SHARE

Новият закон срещу корупцията е машина за натиск над неудобните на властта хора.

Той узаконява безконтролна и ефективна административна машина за натиск, а вместо закон за противодействие на корупцията той ще прикрие корупцията. Статутът на КОНПИ не съдържа никакви гаранции за независимост и безпристрасност, липсват критерии как се стига до номинациите на участниците в тази комсия. На второ място, съществува груба намеса в личния живот на гражданите, а, на трето, се създават предпоставки за репресия над подателите на сигнали, тъй като стана ясно, че техните лични данни, адрес и телефон трябва да придружават сигналите за корупция. Освен това разпоредбите за отнемане на имущество в полза на държавата са в остър конфликт с конституционно гарантираното право на собственост.

Това се казва в писмо на партия „Да, България“ до президента Румен Радев, в което с чисто юридически аргументи се настоява държавният глава да наложи вето на новоприетия закон. Подробности може да прочетете тук. 

След граждански протести спасените от нерегламентирания зоокът в Разград лъвчета финално ще бъдат преместени в спасителен център за диви котки в Холандия, откъдето след това ще поемат към ЮАР. Гражданите, които се опълчиха на решението на разградската община, провокираха инзвънредна среща между премиера Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение „Четири лапи“ Явор Гечев. Така се е стигнало до споразумението, че това е най-подходящият вариант за животните.

Декемврийското проучване на „Маркетлинкс“ за политическите настроения в страната показва, че едва 44% от българите са оптимисти за развитието на страната. Гражданското доверие е в криза. За сметка на това 52% подкрепят създаването на нови партии, като води подкрепата за партия на Румен Радев и Слави Трифонов, като за последния силна роля играе образът му на „спасител“. Движение „Да, България“ и ДСБ генерират доверие сред по-тесен кръг от избиратели, като при настоящата ситуация „Да, България“ се нарежда на пето място, а ДСБ- на шесто място по процент избиратели. Повече може да разберете тук. 

Метрото и част от автобусите и тролейбусите в София ще работят в нощта на 31 декември срещу 1 януари, обявиха от „Столичен електротранспорт“. В новогодишната нощ влаковете ще се движат на всеки 20 минути от спирка „Младост1“ до метростанция „Витоша“ и на 40 минути ще се движи метрото между спирка „Младост1“ и „Бизнес парк София“, както и от „Младост 1“ и летище София. Повече вижте тук. 

Български и македонски висши духовници обсъдиха сближаването на двете църкви, като миналия месец Македонската църква пожела да признае Българската за своя църква майка и да уреди признаването си от останалите православни църкви. От „Дневник“ разказват подробности. 

Отново от „Дневник“ предлагат най-важното за голямото пътуване около Коледа. Пътна обстановка, ограничения, промените в Закона за движение по пътищата, кои са затворените за почистване пътища  и как трябва да подготвите зимните гуми – всичко това и още може да научите тук. 

От Европейския съюз заявиха, че промененият план за Пирин подлежи на екооценка, а чиновници в МОСВ ще преглеждат забележки по актуализацията. Правителството ще трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които могат да засегнат зона „Натура 2000“, задължително се подлагат на оценка за въздействие върху околната среда. Според екокоалицията, която протестира срещу решението, екоминистърът Димов, Валери Симеонов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов оказват натиск за измененията, без да се съобразят със задължението за екооценка. Подобна процедура би означавала нарушение на правото на ЕС и ще доведе до процедура срещу България. Повече четете в „Медиапул“. 

Българската хуманитаристика няма роля в областта си на световната сцена. Данните показват, че около една трета от публикациите в природните науки на учените от БАН и СУ имат влияние. Делът в областта на хуманитарните науки по същия критерий не надминава 5%. В тези области не са разрушени идеологическите бариери от времето на тоталитаризма, а учените в тези области публикуват по актуални теми, но на български в местни издания. Освен това публикациите нямат рецензии, а се издават като допълване към резюметата на учените, посочва се в анализ за „Медиапул“, който може да прочетете тук. 

Асоциацията на европейските журналисти – България, изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград. 

„Безотговорното подхвърляне на версии достигна дотам, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й“, се казва в официалната позиция, която може да прочетете тук. 

Каталунският премиер Мариано Рахой призова за диалог и сътрудничество, след като предсрочните избори отново циментираха позициите на сепаратистките партии в парламента на Каталуния. Испанският премиер защити начина, по който се справи с каталунската криза, когато по време на  незаконния референдум на 1 октомври тази година над 400 души бяха ранени. Същевременно консервативната партия на Рахой загуби 8 места в каталунския парламент, като премиерът коментира, че отговорността за загубата пада върху него и партията му. Освен това Рахой подчерта, че дясноцентристката партия на гражданите, която го подкрепи във взетите мерки по-рано тази година, спечели най-голям дял от каталунския вот и най-голям брой места. Повече четете тук. 

Ден след като отхвърли решението на САЩ да признае Йерусалим като столица на Израел, ООН заяви, че ще продължи усилията си за проект за защита на морските граници. Водите, които са извън границите на държавите, които на свой ред покриват половината от повърхността на планетата, са свободна зона за всички, като това води до изчезване на рибите и замърсяване. Към 2020 г. ООН предвижда изграждането на защитени зони, на квоти за риболов и научен мониторинг на ситуацията. Останалото може да научите тук. 

Снимка: Дир.бг

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.