SHARE

Лозунгът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. ще е „Съединението прави силата“, като на английски словосъчетанието ще бъде преведено като United We Stand Strong. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова. Според нея девизът е актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа, а с обявяването на слогана се завършва визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. Павлова каза още, че е бил утвърден и календарът на събитията по време на ръководството на България на ЕС. Според Павлова България има най-много организирани събития, като тя сравнява графика с този на Естония и Малта. Датата на откриване на председателството ни ще бъде изтеглена и затова церемонията ще се състои на 4 януари догодина в Народния театър „Иван Вазов“. На следващия ден ще има съвместно заседание на българското правителство с еврокомисарите.

Вотът във Венецуела тази неделя е бил подправен, предава BBC, позовавайки се на становище компанията, която е разработила системите за гласуване. Официалните власти предадоха, че повече от осем милиона са гласували на изборите за ново Учредително събрание. Изпълнителният директор на компанията обаче твърди, че истинският брой се различава… с поне милион. Опозицията също заяви, че цифрите са високо завишени. „С голямо съжаление съобщавам, че броят на гласувалите в неделя, 30 юли, за Учредително събрание във Венецуела е бил подправен“, заяви директорът Антонио Мугика. На въпрос защо не е говорил с венецуелските власти той казва, че не смята, че те ще бъдат благосклонни към информацията.

 

Министерският съвет реши над 60 млн. лв. да бъдат преведени възмездно от Министерството на финансите към БДЖ. Министър Московски съобщи, че 42 млн. лв. още днес ще бъдат върнати на бюджета, тъй като те трябва да погасят една активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световната банка. Министърът посочи, че 42 млн. лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на облигационния заем към пет банки.

Министерството на образованието и науката предложи предучилищното образование да започва от 4-годишна възраст, като заяви, че това може да се случи от следващата учебна година 2018/2019. В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. Предложението е част от проект за изменения в закона за образованието, който бе предлаган от кабинета „Борисов 1“ и „Борисов 2“. Целта според министъра на образованието Красимир Вълчев е да се предоврати отпадането на децата от образователната система след прогимназията. За да се промени статистиката, според министъра децата трябва да бъдат обхващани по-рано в детските градини.

Кабинетът се очаква да одобри днес Законодателната програма на Министерския съвет за периода от 1 юли до 31 декември 2017 г. Това предвижда дневният ред на правителството, което ще заседава днес, предава „Дневник“.

Нова версия на валутата биткойн влиза в употреба за пръв път в историята на криптовалутата. Биткойн кеш е резултат на месеци дибати върху еволюцията на валутата. Разработката е мярка за увеличаване на капацитета на биткойн.

Доналд Тръмп ще одобри санкциите на Конгреса за Русия. Това посочиха от Белия дом, но по-рано държавният секретар Рекс Тилърсън обяви, че президентът „не е особено доволен“ от санкциите. Санкциите са наказание за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. – намеса, която въпреки че вече е потвърдена от службите по сигурност на САЩ единодушно, президентът все още отрича. Междувременно САЩ обявиха, че не търсят смяна на режима в Северна Корея и че не е враг на държавата. От администрацията заявиха, че война е възможна, в случай че Пхенян не прекрати ракетните опити.

За рекордна сделка се заговори между „Барселона“ и „Пари Сен Жермен“ за бразилския футболист Неймар. След като той пропусна тренировка в сряда и обяви, че иска да напусне в полза на френския отбор, „Барселона“ поиска от „Сен Жермен“ 222 милиона евро за футболиста.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.