SHARE

Капка Касабова спечели престижната награда Stanford Dolman award с книгата си „Граница“. „Българската писателка и поет Капка Касабова ловко ни разкрива, пласт по пласт, историята на една силно заредена част от Европа, която се завръща на дневен ред. Тя кръстосва граничния триъгълник между България, Гърция и Турция, започвайки в България, където по време на комунистическото ѝ детство германци от Източна Германия, дошли на почивка на Черно море, неволно използват умишлено сгрешени карти в опит да избягат през гората, отвъд желязната завеса. Сега тя вижда сирийски бежанци, отправили се от юг на север“, пише британският Guardian. 

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви днес, че в България няма законодателна рамка за защита на жените от насилие. Тя подчерта, че подобни мерки се предлагат в Истанбулската конвенция. От БСП пък обявиха, че внасят изменения в Закона за защита от домашно насилие в Наказателния кодекс. Повече може да прочетете тук. 

Министрите на България, Полша, Чехия, Унгария, Хърватия, Словения, Словакия и Румъния бяха на среща днес в Будапеща заедно с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, с когото обсъдиха бъдещия бюджетен план на блока. Осемте страни допуснаха възможността вноската да се вдигне до 1,1 процента от брутния национален доход (БНД), а повече може да прочетете в „Дневник“. 

Задържаният кмет на Септември е договарял сделки сам със себе си според прокуратурата. Марин Рачев бе освободен днес слещу 250 000 лв. гаранция. Случаят остава неясен, като Рачев бе обект на първата акция с участието на новата Комисия за противодействие на корупция и отнемане на незаконно имущество. Говорителят на Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, заяви, че различни кметове са разследвани за злоупотреба. По думите на кметове от други населени места, изказали подкрепа за Рачев, става въпрос за политически и икономически интереси, а акцията на спецпрокуратурата служи като показен параван. Повече разказват в „Медиапул“. 

Днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев се чудеше дали 1126 обявени за общодържавно издирване лица са много или малко. Министърът няма представа каква е статистиката и как тя се съпоставя с броя на издирваните към 15 януари 2018 г. Вижте още по темата. 

Президентът Румен Радев наложи вето на промените, които са свързани със застрояването на Черноморието. За одобрените промени разказва „Медиапул“, откъдето ще научите каква точно е схемата и защо според някои тя ще доведе до „окончателното бетониране на Черноморието“. 

Здравният министър Кирил Ананиев обещава нова рамка в здравеопазването до няколко месеца. Той говори за разработването на нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ, който трябва да бъде готов до няколко месеца. „Моделът, който съществува от 1999 г., повярвайте ми честно, той се е изчерпал напълно. С никакви странични мерки, с никакви палиативни мерки той не може да бъде възстановен. Затова днес поех това обещание пред вас“, цитиран е Ананиев от „Дневник“. 

Днес България бе осъдена в Страсбург за нехуманно отношение към дете на чужди граждани. Страната ни ще плати близо 9000 евро морални щети. Повече може да прочетете тук. 

Григор Димитров ще пропусне турнира в София от сериите АТР250. Началото му ще бъде по-късно този месец, а мотивите са медицински причини. Димитров заяви, че взетото решение е изключително тежко, но ако се появи на корта, ще рискува допълнителни усложнения. „Ще ми липсва българската публика и тази невероятна седмица, която имах през миналата година“, заяви тенисистът. 

България заема 47-о място в индекса за икономическа свобода на фондация „Херитидж“ за 2018 година. Това поставя страната ни в групата на държавите с умерена икономическа свобода, между Малта и Кипър. Начело отново е Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия, Швейцария, Австралия, Ирландия, Естония, Великобритания, Канада и Обединените арабски емирства. На дъното са Куба, Венецуела и Северна Корея.

Отвъд океана – Доналд Тръмп разсекрети противоречив документ, който се определя от демократите като опит за подриване на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър относно връзките на кампанията Тръмп с Русия. Републиканците пуснаха записки, които предполагат злоупотреба с власт от страна на ФБР въпреки предупрежденията на Департамента по правосъдие на САЩ, че подобна постъпка би била „безрасъдна“. Определени републиканци също се обявиха срещу пускането на противоречивата информация: „Последните атаки над ФБР и Департамента по правосъдие не са в интерес на Америка – на нито една партия, на нито един президент. Само на Путин“, заяви в официално изявление републиканският сенатор Джон Маккейн. ФБР също излезе с официално становище, в което се казва, че: „Мъжете и жените във ФБР залагат живота си на карта всеки ден в борбата срещу тероризма и престъпността, изцяло посвещавайки се на държавата и на конституцията. Специалните агенти на ФБР не са и никога няма да, позволят на партийни политики да ни отклоняват от сериозния ни ангажимент към мисията ни“. Повече четете тук. 

Малтийска банка, която е била разследвана от журналистката Дафне Каруана Галиция, загинала в атентат наскоро, е подложена на разследване от европейските банкови регулатори. Галиция е била на съд в САЩ от страна на  Pilatus Bank, които са я обвинявали в злонамереност, клевета и уронване на репутацията на банката. Случаят е пример за множеството заплахи и процеси, пред които е била изправена Дафне Галиция в резултат на журналистическите си разследвания. Повече може да видите тук.

 

Снимка: Диаскоп