SHARE

Случаите на морбили в Европа са нараснали с 400% за последната година, заявиха в предупреждение от Световната здравна огранизация. Заболяването убива и причинява дългосрочни щети, като едно на всеки хиляда деца, развили морбили, получава мозъчен енцефалит – подуване на мозъка, което води до глухота и затруднения в по-нататъшното развитие.

Случаите в България за изминалата година са 126, съобщават от организацията. Повече от 21 000 случая и 35 починали през 2017 шокират в контраста си с едва малко над 5000 случая през 2016 година. „Всеки постъпил с инфекция в Европа ни напомня, че неваксинираните деца и вързастни – без значение къде живеят – са под висок риск от заболяване и предаване на други, които не са се ваксинирали.“ Доверието във ваксините за морбили пада, след като из виртуалните пространства масово се разпространяват оборените теории на Андрю Уейкфийлд, който погрешно свързва ваксината с развитието на аутизъм.

Всички пет парламентарно представени сили, „опозиция“ и управляващи, се дъвчат за незначителни дребнотемия за шоуто, но системно вземат големите, значими за държавата решения – които останали невзети пазят статуквото –  там са единодушни.

Това вероятно ще се случи и с електронното гласуване, а управляващите ще се опрат на доклада на ЦИК до НС, който предлага отмяна на е-вота. По закон бе предвидено най-голямата пречка – електронната идентичност – да бъде внедрена в българските лични документи от 1 януари 2017 г. Сега той е удължен до 2019 г. Движение по темата обаче няма. Друга пречка е изработване на регистър на избирателите, който ще прочисти мъртвите души от избирателните списъци и ще затрудни злоупотребата. Повече четете тук. 

Главният прукорор Цацаров не е съгласен да се изнасят данни от проверката за срещата му в ЦУМ с издателя Сашо Дончев и бившия член на БСП Георги Гергов. Информацията е обявена като обществена, но е отказано тя да се предостави на медии. Това е видимо странно решение, след като изводът на проверката беше, че не е накърнен престижът на съдебната власт, нито Етичният кодекс на магистратите. Това е второ искане на информацията от страна на в. „Сега“, след като първият път достъп е отказан с аргументите, че това е служебна тайна и ще бъде защитена в продължение на 6 месеца. Този път информацията е обществена, но тя няма да бъде предоставена. Вижте още по темата. 

Светлин Михайлов иска да бъде начело на Софийския градски съд. Светлин Михайлов може да ви е познат покрай делото за фалита на „Кремиковци“, по време на което неговият баща придобива 49% от акциите на дружеството, докато цената им пада главоломно. Тогава Михайлов не заявява конфликт на интереси, нито си прави отвод, както е задължен по закон. Той има в биографията си множество скандали от предишния си мандат, има милион лева в „спестявания“ от различни сделки… а всичко останало може да научите тук. 

Лидери – защитници на християнската цивилизация и европейската култура: в историческите среди тези хиперболизирани словоизлияния може би извикват в ума политиката на монархиите на едновремешна Франция, Испания или Свещената Римска империя. Източникът на тези думи обаче е много по-източен и малко по-съвременен (макар и замръзнал в средновековните феодални практики) лидер, който се срещна с друг свой съратник – Виктор Орбан и Бойко Борисов бяха днес в София.
Орбан не пропусна да похвали границата на България, чиито физически граници бил видял с очите си и останал много впечатлен от защитата. Повече за срещата може да прочетете тук. 

Югозападното държавно предприятие залесява първите 115 декара опожарени горски територии в землището на село Ощава, в района на държавно горско стопанство „Кресна“, пострадали при пожара през август миналата година, цитираме „Дневник“, от които може да научите повече тук. 

Може ли да се живее с 290 евро месечно в европейска държава? Толкова изчислява Институтът за синдикални и социални изследвания (ИССС) на КНСБ като сума, достатъчна за нормален живот на човек от четиричленно домакинство. Вижте още тук. 

Косово празнува десетилетие от независимостта си. Прищина обаче продължава да се бори с корупцията и замърсяването. Въпреки това най-младата столица в Европа е пълна с енергия, разказват от британския Guardian, където може да прочетете повече по темата.

Здравното министерство обмисля системно затваряне на заведенията, които нарушават забраната за пушене. Планират се по-драстични санкции, за каквито настояват от години неправителствените организации „Коалиция за живот без тютюнев дим“ и Сдружение „България без дим“. Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Все още не е ясно дали здравното министерство ще се съгласи с наказателните срокове, които предлагат те – при трето нарушение заведението да се затваря за 6 месеца, а на видимо място да се поставя табела с причината за назидание, цитираме отново „Дневник“.

Ново предложение на име „Help A Paw“ ще помага на ранени или болни животни. Потребителите ще подават сигнали бързо и лесно, а в тях ще се съдържа информация за местонахождението и състоянието на животните. Приложението е разработено у нас и е безплатно. Още – тук.

Скандинавската компания MTG продава „Нова броудкастинг груп“ на PPF Group – холдинг. Стойността на медийната група е паднала драстично на 185 млн. евро, като преди 8 години за нейното закупуване бяха платени 620 млн. евро. MTG си тръгва от България 10 години след като инвестира в Balkan Media Group (оператора на каналите „Диема“) и година по-късно придоби „Нова“, за която в момента работят 650 души. 

Тръмп се обяви в „подкрепа“ на подобрени проверки преди закупуване на оръжия, заявиха от Белия дом. Планира се двупартиен проектозакон, който ще търси увеличаване на проверките на място, преди закупуването на оръжие. Учениците от училището във Флорида, където 17 загинаха и много други бяха ранени след пореден подобен инцидент, изискаха действия от политиците и отправиха обвинения в политиката в интерес на оръжейното лоби вместо в полза на американците. Вижте повече тук. 

Снимка: Надежда Чипева, „Дневник“ 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.