SHARE

С този кратък, но възторжен коментар лидерът на ДПС и сам водач на листата на партията Мустафа Карадайъ вече официално я регистрира днес в Централната избирателна комисия (ЦИК). Както „Клуб Z“ писа, във въпросната листа веднага след Карадайъ на второ място е поставен депутатът и бизнесмен Делян Пеевски. Който „отговорно“ не е стъпвал в парламента от деня на клетвата си. По неофициална информация към момента Карадайъ няма да замине за Брюксел, а ще отстъпи мястото си. За номинация на Пеевски отново и за този вот неофициално се говори от около месец, като слухът е, че този път той ще поеме мандата в Европейския парламент. Съмнения дали наистина името му ще се появи в списъка имаше заради евентуално неодобрение на подобна крачка от страна на Алианса на демократите и либералите (АЛДЕ) – европейското семейство на ДПС. За такова неодобрение се говори още от включването на Пеевски в листата през 2014 г., когато той впоследствие се отказа от мястото. Самият Пеевски може и да не идва в Народното събрание, както и да не участва в комисиите към него, но пише закони – като този за медиите, за т.нар. вторично ограбване на КТБ, за офшорките, – които закони охотно се защитават и гласуват от управляващите.

Софийският градски съд призна за виновен генералния директор на БНТ Константин Каменаров и го осъди на година и 3 месеца условно, 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба за шофиране след употреба на алкохол. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според Закона за радиото и телевизията членове на управителните съвети на БНТ и БНР не могат да бъдат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Още една присъда: 30 години затвор при първоначален строг режим получи Северин Красимиров, който е подсъдим за изнасилване, блудство и за убийството по особено мъчителен начин на 30-годишната журналистика от Русе Виктория Маринова. Северин Красимиров трябва да заплати на двамата родители на Виктория и на нейната дъщеря обезщетение от по 150 000 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Делото се гледа по съкратената процедура, след като подсъдимият направи самопризнания за вината си.

Три компании подадоха оферти за доставката на два многофункционални патрулни кораба за военния флот, съобщава „Дневник“. Това са Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и FINCANTIERI (Италия). Офертите бяха отворени днес в Министерството на отбраната, с което започва работа междуведомствената работна група, която трябва да оцени предложението. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Предвиждаме корабите да бъдат придобити – първият до края на 2023, вторият – до края на 2024 г., каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Кратък срок и най-висока цена – с този нов трик се печелят обществени поръчки в строителството на инженеринг през последните години, но всичко е законно. При над половината от 400 случая се оказва, че проектите не се правят от проектанти или архитекти, а от хора извън бранша. Например поръчка за проектиране е спечелена дори от зеленчукопроизводител. Това показва анализ на около 400 обществени поръчки за последните три години, който се прави от Камарата на архитектите в България (КАБ). Вижте още в „Медиапул“.

От света.

От началото на май САЩ въвеждат тотално петролно ембарго срещу Иран, реши президентът Доналд Тръмп. В съобщението на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се казва, че няма да се подновява изключението, което бе направено за петролна търговия с Техеран за 8 държави, сред които Турция и Гърция. Готови сме за този ход на американците, каза източник от иранското министерство на петрола, а Революционната гвардия повтори заплахата си да затвори за петролни танкери стратегическия Ормузки проток. През този преход между Персийския залив и Оманския залив преминава значителна част от световната търговия с петрол.

22 април се отбелязва за Ден на Земята от 1970 г., когато в Съединените щати 20 милиона се събират на протест, за да обърнат внимание върху екологията. Тогава Денят на Земята е бил организиран като израз на нововъзникващо съзнание на реакция срещу масовото потребление и е насочил енергията на антивоенното протестно движение към проблемите на околната среда. През всяка следваща година Световната мрежа на Деня на Земята поставя различен фокус за привличане на обществена енергия, като тази година това е загубата на биологичното разнообразие. Организаторите очакват в най-големия граждански ден на действие в света днес да участват повече от 1 милиард души в 192 страни. Българската фондация „Биоразнообразие“ призова днес да се подкрепи посланието на Световната мрежа на Деня на Земята, която обявява изчезването на биологични видове като основно предизвикателство пред планетата през 2019 г. Четете още в „Дневник„.

От медията още научаваме за развитието на екопротестите в Лондон. Британската полиция съобщи днес, че повече от 1000 души са били арестувани от началото преди седмица, предаде Асошиейтед прес. Общият брой на задържаните е достигнал 1065. Само на 53 души обаче са били повдигнати официално обвинения за криминални деяния. Миналия понеделник организацията „Бунт срещу унищожението“ започна да блокира част от центъра на британската столица, за да обърне внимание на необходимостта от рязко намаляване на въглеродните емисии.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.