SHARE

Русия използва български политици в хибридните си войни, които води не само с Украйна, но и с България, каза пред Би Ти Ви посланикът на Украйна в София Микола Балтажи. Като пример се посочват организирането през Москва на посещения на политици в анексираната Кримска автономна република.

„Притеснява ни, че български политици влизат в Крим не по правилата“, заяви Балтажи, визирайки  лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и Светлозар Лазаров. Посланикът посочи, че това е нарушение на суверенитета на Украйна, като по този начин се легитимира окупацията на Крим и миналите по този път подлежат на санкции.

„Българската банка за развитие се превръща в банка на олигархията, а не на дребния бизнес“, пишат в свое изявление от „Да, България“.

След като ГЕРБ с мълчаливата помощ на БНБ назначиха Стоян Мавродиев за директор на Българската банка за развитие (ББР) – последва и логичното развитие – промени в устава на банката, които позволяват финансиране на свързани лица и политици в особено големи размери. Нищо не остана от заявения от принципала на банката  Емил Караниколов фокус върху малки и средни предприятия.

–  Въведен е нов устав, позволяващ охолно финансиране с държавни пари.

–  Държавната банка ще има едноличен ръководител – проваленият шеф на КФН Стоян Мавродиев, пропуснал пирамидата КТБ. Припомняме, че тихомълком и по неясни критерии БНБ го лицензира въпреки неговата противоречива история и липса на банков опит.

– Ще се отпускат кредити до 150 млн. лв. – вместо кредити за малки и средни предприятия, където обикновено сумите на кредитите са под 1 млн. лева.

– Държавната банка – финансирана от нашите пари, вече си позволява да финансира политици като Георги Гергов и подобни корпулентни кредитоискатели.

Всички тези промени в устава водят до основен извод – ББР ще финансира високопоставени политици и едри бизнесмени по неясни критерии и под едноличното ръководство на Мавродиев.

Осъзнавайки този риск, преди месец призовахме Министерския съвет да оттегли кандидатурата на Мавродиев за шеф на тази банка и няколко пъти настоявахме отговорният регулатор БНБ да упражни правомощията си по закон и да не издаде лиценз за банкер на Стоян Мавродиев. За съжаление, нашите тревоги се сбъдват и парите на данъкоплатците са под риск, под риск е и банковата система. На този фон звучат кухо думите на председателя на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, че „банковата система се намира в отлично състояние“.

Цялата позиция можете да намерите на сайта на „Да, България“.

От Брюксел обявиха провала на българската здравна система в намаляването на предотвратимата смъртност: страната ни е с най-висока смъртност от мозъчно-съдови заболявания и отчита изключително нисък брой на преживели ракови заболявания. Наблюдават се тенденции за нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести.

Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия и съставен главно по официалните национални статистически данни, предоставени на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

България е предпоследна по продължителност на живота в ЕС (последна е Литва), а страната ни води с тревожно високи равнища на опасно за здравето поведение (тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване), както и бързо застаряващо население, недостиг на медици и ниски разходи за здравеопазване.

Междувременно стана ясно, че въпреки рекордното увеличение на средствата за здраве те няма да отидат за най-доброто и качествено здравеопазване, а основно за увеличаване на парите за плащания по клинични пътеки за лечение в болниците. Това стана ясно по време на гласуването на второ четене на законопроекта в бюджетната комисия, разказва „Капитал“. 

Председателят на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Ирина Недева ще координира работата на международната асоциация за противодействие на фалшивите новини и пропагандата, съобщават от АЕЖ – България. Недева представи пред форума, който се състоя на 17 ноември 2017 в латвийската столица Вилнюс, заключения  по тази тема. Повече може да прочетете тук. 

България ще трябва да изплати рекордно обезщетение от 462 хил. евро на бившите собственици на един от най-красивите паметници в Стария град на Пловдив – къща „Павлити“, известна и като Синята къща, заради отказа на общината и дарителския фонд „13 века България“ да се изнесат от нея. Нарушени са правната сигурност и правото на всеки да се възползва от собствеността си, решил е съдът в Страсбург по делото „Ченгелян и други срещу България“ преди повече от година. Повече четете тук. 

Омнипотентният Сотир Цацаров отново е призован да действа. Този път от спецобвинителите с писмо до главния прокурор поискаха съдействие за решаване на тежките материални и кадрови проблеми на съда. Прокурорите се мотивират с очакван наплив от дела срещу корупцията по високите етажи на властта, които след промените от 5 ноември ще се гледат от спецправосъдието. До момента внесено дело за корупция по високите етажи на властта в съда няма, установи проверка на „Дневник“. 

Това не попречи на Цацаров да поиска от прокурорската колегия трансформиране на няколко прокурорски щатове от страната в такива към спецпрокуратурата, както и по-добра сграда.

Патриарх Неофит е запознал държавния глава Румен Радев с внесеното в канцеларията на Светия синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“. Той го уверил в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване. Подробности. 

Редът, по който в България се определя тарифата за минималните адвокатски възнаграждения – от самата адвокатска гилдия, без да има законово определени критерии и без възможност за ефективен контрол от страна на държавата в защита на обществения интерес, противоречи на европейското право. Това обяви Съдът на ЕС днес по преюдициално запитване от български съдия – дали невъзможността да се падне под минималните адвокатски хонорари по тарифата не нарушава правилата на ЕС за конкуренцията. Цитираме „Капитал“, от които може да научите повече тук. 

Македония и България могат да работят заедно и да издърпат целия регион напред. Това е възможно с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и с днешното съвместно правителствено заседание, с което Македония и България застанаха една до друга. Това бяха думите на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в Струмица след края на първото съвместно заседание между двете правителства. Според Заев тази среща е значима, защото ще отвори нови перспективи пред двете държави и за европейската интеграция на Македония и региона. „Ние като политически ръководители изпращаме послание към света как се създава приятелство и сътрудничество.“ Повече може да научите от „Дневник“. 

Днес в „Терминал 3“ отново говорихме за бавното превземане на държавата и изчезването на демокрацията от лицето на България. Повече може да прочетете тук. Напомнихме ви и за протеста #ДанчеСлез, който ще се проведе тази събота. После си припомнихме какво се случва с френската крайнодясна кандидат-президентша Марин льо Пен, както и опасен ли е саудитският принц? Завършихме вечерта с историята на „Салватор Мунди“ – най-скъпата картина в света. 

 Словенското правителство е на път да се изправи пред процедура по импийчмънт, след като премиерът Миро Черар изрази подкрепа за сирийски бежанец, изправен пред депортация. Ако крайнодясната опозиция пожъне успех, Черар ще бъде принуден да напусне кабинета. Става въпрос за бъдещето на Ахмад Шамие, 60-годишен мъж, пристигнал в страната през 2015 г., научил езика и интегрирал се в системата, но въпреки това успял да презвика политическо разделение в страната. А в Словения предстоят избори – според много анализатори случаят с Шамие е целенасочена офанзива, която да разклати политическата обстановка в страната. Повече четете тук. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.