SHARE

Президентът на България за периода 2013-2017 Росен Плевнелиев бе на частно посещение в Израел по покана на престижната неправителствена организация Friends of Zion Heritage Center, чийто международен президент е бил покойният 9-и президент на Израел Шимон Перес. На 19 февруари вечерта, на събитие, организирано от the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, в присъствието на всички лидери на американски еврейски организации, както и на СП на ООН по БИМП Николай Младенов президентът Плевнелиев получи престижната The Friends of Zion Award. Президентът на Израел Реувен (Руви) Ривлин също присъства на събитието. Наградата на Friends of Zion се присъжда за заслуги на президента Плевнелиев за развиване на отношенията на България с Израел, на връзките между българи и евреи, както и като жест към България, в признание за спасяването на 48 000 българи с еврейски произход от лагерите на смъртта през 1943 г. Наградата е отсъждана до момента само на три световни личности за отношението им към Израел и еврейството: президента на САЩ Джордж Буш-син; папа Франциск и принц Алберт – Монако.

Обобщеният доклад за обществените поръчки по време на кабинета „Борисов“ вече е качен на сайта на правителството. В документа се дават три препоръки за подобряване на работата по отношение на търговете – да се повиши експертният капацитет на отговорните служители, да се въведе централизирана уеб базирана платформа за възлагане на електронни обществени поръчки и да се обмислят промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за защита на конкуренцията. Бойко Борисов заяви, че финансовите дейности на правителството, което оглавяваше, са били на светло и са били достъпни. „Защо да коментираме пушилката, която БСП вдигат всеки ден“, посочи лидерът на ГЕРБ. Владислав Горанов пък призова: „Не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за 2015 и 2016 година!“

Служебният премиер Огнян Герджиков коментира темата за ползването на транспорт на НСО от служебните министри, въпреки че кабинетът „Борисов“ отмени това им право. Герджиков посочва, че не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде отменена разпоредба на закон. „Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност“, се казва в съобщението.

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев нарече бившия премиер Бойко Борисов партньор на „истинския ликвидатор на банката“ Делян Пеевски. В поредна публикация по темата на сайта си Василев заявява, че в последните дни се наблюдава изключителна активност при синдиците на КТБ. „Очевидно назначенията на Владислав Горанов и Радослав Миленков са притеснени от нарастващото обществено недоволство от тяхната дейност. Още по-притеснени изглеждат действията на истинския ликвидатор на банката Пеевски и на неговия партньор Борисов“, обяснява активността на синдиците Цветан Василев.

Прекратяване на последните сражения в Източна Украйна би трябвало да влезе в сила днес. Според условията на примирието сблъсъците трябва да бъдат прекратени и да бъде оттеглено тежкото въоръжение от фронтовата линия. В петък, часове преди споразумението от Мюнхен, лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народна република дадоха съвместна пресконференция. На нея те заявиха, че нямат намерение да оттеглят каквото и да е тежко въоръжение и че ще си върнат „временно окупираните от Украйна територии“.

В Южна Турция днес започна съдебен процес срещу 47 души, обвинени в опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган. Подсъдимите са обвинени, че в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. са атакували хотел в курорта Мармарис, където бе отседнал Ердоган, и са убили двама полицаи. Близо 60 проправителствени демонстранти организираха протест срещу движението на Гюлен, като развяваха турски знамена и издигнаха плакати с искане за възстановяване на смъртната присъда.

По време на реч пред симпатизанти в събота американският президент Доналд Тръмп изпадна в конфузна ситуация, след като съобщи, че в Швеция е имало терористичен акт. „Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. В Швеция – не е за вярване. Швеция. Те приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито не са си и представяли”, заяви президентът. Шведското външно министерство чрез посолството си във Вашингтон поиска да получи разяснения. Говорителката на министерството Катарина Акселсон каза, че правителството не е информирано за каквито и да било „свързани с тероризъм големи инциденти“. Шведските специални служби съобщиха, че няма никакви причини за повишаване нивото на терористична заплаха.