Mediapool. 

Cercle d’Economia, една от влиятелните бизнес организации в Каталуния, поиска нови избори в областта наместо обявяване на независимост, особено на фона на създалата се икономическа криза и отлив на бизнес заради несугурността в областта.

Подобен призив направиха и в съседна Британия от петте най-влиятелни организации, представляващи бизнеса, по отношение на Brexit. В писмо към правителството те предупреждават, че Обединеното кралство рискува да загуби инвестиции и работни места и „времето изтича“, а най-удачният период е до края на годината. За това те настояват за преходен период, след като кралството официално напусне през март 2019 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.