SHARE

Русия все пак ще ремонтира самолетите МиГ. През ноември се очаква оферта от руската самолетна компания (РСК) „МиГ“ за ремонт на 15 български изтребители МиГ-29 в пловдивския завод „Авионамс“. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента в четвъртък. Целта е да бъде удължен летаталният живот на машините до 2020-2030 г.

Междувременно парламентът одобри частните охранители вече законово да бъдат мобилизирани в борбата с битовата престъпност. „С промените в Закона за МВР се предвиждат полицията да може да охранява обекти въз снова на сключен договор, включително със сигнално-охранителна и друга техника. По време на изпълнение на договора МВР ще назначава нови служители за целта. Същото ще важи и за пожарната, която ще може да осъществява пожарогасителна и спасителна дейност след договор със заинтересованите“, цитираме „Дневник“.

Човек бе блъснат пред болница „Пирогов“ днес и му бе отказана лекарска помощ в заведението, намиращо се в непосредствена близост. Пред „Дневник“ от болницата са заявили, че в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията му. След като пострадалият при въпросния инцидент е бил все пак закаран в болницата и е оставен за лечение в реанимацията. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в клиниката по неврохирургия, съобщават от изданието.

„Да, България“, ДСБ, ДЕОС, „Зелените“ и Български земеделски народен съюз заявиха в общо становищече изборът на Стоян Мавродиев за шеф на Българската банка за развитие ще доведе до нов провал на правителството и БНБ. Те призовават „Министерският съвет незабавно да упражни правомощията си за опазване на парите на данъкоплатците, които финансират ББР, и да промени решението за назначаване на Стоян Мавродиев и неговия приближен Румен Митров за изпълнителни директори на банката“.  „Капитал“ съобщи за избора на Комисията за финансов надзор, за което в момента се чака одобрението на БНБ и ако то бъде получено, Мавродиев ще има практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи.

Определени са „зони за движение“ за чужденците, които търсят международна закрила в България. Това реши правителството днес, съобщи пресслужбата на кабинета. Подалите молба за убежище, регистрирани в държавната агенция за бежанците в София, Харманли и с. Баня и транзитен център в с. Пъстрогор ще могат да се движат само в определените области. Целта е въвеждане на строг административен контрол по време на производството за предоставяне на закрила на чужденците.

Подалият преди дни оставка председател на Софийския градски съд Калоян Топалов обясни постъпката си с това, че е удовлетворен от свършената работа, не вижда повече предизвикателства пред себе си като административен ръководител и ако би останал, ще се чувства като съдебна номенклатура. Подробности може да намерите тук. 

Членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Соня Найденова се отказаха от финансовите бонуси, за които мнозинството гласува наскоро. Освен депозирания си отказ двамата настояват въпросът да бъде обсъден. ВСС гласува привилегия, според която членовете на съвета имат право да получат обезщетения при напускане на мандатния си пост, макар това в закона да е предвидено за магистратите при напускане на съдебната система, а не на ВСС. Повече информация за огромните бонуси, с които ще си тръгне сегашният Висш съдебен съвет, предлагат от „Медиапул“. 

Ураганът „Мария“ остави Пуерто Рико без ток, като не се знае колко дълго страната ще бъде лишена от електричество, тъй като единствената електроцентрала на острова е унищожена, докато държавата е затънала в дългове и няма ресурсите да реагира. Пуерто Рико е дом на около три и половина милиона души. Предупрежденията за наводнения са в сила на територията на целия остров, над който продължават да се изливат силни дъждове. Повече за щетите от „Мария“ може да прочетете тук.  Междувременно броят на загиналите в Мексико се повиши до 250, а второто земетресение в Мексико в рамките на седмица, което беше с магнитуд 7,1, учудва сеизмолозите с неочакваната си локация и дълбочина, предава BBC. 

Филипинският диктатор Дутерте обяви, че синът му ще бъде убит, ако се окаже, че е замесен в скандал с дрога. Паоло Дутерте, 42-годишен, свидетелства пред съда този месец и отрече обвиненията на опозицията, че е член на китайска мафиотска група, която помага за внасяне на огромни пратки метаамфетамин от Китай. „Казвал съм го и преди и заповедта ми беше: Ако имам деца, които вземат дрога, убийте ги, така че хората да не могат да кажат нищо. Затова казах и на Паоло – заповедта е да те убият, ако те хванат. И ще защитя полицаите, които ще го направят, ако е истина“, заяви жестокият диктатор в реч пред парламента.

Технологичните компании плащат наполовина по-малки данъци от традиционните компании, цитират доклад на Европейската комисия от Guardian. Процентите за компании като „Амазон“ например са около 10% в ЕС и 23% за традиционна компания. Данъците на „Амазон“ във Великобритания са 11 пъти по-ниски от тези на британските книжарници например. В Ирландия „Епъл“ плаща 0.005% такси, като процентът на облагане на корпорациите е 12.5.

Внушително мнозинство от членовете на германските социалдемократи отхвърлиха сключването на ново коалиционно споразумение за управление с канцлера Ангела Меркел, ако в неделя партията им претърпи тежко поражение.

Вероятността за нова голяма коалиция между християн и социалдемократи бе малка изначално, като навярно партията на Меркел ще търси подкрепата на либералдемократите и зелените.

Кореция: В първоначалната версия на бюлетина бе спомената новина, че Полша подкрепя инициативата, за която спомена приемиерът Борисов, че България и Гърция ще се борят за отпадане на санкциите срещу Русия.

Тази новина се оказа невярна и бе премахната от бюлетина. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.