SHARE

Днес в британския парламент кралицата произнесе своето тронно слово (управленската програма на правителството), като от него стана ясно, че правителството на Мей възнамерява да се придържа към плановете си за твърд Брекзит – или излизане от единния пазар и митническия съюз на ЕС. 

До момента не е ясно дали камарата на общините ще одобри тронното слово (своебразен вот на доверие към правителството), тъй като споразумението на консерваторите, които нямат мнозинство, със северноирландската партия DUP не е приключило и редица по-умерени консерватори не искат страната им да напуска ЕС по този начин.

Поради това е възможно тронното слово да бъде отхвърлено следващата седмица, което е предпоставка Тереза Мей да бъде свалена от съпартийците си, които да потърсят друг лидер, като за момента основни претенденти се очертават министърът по Brexit Дейвид Дейвис, външният министър Борис Джонсън и финансовия Филип Хамънд. Сред тях за момента Филип Хамънд единствен се е обявил за оставане на Британия в митническия съюз, което ще позволи на страната да запази търговските си отношения с ЕС в областта на благата.

По време на тронното слово съпругът на кралицата принц Филип бе приет в болница като предпазна мярка заради опасност от възобновяване на инфекция от старо заболяване, съобщиха от Бъкингам. От двора уверяват, че херцогът на Единбург е „на крака и в добро разположение на духа”, както и че състоянието му е добро.

Най-силно впечатление направи тоалетът на кралицата, чиято шапка в синьо и жълто наподобяваше флага на Европейския съюз.

Oфициално началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, няма допуск до класифицирана информация, съобщи Държавната комисия за сигурност на информацията.

Още преди месец „Терминал 3“ съобщи за това, позовавайки се на свои източници. Официалното изявление на ДКСИ идва, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров е направил официално запитване до комисията и получава потвърждение, че Иво Христов няма допуск до класифицирана информация.

„Скандалът от този факт е огромен, защото няма как Иво Христов 5 месеца да е изпълнявал дейността си в рамките на закона и в същото време да не е имал достъп до класифицирана информация“, посочва Тодоров пред Factor.bg.

Италиански изтребители „Юрофайтер“ ще се включат в опазването на българското въздушно пространство в продължение на три месеца.

Целта на мисията е българските военновъздушни сили да бъдат подпомогнати, тъй като  разчитат единствено на съветски изтребители МиГ-29. От Министерския съвет уточняват, че мисията е в изпълнение на мерките за засилване на отбраната по източния фланг на НАТО.

Италианските изтребители ще дават дежурства и ако бъдат засечени съмнителни самолети, ще ги съпровождат до напускането на въздушното ни пространство.

Бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров е обвинен за безстопанственост, свързана със строежа на участък от магистрала „Марица“. Лазаров заедно с бившия регионален министър Лиляна Павлова бе натоварен пряко с една от основните цели на предишните два кабинета на Бойко Борисов – строежа на магистрали, и е разследван за нанесена щета за над 41 млн. лева.

„Лазаров не е възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 „Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона „Б“ не са били вече включени в предмета на договора от 2011 г., сключен между АПИ и „Чи Ем Чи ди Равена“ – Италия, за строителството на лот 1 на АМ „Марица“. Освен това не е поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка, и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС“, твърди прокуратурата.

Депутатите гласуваха единодушно увеличението на минималната пенсия, която от 1 юли ще стане 180 лева, а от 1 октомври – 200 лева. Договорката за това увеличение беше постигната още по време на преговорите между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за съставяне на правителството.

БСП ще напусне председателския съвет в парламента, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Решението идва, след като от парламентарната група се оплакаха в началото на днешното заседание, че комисиите бавят разглеждането на предложени от левицата законопроекти.

Тя обвини Димитър Главчев в двойни стандарти, след като той призова БСП към процедура, с която да внесе сама предложенията си в зала.

Двама агенти от ДАНС – Евгени Иванов и Петър Спасов, са предадени на съд за извършени от тях престъпления от общ характер, съобщават от прокуратурата.

Иванов получи обвинение за четири престъпления, сред които заблуждаване на чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, и осигуряване на фалшифицирани документи. Спасов е обвинен за това, че е предал на колегата си Иванов пистолет и боеприпаси, без той да има разрешение за употребата им.

Разследването е от края на миналата година. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.

 

Трима министри от коалиционния партньор на Макрон – MoDem, напуснаха френското правителство след парламентарните избори заради финансов скандал с партията.

Оставки в сряда подадоха министърът на правосъдието Франсоа Байру, който е лидер на MoDem, и министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез. Преди ден се оттегли и министърът на отбраната Силви Гулар.

Освен финансовия скандал напускането им може да се разчете като знак, че управленската коалиция в страната ще бъде преформулирана.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.