SHARE

Висшият съдебен съвет обяви близкия до Пеевски вестник “Труд” за медията, която най-пълно и обективно отразява неговата дейност. От няколко години вестникът отразява множество анализи за съдебната власт, като първоначално като техен автор се посочваше никому неизвестният Калоян Стоев. След като главният редактор на “Труд” Петьо Блъсков обяви, че той всъщност е бил Калоян Стоев, се появиха обвинения, че анализите са изпращани готови до вестника. След това материалите започнаха да излизат подписани от името на редакцията. Техен отличителен белег е, че защитават позициите на главния прокурор Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС. Налице са не само общи тези, но и единен фронт срещу опоненти на Цацаров като Лозан Панов, Христо Иванов, Съюза на съдиите в България и др.

Върховният касационен съд окончателно призна за виновна бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по делото “Червеи”. Тя беше подсъдима по обвинение, че е разрешавала подслушвания за незаконно дълъг срок. Наложеното й наказание е едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок и глоба от хиляда лева. Върховният съд само потвърди решението на двете долни инстанции, като единствено прибави глоба. Именно случаят „Червеи“ беше поводът, заради който преди 2 години главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Янева като председател на СГС. Година по-късно от изтеклите записи, добили популярност като „Яневагейт“, стана известно, че главният прокурор й е обещал завоалиране на обвиненията. Наскоро новото ръководство на съда представи резултати от проверка, която показва безброй нарушения в използването на специални разузнавателни средства, включително в периода на управлението на Янева.

Сотир Цацаров отрече твърденията на собственика на „Овергаз“ и издател на в. „Сега“ Сашо Дончев, че го е заплашвал и го е предупредил, че поведението му „започва да става неприемливо и нетърпимо за него“. В позиция, разпространена от пресцентъра на прокуратурата, Цацаров обвинява бизнесмена, че е отправено искане за упражняване на влияние върху прокурори при работата им по проверка за дейността на независим регулатор по повод продажба на природен газ. В съобщението обаче не се отговаря на твърденията на Дончев, че е питан за подкрепата му за партия „Да, България“, отношенията му с телевизия Би Ай Ти и карикатуриста Христо Комарницки. Междувременно лидерът на партия „Да, България“ Христо Иванов призова Цацаров да подаде оставка, за да може да бъде разследвана срещата. Той допълни, че прокурорите в Софийската градска прокуратура трябва да се самосезират, а парламентът да създаде анкетна комисия, която също да разследва случая.

Новият парламент днес изслуша служебния вицепремиер Деница Златева относно подготовката за българското председателство на ЕС. Златева обясни, че ще има пет основни приоритета –  увеличаване на работните места, подобряване на конкурентоспособността, защита на гражданите, борба с бедността и изграждане на енергиен съюз. Първият вариант за национална програма ще бъде готов през юни, обяви министърът.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски е заявил „твърдата воля“ на България да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в разговор с Габриела Рамос, директор на кабинета на генералния секретар на организацията. По време на срещата са били обсъдени възможностите на България за членство в световната организация. Към този момент МВнР подготвя план за присъединяването на България към ОИСР.

Най-сериозното влошаване на правата на човека през 2016 г. е засилването на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие – това стана ясно от годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права у нас.  Според доклада в страната се наблюдава застой в решаването на проблемите на етническите и религиозните малцинства, като такъв е отчетен и в реформата на съдебната власт и прокуратурата. Като най-видим прогрес са посочени промените, свързани с подобряването на условията в затворите.

Руският институт за стратегически изследвания през 2016 г. е изготвил план за намеса в американските избори, предава Ройтерс, позовавайки се на трима настоящи и четирима бивши източници на американското разузнаване. От службите са се сдобили с два документа на руския институт. Първият описва как трябва да бъде проведена руската пропаганда в САЩ с цел да бъде окуражен изборът на “президент, който ще приеме по-благоприятна линия към Русия от тогавашния президент Обама”. Вторият документ показва, че поради по-вероятната изборна победа за Хилъри Клинтън трябва да се засилят посланията за изборни измами. През 2016 г. институтът е оглавяван от генерал Решетников, за когото през тази година Wall Street Journal обяви, че е връчил на Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за президентските избори в България.

Една от всеки четири връзки, споделени в социалните мрежи от потребители във Франция по време на кампанията за президентските избори, е свързана с фалшиви новини, сочи доклад на британския изследователски център „Бакамо“. Голяма част от въпросното съдържание е в подкрепа на антиевропейските кандидати, като някои материали са със следи от руско влияние. Изследван е периодът между 1 ноември и 4 април.

Журналистите в Европа са подложени на натиск и насилие, сочи представен днес доклад на Съвета на Европа. В него се посочва, че често европейските журналисти са изложени на неоправдана намеса в работата, което поражда страх и автоцензура. Изследването показва още, че всеки трети от общо 940 участници в допитването е претърпял физическо насилие заради професионалната си дейност, като всеки трети се чувства заплаха за семейството и приятелите си.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Ройтерс.

Снимка: Веселин Боришев/“Клуб Z“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.