SHARE

Днешната първа новина не е особено изненадваща. България продължава да е на дъното на класацията на „Трансперънси интернешънъл“ в ЕС. 

Индексът за възприятие на корупцията на България през 2017 година е 43 пункта, като с това страната заема 71-во място в световната класация. В рамките на класацията сред държавите – членк на Европейския съюз, страната ни продължава да заема последно място (средната стойност на индекса за ЕС е 65), обяви международната организация „Трансперънси интернешънъл“.

Утре очаквайте подробности по темата в „Терминал 3“. 

Ще бъдат проверени твърденията на следователя Бойко Атанасов, че ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев е участвал в тайни сделки по дела, а главният прокурор не е реагирал.

Тук обаче идва уловката – предложението за проверка е на главния прокурор Сотир Цацаров, а мнозинството от Eтичнaтa ĸoмиcия ĸъм пpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия го прие, което навярно означава, че в крайна сметка Бойко Атанасов ще се окаже виновен за нещо, но нека не гадаем, а изчакаме. „Дневник“ с подробности.

След редицата скандали около Ангел Антонов, за които „Терминал 3“ първи ви съобщи, днес бе избран неговият наследник, който е съветник на Румен Радев.

Правителството предложи бившия шеф на Военната полиция генерал-майор Данчо Дяков за нов началник на Националната служба за охрана.

Назначението бе договорено между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, който публично обяви, че двамата са се разбрали по въпроса. Подробности. 

„Третото правителство на ГЕРБ гласува все повече решения, с които на практика връща порочните схеми от времето на тройната коалиция, когато министерствата подписваха безброй договори с фирми за години напред, без да е осигурено финансиране“, сочи  разследване на „Медиапул“. 

„След като през декември 2017 г. по тази схема регионалното министерство получи празен чек за 513 млн. лв., за да сключва бъдещи договори, без в бюджета да са предвидени пари за това, в сряда кабинетът разреши на Държавния резерв да прави същото на стойност 156 млн. лв.“

През 2016 г. на 334 български граждани е отказано лечение в чужбина и на още 332 души през 2017 г. заради некоректността на българската каса в изплащането на задълженията й. В този брой влизат и такива пациенти, на които чуждестранните болници са поискали да си платят пълната сума за лечение, а след това касата да им покрие разходите, макар че редът е друг.

Това обяви управителят на здравната каса Камен Плочев. Подробности. 

Мариана Коцева става генерален директор на Евростат, съобщи „Капитал“. 

Малко повече от година след като пое управлението на Евростат като изпълняващ длъжността генерален директор, Мариана Коцева е официално назначена начело на европейската статистическа служба. Тя е първата жена, която оглавява Евростат, първият българин, който заема толкова висока длъжност, и поредната българка на топ позиция в Европейската комисия след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел.

Всички учебници от І до VII клас ще имат и електронен вариант. Тези версии на учебниците ще бъдат качени в специален електронен портал. Целта е да се намали тежестта на раниците на учениците, които да ползват в клас и дигиталните версии на учебниците, съобщиха от МОН.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.