SHARE

Предложението на Боян Петров за компромис по казуса Пирин бе отхвърлено от властите в България днес. Според екоминистъра Нено Димов то просто нямало да помогне.

Световноизвестният алпинист Боян Петров внесе компромисно предложение за Пирин – той предложи текстът на закона да бъде променен, така че да се подсигури възможността за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната на Банско, но да бъде сигурно, че няма да има ново застрояване, както и да се конкретизира, че се позволява изграждането на водохващания само за питейни и битови нужди за населението в населените места, съобщава „Дневник“. 

Отхвърлянето на неговото предложение от Министерството на околната среда и водите днес показа, че не става въпрос за търсене на компромис между протестиращи и правителство, а за утвърждаването и разширяването на една корупционна схема на неизвестен концесионер, която задушава Банско от години. Фактите вече изложихме на показ за читателите си – тук. 

Междувременно днес бе внесено запитване до Европейската комисия от евродепутата Ска Келер, в който отговор трябва да се разбере дали комисията смята, че България е спазила всички законови изисквания и какво смятат европейските власти за липсата на екооценка и радикалните промени в площта на Национален парк „Пирин“.

„Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни собственици (икономически правоимащи) на „Юлен“ АД, не са предоставяни в НКР и компетентната дирекция в Министерския съвет „Икономическа и социална политика“ не разполага с декларирана от „Юлен“ АД информация, касаеща поставените в заявлението въпроси“, гласи официален отговор от Министерския съвет на Република България на запитването КОЙ стои зад „Юлен“ АД – тук. 

От едно усложняване на елементарен проблем екоминистърът веднага се зае с друго такова. Така Нено Димов ще се консултира със „съвет на учените за въздуха“, учреден днес по негова инициатива. Според Димов системата за прогнозиране на качеството на въздуха на БАН има само 30% отклонения. Напомняме, че тя работи отскоро и показва изцяло неверни данни, както сигнализират множество граждани, сравнявайки данните с платформи като airsofia.info и airindex.eea.europa.eu (насърчаваме софиянци да се информират ежедневно и сами да проверяват данните с оглед на здравните рискове).  Повече четете тук. 

В Европа – правни процедури за фините прахови частици има срещу общо 16 държави, сред които България, като нейният случай заедно с този на Полша са отнесени пред Съда на ЕС, който се произнесе за превишаване на допустимите норми през април 2017 г. Правни действия за нивата на азотен диоксид са предприети срещу 13 държави членки, като девет държави получиха последно предупреждение заради нарушения. 

Днес ви разказахме за странното решение на Центъра за градска мобилност да похарчи половин милион лева за „тайни агенти“, които ще проверяват състоянието на транспорта. В София съществува и постоянна група за контрол на градския транспорт, чийто ръководител Лъчезар Николов заяви , че неговите служители получават по още 360 000 лева на година. Но, уви – шофьорите вече познавали проверяващите и половин милион лева без ДДС трябва да бъдат похарчени за друга контролна група. Абсурдите продължават. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че българите, преминали доброволно казарма, трябва да получават предимство при постъпване на държавна работа или прием в университет. Той лансира идеите си за доброволна казарма между 6 и 9 месеца, като до този момент не е представил отчет колко ще струва това и как ще се отрази на армията, която ще обучава кадри, на които няма да разчита дългосрочно. Наборната казарма бе оменена през 2008 г., след като се превърна в „агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната“, разказват от „Медиапул“. 

Доналд Тръмп ще отпразнува годишнината от идването си на власт с празненство, като билетите започват от $100 000 за галата, която ще се състои в частния му имот във Флорида. Междувременно хиляди ще излязат на протест срещу управлението му. Правителството на САЩ, както ви разказахме днес, е на път да преустанови правителствена дейност, тъй като американският сенат може да не успее да приеме временен бюджет днес. Годишнината в събота ще бележи края на първата година шок и хаос в администрацията. Тръмп се похвали с рекордно ниска безработица, победата над „Ислямска държава“ и отменянето на стотици федерални регулации, което според президента е стъпка към това да „направи Америка велика отново“, както обеща на електората си. Повече по темата разказват от Guardian. 

Във Франция Черната вдовица от Ривиерата бе осъдена на 22 години затвор, обвинена в убийството на четирима мъже, след като ги е съблазнила и ги е използвала за лични финансови облаги. Две от оцелелите жертви, възрастни мъже на 82 и 91 години, свидетелстват по случая, като малко след запознанството им с Патрисия Дагорн здравето им започва да се влошава, като впоследствие откриват, че са били тровени, разказва BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.