SHARE

Шотландия се готви за нов референдум за независимост. Днес първият министър на Шотландия Никола Стърджън държа реч в град Стирлинг, където през 1297 г. шотландският бунтовник Уилям Уолъс побеждава войските на крал Едуард I. В своята реч Стърджън обяви, че е време Шотландия да проведе нов разговор за своята независимост и в следващите седмици ще бъдат проведени множество акции, с които да се установи дали страната ще проведе нов референдум за независимост. Първият министър заяви, че след референдума за Brexit социологическите проучвания показват, че множеството шотландци искат да се отделят от Обединеното кралство.

Другата международна новина от деня е, че президентът на бившата съветска република Узбекистан Ислам Каримов е починал. Каримов е на власт от 1989 г., въпреки че узбекистанската конституция не позволява на един и същи човек да заема лидерския пост повече от два мандата.

Най-кръвопролитният акт на Каримов е разправянето му с протестиращите в град Андижан на 13 май 2005 г. Тогава хиляди излизат с искания за вдигане на жизнения стандарт и граждански свободи и правителствените войски откриват огън по тях. По неофициални данни загиват 187 души.

За момента не е ясно кой ще наследи управлявалия четвърт век диктатор, но медиите спекулурат, че изпълняващият длъжността президент Нигматила Юлдашев е най-вероятният нов вожд на страната.

В България парламентът прие на първо четене поправки в закона за разкриване на агенти от Държавна сигурност. От тях стана ясно, че вече ще могат да се правят проверки за съпричастност към службите и без изричното съгласие на проверяваните лица. Решението беше инициирано от ГЕРБ и Реформаторския блок, а на него се противопоставиха от БСП и АБВ. Разбира се, дебатът в пленарна зала не мина без типичното шоу – обиди, скандали, четене на досиета и Бай Тошо и Шопенхауер.

По време на спектакъла стана ясно, че военното разузнаване все още не е предало всичките си архиви на Комисията по досиетата, въпреки че министърът на отбраната Николай Ненчев пое този ангажимент. Това бе разкрито от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, с което очевидно битката за това кой е по-десен и по-голям антикомунист преди президентските избори започна.

По време на първия за сезона парламентарен контрол здравният министър Петър Москов заяви, че в 16 малки общини в страната с население 50 662 души няма действащи аптеки. Макар страната ни да е на челно място по брой аптеки в Европа, българите са на едно от последните места по достъп до фармацевтична услуга. Москов съобщи, че готви предложения за промени в законодателството, с които да се стимулира разкриването на аптеки в малките населени места.

Днес Комисията за финансов надзор изключи РСМ БългарияООД от компаниите, които могат да извършват независими стрес-тестове върху застрахователните компании и пенсионните фондове. Причината е, че при разследване на КФН документите на „РМС България“ са съдържали съществена невярна информация, твърдят от регулатора. На 14 юли, докато все още Стоян Мавродиев беше председател на КФН, постъпи писмо до Бойко Борисов от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), в който беше отбелязано, че подборът и назначаването на външни одитори е един от основните проблеми в работата на КФН.

Днес също така прокуратурата заведе дело срещу украинеца Роман Логвиненко, който е обвинен за организиране на опита за убийството на Алексей Петров. Според държавното обвинение Логвиненко е убеждавал в продължение на година и половина тримата си сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да участват в опита за убийството на бившия шеф на ДАНС. Най-накрая той е успял да ги склони, като им е предложил 200 000 евро. Разследването срещу останалите трима извършители продължава в отделно дело, но те все още се издирват.

От прокуратурата днес също така съобщиха, че разрешителното за строеж на мястото на тютюневите складове в Пловдив, което издаде главният архитект на града Румен Русев, е обявено за нищожно. Това е постановила Районната дирекция за национален и строителен контрол по искане на прокуратурата. Това се случва, след като част от сградите на тютюневия склад бяха съборени на 6 март 2016 г., а фирмата “Одрин 8”, която е собственост на Георги Бранеков, твърдеше, че е получила разрешение за строеж. Срещу главния архитект на Пловдив също се води разследване, но засега той остава на поста си. Към момента кметът Иван Тотев защитава подчинения си и не му е искал оставката.
И завършваме с едни “видими резултати”. До момента АЕЦ “Белене” е струвала на българския данъкоплатец 1 305 945 000 лв., това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.
*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Би Би Си”, в. “Индипендънт”, “Медиапул” и “Дневник”.