SHARE

Достойнство е думата на днешния ден.

Президентът обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат

Както още на 23 април написа Терминал 3, президентът Росен Плевнелиев няма да търси втори мандат. Днес той официално обяви, че няма да се кандидатира като посочи, че причините са от лично естество.

„Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях. Веднъж президент- винаги президент“, заяви той.

Президентът също така призова политиците да не изпускат “европейската посока на България”, визирайки последните действия на Народното събрание, при които депутатите отхвърлиха ветото върху промените в Изборния кодекс, с които ще бъдат ограничени възможностите за гласуване в чужбина.

В интервю за Медиапул, лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че е очаквал подобно развитие.
„Нашата цел беше да убедим Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. Очевидно обаче убеждението му е лично и много твърдо. Новата ситуация налага нова концепция за действие, но няма нищо спешно, тъй като единственото спешно беше бе да се опитаме да го убедим. При положение, че това не се случи, са необходими спокойствие и диалог“, каза Кънев, който през последните седмици на два пъти подкрепи президента и пожела той да е обща кандидатура на ГЕРБ и РБ. Подкрепата от Радан Кънев навярно е и причина за преждевренното изявление на президента, който само преди седмица, отново заради Кънев заяви, че ще каже решението си в края на юни. Интересен за отбелязване факт е, че в своето изказване лидерът на ДСБ признава, че е знаел за решението на президента да не се кандидатира повторно, с което се повдигат основателни съмнения за причините, поради които той публично призова за повторна негова кандидатура. Особено на фона на предходни негови изявления, в които открито се е противопоставял за последваща номинация на Плевнелиев.

За да не останат по-назад в соченето на виновници, от ГЕРБ и ДБГ побързаха да дадат своята критика. Пред журналисти в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че действащият държавен глава е бил разглеждан като кандидат за втори мандат. „Но той на първо място слага лични причини, нека все пак да търсим донякъде възможната причина и в единствените разрушители на дясното в годините на прехода – това е ДСБ, и в лицето на техния председател и на членовете на ДСБ, които се изказваха през последните няколко дни както за предложения, които абсолютно не бяха съгласувани с президента Плевнелиев, и ако не от нещо друго, поне от уважение към президентската институция, трябваше да продедат политически разговори“, каза той. Също недостойна политическа спекулация на база на вече обявеното президентско решение.

Още за политическия гамбит с президентската надпревара може да прочетете в статията “По-малкото” зло е фатална формула в надпреварата за президент”.

Даниел Митов увери, че България е готова за нов миграционен натиск

„Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент“ заяви външният министър Даниел Митов пред журналисти в Брюксел. Той също така посочи, че България настоява за резервен вариант, ако споразумението между ЕС и Турция пропадне.

„На тази опасност сме обърнали внимание от много дълго време, този въпрос е поставян в рамките на НАТО и ЕС. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че правителството веднага е отчело този елемент и НАТО пое ангажимент да оценява резултатите от операцията в Егейско море и да бъде гъвкава по отношение на оценката за евентуалното пренасочване на трафика на хора през алтернативни маршрути“, отбеляза още външният министър.

Същевременно от опозицията разкритикуваха назначенията на посланицити. С известно закъснение, предвид отдавна оповестените номинации, от БСП обявиха, че политическата квота за посланици е надвишена и ще сезират Конституционния съд. Това обяви бившият външен министър от БСП Кристиан Вигенин, който също бе надвишил назначенията от политическата квота, предава “Медиапул”.

Отстраниха архимандрит Дионисий като предстоятел на храма „Св. Александър Невски“

Светият синод освободи Архимандрит Дионисий от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и му наложи временна забрана да извършва богослужения. Решението на Светия синод съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Временно длъжността предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски” ще бъде заета от архимандрит Герасим, който е и главен секретар на Светия синод.

Отстраняването идва след трагикомичната заря с патриотарски привкус в нощта на Великден пред „Св. Александър Невски“, за която клирикът обясни, че е организирал еднолично, макар Терминал 3 да има друга информация. Дионисий стана известен и със създаването на порочната схема за провъзгласяване на архонти. Повече за това може да прочете в статията “Чаша студена вода за очакванията на миряните”

Марин Льо Пен признава Крим за част от Русия

Това е поредно доказателство, че евроскептичните партии са финансирани и подкрепяни от Кремъл.

Лидерът на френскатата крайно дясна партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен заяви, че Франция би признала Крим за част от Русия, ако тя заеме президентския пост.

„Ясно виждам такава възможност. Напълно вероятно е Франция да признае Крим за руска територия, когато стана президент на Франция“, каза Льо Пен пред флагмана на руската пропаганда, в който чести гости са евроскептици като британския евродепутат Фараж, Russia Today.

САЩ ще се включи в операция на НАТО за пресичане на нелегалната миграция към Европа

САЩ са изразили готовност да се включат в операцията на НАТО в Егейско море, която ще има за цел пресичането на незаконната миграция към Европейския съюз. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседание на министрите по външните работи на НАТО в Брюксел, предадава агенция “Ройтерс”.

И накрая, но не последно място днес е бенефиса по повод 50-годишнината на най-популярния в света български футболист Христо Стоичков „50 години номер 8“. По този повод той бе удостоен от президента Росен Плевнелиев с Почетния знак на държавния глава за изключителния му принос към България и развитието на българския спорт, за особени заслуги към европейския и световния футбол, за социална ангажираност и подкрепа на обществено значими каузи. На терена на стадион Васил Левски излизат много от съотборниците на Стоичков от различните клубове в кариерата му, както и „златното българско поколение“, което спечели бронзовите отличия на световното първенство в САЩ ’94 – Красимир Балъков, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Любослав Пенев. По-младите им наследници ще бъда представени от Димитър Бербатов и Мартин Петров. Чуждите звезди са Хосе Мари Бакеро, Хосе Алесанко, Георге Хаджи, Джика Попеску, Михаел Лаудруп, Хулио Салинас, Мигел Надал, Йон Андони Гойкоечеа, Паоло Малдини, Роберто Баджо, Деметрио Албертини, Даниеле Масаро, Иван Саморано, Жан-Пиер Папен.

* За изготвянето на този бюлетин са използвани информации от Дневник и Mediapool.