SHARE

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нийлс Мужниекс е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което призовава за одобряване на Истанбулската конвенция.

„Следя с внимание процеса по ратификация от България на Истанбулската конвенция и приветствам одобряването й от българското правителство“, пише Мужниекс. „Особено съм загрижен от някои недоразумения, разпространили се при обсъждането на документа в българското общество.“

Цялата позиция можете да видите тук. 

Пред БНТ  бе проведен протест с искане на оставката на програмния й директор Емил Кошлуков, след като стана ясно, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не го направи „лайфстайл“ и спре да кани политически неудобни лица.  Граждани и журналисти поискаха оставката на Кошлуков, а по този повод днес в „Терминал 3“ ви представихме позицията на журналиста Камен Алипиев-Кедъра. При протестиращите слезе и екипът на „Денят започва с култура“, които благодариха за подкрепата. От продуценския съвет на БНТ също излязоха с позиция против действията на програмния директор, която може да намерите тук.

Първи договори за изграждане на центрове за наука ще бъдат сключени през февруари. С 350 млн. лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чиито плащания от Брюксел са замразени, трябва да бъде финансирано изграждането на четири центъра. Заради редица процедури, съдебни обжалвания на избора на оценители и връщане на проекта за оценка се забави окончателният избор кои от кандидатстващите 44 проекта да бъдат финансирани. Това увеличава риска от загуба на европейски средства за наука, тъй като страната ни има междинна цел до края на т.г. да бъдат усвоени поне 30% от европарите, или около 70 млн. лева, цитираме „Дневник“, откъдето може да получите обстойна информация по случая.

България е след лидерите в Европа по дял необслужвани кредити – нареждаме се на пето място. Страната ни се нарежда на пето място, като при необслужваните заеми в частния сектор България е трета с 19,2%, като изостава само от Гърция и Кипър, съобщава „Дневник“. След финансовата криза и фалита на КТБ делът на лошите кредити е достигнал 20%.

Благотворителното бягане на Красимир Георгиев, което започна в 10 часа сутринта в събота и продължи до 22 часа в неделя – 246 километра, 23 минути сън и три големи почивки от 15 минути – събра над 16 хиляди лева за каузата си. Очакват се още постъпления по банков път, а средствата ще отидат за тренировъчен лагер, самолетни билети и настаняване на деца, участници в световната олимпиада  „Игри за победители“ в Москва – състезание за деца, преборили рака. 

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франц Тимерманс пожела успех на българското председателство на Съвета на ЕС и каза в недвусмислено послание по време на речта си, че ако сме влюбени в митологичното минало, пропускаме възможността да създадем по-добро бъдеще за обществата си и децата си. Повече четете тук. 

Според доклад на ДАНС акцизната система е „развален водомер, през който не се знае какво минава“, съобщава „Медиапул“, цитирайки думите на самия главен прокурор Сотир Цацаров по темата. Системата е имала сериозни проблеми до 2016 г., стана ясно днес по време на изслушването в парламентарните комисии по бюджет и вътрешен ред. Констатациите в доклада гласят, че са налице значителни технически уязвимости, които компрометират точността и верността на получените от Агенция „Митници“ данни. Ползвана е една и съща парола за 340 устройства в отделните данъчни складове, компютрите са работели с Windows XP, чиято поддръжка бе спряна през 2016 г., и са били с активни програми Skype и ICQ, през които е лесно да се прониква в системата. Не са водени лог файлове за проследяване на достъпа до системата.

„Подготвя се почвата за избор на нов главен прокурор, а Сотир Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд“, коментира в понеделник лидерът на „Да, България“ Христо Иванов пред БНР.

„Интересно е това как ще се случи. Вероятно на президента ще му бъде извита ръката да открие процедура и да я държи отворена така, че да изчака края на мандата на Сотир Цацаров. По-интересното е кой ще бъде наследникът на Цацаров. В момента аз бих заложил на Пламен Георгиев (в момента ръководи Комисията за конфискация – б.р.), който доказа, че е лоялен и на Борисов, и на Пеевски. Докато Борисов се занимава с тези пошли имитации, под повърхността остават поредните гнусни злоупотреби с политическа власт и намествания на хора, които са там не за да правят реформи, а за да изпълняват поръчки“, допълни Иванов.

Днес се очаква американският сенат да одобри временен бюджет от две седмици, с който да се възстанови работата на правителството. Демократите са се съгласили на компромисния вариант, съобщава NBC, но очакват в следващите две седмици да се намери решение за имигрантите, което да бъде одобрено както от републиканците в Конгреса, така и от президента Тръмп.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.