SHARE

Цацаров блокира контрола над СРС-тата

Председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков показа в ефира на Нова телевизия заповед на Цацаров от ноември 2015 г., заради която според Рашков „Бюрото е възпрепятствано да упражнява своите правомощия“.

„Всъщност, с въпросната заповед ръководителят на държавното обвинение създава своеобразен Параграф 22. От една страна заявява, че достъпът до т.нар. веществени доказателствени средства, добити чрез СРС, става само с разрешение на наблюдаващия прокурор по съответното дело, а от друга – категорично забранява на обвинителите да предоставят подобен достъп на Бюрото. Отнемайки им по този начин гарантираната от конституцията възможност да правят собствена преценка, основавайки се на закона и вътрешното си убеждение.“ пишат от Mediapool по случая. 

Повод за въпросната заповед е проверка на бюрото по случая КТБ.

След силната обществена реакция парламентът отменя мораториума върху новите лекарства за онкоболни. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин. До обрата се стигна след внезапната промяна в позицията на ГЕРБ, след като миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента върху мораториума, а здравният министър и премиерът убеждаваха, че трябва да се назначи специална комисия за всеки отделен случай. Така този опит на държавата да си отпочине от гражданите си завърши с неуспех.

Официално: новото антикорупционно звено ще може да изиска подслушване и да извършва оперативно-издирвателна дейност. Днес нямаше критики или дебат в парламента относно текстовете, които бяха критикувани още преди внасянето им от редица правозащитни организации. Повече четете тук. 

По този повод е време да си зададем въпроса: стигнахме ли до мека диктатура, в която не само държавата, но и обществото е напълно овладяно? Отговора на Даниел Смилов може да прочетете тук. 

Европейската комисия настоя за напредък по отношение на визовата реципрочност със САЩ, които все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Допълва се, че вече всички граждани на ЕС пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония. Така САЩ остават единствената държава от списъка на страните с безвизов режим с ЕС, която изисква визи за някои граждани на общността. Повече четете в „Дневник“. 

България е на второ място сред държавите – членки на ЕС, по отношение на доверието, което гражданите изпитват към блока. 57% от българите заявяват, че имат доверие на ЕС, а най-нисък е процентът в Гърция – 23%. Броят на държавите членки, в които повечето отговорили вярват на европейските институции, се е увеличил в сравнение с началото на годината. 74% от българите определят ситуацията в националната икономика като лоша. Едва 17% казват същото за европейската икономика.

Партията на Валери Симеонов „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) ще използва за своя централа сградата на СДС на столичната ул. „Г. С. Раковски“ 134. Емблематичната бивша централа на СДС, може би символично, преминава към централното ръководство на партията на Симеонов. До нанасянето на партията на Симеонов на „Раковски“ 134 се стигна след краха на СДС (в коалиция „Реформаторски блок“) на парламентарния вот тази година. Още може да научите тук.  

Единствената фирма, явила се като кандидат за построяване на два многофункционални патрулни кораба за армията, се е отказала. Варненската „Делфин“ посочва като причина намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки, съобщиха от Министерството на отбраната. Така отпуснатата сума от 820 млн. лв. реално се намалява със 164 млн. лв. „Именно това решение беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата“, се казва в съобщението на МО.

Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков ще е новият ръководител на Комисията за регулиране на съобщенията. Това реши правителството на днешното си редовно заседание.От Министерския съвет не уточняват дали Желязков ще продължи да изпълнява длъжността си на председател на агенцията за електронно управление, цитираме отново „Дневник“. 

Европейският съюз започна процес за отнемането на гласа на Полша в Съвета на ЕС. Европейската комисия обяви, че законодателните промени в Полша поставят под заплаха правовата държава и демократичните ценности, позволявайки на правителството да се намесва в съдебната система. “В период от две години значителен брой закони влязоха в сила – общо 13, които поставят пред сериозен риск независимостта на съдебната власт и разделението на властите”, заяви вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс. Повече може да научите от Guardian. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.