SHARE

Испански съдия издаде европейска заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима бивши членове на неговото регионално правителство, които са в Белгия и не се явиха в съда, за да им бъдат прочетени обвиненията в сепаратизъм, съобщи Ройтерс.

На петимата ще бъдат повдигнати обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства.

Членовете на Висшия съдебен съвет, които не са от София, вече няма да живеят във ведомствени жилища. Нещо повече – ще им се плаща наем до 1000 лева за апартамент в София… а също и за обзавеждането му. Това реши днес кадровият орган на заседанието си днес, 19 бяха „за“, а един – Олга Керелска – беше против. Подобен режим ще важи и за членовете на Комисията по атестирането и конкурсите, които не живеят в столицата. Защо те няма да бъдат настанявани във ведомствени жилища не е ясно. Не е ясно и какво налага увеличението от 800 на 1000 лева. В новия съдебен съвет шестима не са от София, като за тях ще се търсят тристайни апартаменти.

Йорданка Фандъкова, позната още като кмета, в чийто град се извършват неадекватни ремонти и се диша токсичен въздух… но вината никога не е нейна. Чия е този път? Ами на работниците. Нещо повече – Фандъкова отрече да има някакъв проблем в извършването на ремонтни дейности в София. Според нея не е нужно да се провеждат извънредни заседания по темата. Напомняме ви, че след поредната година на зле извършени ремонтни дейности преди няколко дни препубликувахме отвореното писмо на „Спаси София“, в което гражданската организация призовава за незабавни мерки за решаване на ендемичните проблеми в София, които Йорданка Фандъкова отказва да види. Може да си го припомните тук. 

Оставката на здравния министър Николай Петров ще забави фатално проекта за Спешна помощ. Ще забави и реанимацията на болниците във Враца и Ловеч. Това заяви пред БНТ зам.-министърът Мирослав Ненков. В момента той изпълнява функциите на Петров, който е в отпуска до гласуването на оставката му в Народното събрание, цитираме „Дневник“. „С Николай Петров напреднахме много по няколко важни задачи. На идващия нов министър ще му трябва малко време за ориентация, което фатално ще забави проекта за Спешна помощ, който е на финалната си фаза. Именно такова обстоятелство може да ме спре за поста министър и затова не съм готов с отговора си. Ако провеждам политиката на Петров, бих се съгласил“, заяви Ненков.

Докторантската стипендия ще бъде увеличена от 450 на 500 лева на месец през следващата година, заяви просветният министър Красимир Вълчев, позовавайки се на проектобюджета за образование и наука за 2018 г., който бе обсъден днес в ресорната комисия в парламента. За увеличението са заложени 2.5 млн. лева. Докторантите поискаха увеличение от 765 лв., или една минимална заплата и половина. С промените, предложени от просветното министерство, докторантската стипендия остава под прага на минималната заплата.

Представители на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изразиха подкрепа към увеличението на общия бюджет на касата с над 400 млн. лв., но настояха парите по перото за извънболнична помощ – за личните лекари и извънболничните специалисти – да се увеличат с 25 млн. Средствата според тях са необходими за увеличения в цените на някои дейности, заплащани от здравната каса, като увеличенията варират от стотинки до два лева. Така ще се вдигнат възнагражденията на личните лекари, които без финансов стимул напускат професията, коментира председателят на сдружението на личните лекари Любомир Киров, цитиран отново от „Дневник“.

Два кандидата са подали обвързващи оферти за ТБ „Виктория“. Финалистите са Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова, разказват от „Капитал“, където може да прочетете цялата история около банките, както и защо Васил Божков този път не участва в търга.

И една новина от изминалите няколко дни, която обаче не е тайна за никого – българите все още подкрепят социалистическия управленски модел, като едва за една четвърт от тях върховенството на правото е важна ценност. Едва 24% пък смятат, че успехът зависи от усърдната работа. За сметка на това над 90% от българските граждани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86% застъпват позицията, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек. Какво се оказва? Че България е такава, защото ние сме такивавижте анализа на Полина Паунова за „Дойче Веле“ тук.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за това кои са новите будители според президента, вицепремиера и Алма матер, след това продължихме с това защо Ангела Меркел отново е най-влиятелната жена в света, попитахме Николай Стоянов, автора на новата книга за КТБ, дали моделът „Пеевски“ все още управлява държавата – и въпреки че отговорът е ясен, интервюто си заслужава. Допълнихме деня с текст на Никола Пенев за Джером Поуъл, който се очаква да бъде назначен за следващия председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), един от най-влиятелните постове. 

По света – eдна интересна новина от Египет, където учени са открили неподозирана досега кухина в една от големите пирамиди. Не е ясно защо тя съществува и дали в нея има нещо, тъй като до нея няма открит достъп. Японски и френски учени обявиха откритието си след повече от две години проучвания. Пирамидата съдържа три големи интериорни зали и множество пасажи, най-дългият от които е 47 метра с 8 м височина. Кухината стои директно над него и има подобни размери. Остава да се разбере как тази кухина ще бъде проучвана. Компютърна симулация на кухината, както и повече информация може да откриете тук. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.