SHARE

Служебното правителство поиска отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов. Кабинетът поиска от президента Румен Радев да издаде указ за отстраняването му, като до назначаването на нов главен секретар правомощията му ще се изпълняват от заместника му Георги Арабаджиев. Според министъра на вътрешните работи Пламен Узунов главният секретар е оказвал натиск върху служителите на МВР. „Няколко са случаите, по които сме събрали данни. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали. Данните са събрани по установения ред. Конкретно става дума за петима служители. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила“, обяви Узунов. Георги Костов обяви, че научава за уволнението си от медиите и нарече мотивите за исканата му оставка „странни“. „Аз не съм орган по назначаване и уволняване в МВР. С промените в Закона за МВР от 2015 година министърът прави това“, коментира главният секретар. Бившият премиер Бойко Борисов коментира, че смяната на главния секретар на МВР и на областните управители говори, че БСП се готви да купи изборите. Борисов подчерта, че в тази предизборна кампания се използват всички средства, включително и говорене на неистини, като тази, че ЕК е спряла земеделските програми.

Президентът Румен Радев избра фейсбук да разясни позицията си относно ученията на НАТО в Черно море. Според него те са договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“. Държавният глава добавя, че всички политически сили, участващи в предизборната кампания, трябва да знаят, че темата за сигурността на страната „не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност“. „Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение”, казва Радев.

Софийският градски съд даде ход на едно от делата срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев – за самолетите МиГ. Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделни случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици. Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на Военновъздушните сили, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител „РСК МиГ“. Съдебното заседание започна с разпит на седем от свидетелите. Стана ясно, че президентът Румен Радев ще бъде разпитан на 12 април.

Административен съд – София, отмени наредбата за поскъпване на билета за градски транспорт в столицата. Делото бе образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея. Според решението на съда Общинският съвет не е обосновал необходимостта от и не е посочил конкретни причини за повишаване на цената на билета. От Столичната община обявиха, че ще обжалват днешното решение на Административния съд. Това казва общинският съветник и член на транспортната комисия Зафир Зарков. Цената на билетите за градски транспорт ще остане 1.60 лв. до произнасянето на следващата инстанция. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по делото за източването на КТБ. Към наказателна отговорност са привлечени 18 души. Според прокуратурата зад източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) стои престъпна група начело с бившия мажоритарен собственик Цветан Василев. Престъпната група е действала от 1 януари 2009 година до юни 2014 година.

Европейската комисия обяви, че България ще продължи да бъде обект на специален мониторинг заради прекомерните икономически дисбаланси. Според ЕК има уязвимости и в секторите на застраховането и пенсионното осигуряване, както и в техния надзор. Други сфери, в които ЕК смята, че България има нужда от допълнителна работа, са пазарът на труда, сивата икономика, образованието и здравната система. Образователната система  не предоставя на учениците нужните умения, а достъпът до качественото образование е неравномерен, посочва докладът. По отношение на здравеопазването ключовите предизвикателства включват ограничения достъп, слабото финансиране и емиграцията на професионалисти от сектора.

В Централната избирателна комисия бе изтеглен жребият с номерата на бюлетините, с които политическите сили ще се явят на предстоящите избори: 1 – „Движение за равноправен обществен модел“, 2 – „Движение за радикална промяна Българската пролет“, 3 – „Движение напред, България“, 4 – „Нова република“, 5 – „Коалиция на недоволните (БСД – Евролевица, Българска социалдемократическа партия, Християн-социален съюз)“, 6 – „Воля“, 7 – „Български демократичен център – БДЦ“ – БДЦ, 8 – „АБВ – Движение 21“, 9 – ДПС, 10 – „БСП за България“, 11 – ГЕРБ, 12 – „Партия на зелените“, 13 – „Обединение ДОСТ“, 14 – „Възраждане“, 15 – „Движение презареди България“, 16 – „Движение Да, България“, 17 – „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“, 18 – „КОЙ – Българската левица и Зелена партия“, 19 – „Национална републиканска партия“, 20 – „Българско национално обединение“, 21 – „Реформаторски блок – Глас народен“.

Жените, служещи в турската армия, вече ще имат право да носят мюсюлманска забрадка, когато са на служба. Досега турските военни сили държаха на светския характер на републиката и не допускаха мюсюлманското облекло и спазването на ислямските традиции от служителите в системата.

Полицията в Малайзия заподозря високопоставен представител на севернокорейското посолство за убийството на Ким Чен Нам, заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Има още един заподозрян, който е свързан със севернокорейските държавни авиолинии.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.