SHARE

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на украинската държавна компания „Украинмаш“ да бъде спряна обществената поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Сега обаче фирмата има възможност да обжалва и пред Върховния административен съд и така поръчката за около 82 млн. лева засега остава блокирана. Още по темата. 

Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той се беше заканил да направи това още преди гласуването му, а сега уточни, че го оспорва по принцип и в неговата цялост.

В мотивите си Радев посочва, че предвидените в закона мерки не могат да постигнат ефективно противодействие на корупцията, противоречат на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

Според Радев има опасност от политически назначения в новото антикорупционно звено и блокиране на работата срещу корупцията заради механичното обединение на структури в него.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов коментира действията на държавния глава, като заяви, че мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията на президента е изначално шизофренична, защото той продължава да не може да осъзнае големия философски проблем на този закон. Това коментира пред БНР лидерът на „Да, България“.

Големият философски проблем на този закон е, че за да охраняваме корупционното статукво, трябва да има имитация на мерки за борба с корупцията и този закон изначално е една такава имитация, в която и БСП, и президентът се включиха, смята той. Подробности. 

България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството, опроверга твърденията на ИТАР-ТАСС Лиляна Павлова. 

Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г, заяви пред БНТ българският министър за европредседателството Лиляна Павлова.

Тя коментира, че е „учудена от интерпретацията“ на руската информационна агенция ТАСС, която преди ден я цитира, че „България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия“. Подробности в Mediapool.  

Бившият депутат от ДПС и настоящ парламентарен съветник на формацията Митхат Метин е заплашвал с ДАНС природозащитника Тома Белев. 

Размяната на реплики се случва под статус на еколога. „Когато един президент ти обяснява как един тримесечен бизнес като ски туризма е единственият шанс за планинските райони, разбираш защо България е на това дередже“, е написал Белев, визирайки президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, който напоследък многократно изказа мнение за нуждата от развитие на ски зоните в Банско и региона.

Сред коментиращите е и Митхат Метин. „Ти май не разбираш. Скоро и по тв няма да те канят. Ще ти остане само тук действаш. А може и в едон момент да те поканят на разговор в ДАНС“, пише той. (правописът е на автора – б.р.).

*** 

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувстваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.