SHARE

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за това дали може да бъде ратифицирано икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА), съобщи администрацията на държавния глава. По-рано тази година президентът Румен Радев заяви, че „никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА“. Повече за споразумението СЕТА може да прочетете тук. 

Странно е, че президентът не оспорва дали  конкретни текстове от СЕТА не противоречат на  конституцията или други международни договори. Той иска само тълкуване как се ратифицира такъв договор с оглед на страните по него, което всъщност не е въпрос, който да е неясен. Точно затова някои конституционалисти споделят, че такова искане за тълкуване е по-скоро недопустимо.

Главния прокурор Сотир Цацаров смята, че случаят „ЦУМ-гейт“ е огромен сценарий, който е атака срещу прокуратурата. Цацаров участва в закритото заседание на временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Според него сценаристи са хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни. Част от тях били близки до БСП, а други – напълно несвързани с партията, но с „крупни икономически интереси в областта на доставката на енергия“.

Сотир Цацаров не назова имената на сценаристите тъй като според него така би паднал под тяхното ниво. В отговор на въпрос той обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не е била изпълнител на сценария, защото била „достатъчно умна“.
Що се отнася до скандалите около НДК, главният прокурор уточни, че не Мирослав Боршош е най-големият проблем на държавата в момента, а убийството в Бяла. Въпреки това се очаква да бъдат извикани на разпит ресорният министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев и бившият министър на културата, сега депутат от ГЕРБ, Вежди Рашидов, а депутатът от БСП и бивш вицепремиер, отговорен за българското председателство на Съвета на ЕС в служебния кабинет, Деница Златева също ще бъде извикана на разпит като свидетел. По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се проверяват около 4 хил. договора за НДК.

 

За БСП е въпрос на национален интерес забраната за продажба на земеделски земи на чужденци да остане, обяви партийният лидер Корнелия Нинова след заседанието на ръководството днес. „Не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес ограничението да остане“, обяви Нинова и уточни, че това не е антиевропейска позиция. Мотивите й са, че нямало гаранции за какво ще бъде използвана земята, която чужди граждани придобият у нас; както и че те щели да купуват, за да усвояват европейски субсидии, предназначени за български производители.

За да търси национално съгласие за запазване на забраната, тази седмица Нинова инициира срещи с председателите на парламентарните групи Цветан Цветанов (ГЕРБ), Волен Сидеров („Обединени патриоти“), Мустафа Карадайъ (ДПС) и Гергана Стефанова („Воля“). По тази и други теми като борбата с корупцията лидерът на БСП ще има среща и с президента Румен Радев.

Днес служителите на МВР ще излязат отново на протест с искане за по-високи заплати. Най-големият полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в MВР (СФСМВР), заяви, че започва серия от регионални протести, като началото ще бъде поставено в София от 18.30 часа пред храма „Св. Седмочисленици“, последвани от регионални протести в идните дни.

Пожари бушуват в Канада, над 40 хил. бяха евакуирани от Британска Колумбия, а страната е в бедствено положение. Военна техника ще бъде използвана за справяне с пламъците. Междувременно Австралия изпраща огнеборци, които да помогнат на Канада в справянето с огнената стихия. 159 пожара бушуват в страната, като до момента няма жертви. На Балканите Хърватия и Черна гора също се борят с пожари, като Черна гора поиска помощ от международната общност и НАТО. До момента няма данни за български жертви и в двете държави.

Американски студент от университета Принстън бе осъден на 10 години затвор в Иран, тъй като бе обвинен в шпионаж в полза на САЩ. Сиуе Уанг е арестуван миналото лято по време на работата си над докторската си дисертация по история, а професорът му твърди, че документите, с които е заловен, са служели за подкрепа на тезата му. Иранското правителство твърди, че Уанг е сканирал хиляди документи от библиотеките и ги е изпращал на службите в САЩ. Присъдата идва, след като днес Щатите представиха нова серия от санкции над Иран като наказание за „предизвикване на напрежение в региона и зловредни дейности в Близкия изток“.

Още двама републикански сенатори в САЩ се противопоставиха на здравната реформа на администрацията на Тръмп и я оставиха без достатъчно гласове. Реформата цели подмяната на здравноосигурителната програма „Обамакеър“. Това предизвика острата реакция на кабинета и призиви за отхвърляне на „Обамакеър“ въпреки факта, че за момента липсва алтернатива, която да го замени. Президентът Тръмп заяви, че ще остави „Обамакеър“ да се провали, след което от администрацията ще сформират нов план. „Очаквайте го!“, призова Тръмп в туитър.

Британския министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис е напуснал вчерашните преговори едва час след началото им. Излизането му предизвика реакции на учудване в Брюксел, а от британската страна заявиха, че той винаги е планирал да прекара само един час на срещата. Напускането му на преговорите дойде малко след призивите на Дейвис „да се захванем за работа“. Извън Острова това бе изтълкувано като неспособност на Британия да се заеме със сериозни преговори, като вътрешни източници казват, че правителството е в хаос от вота през юни насам. Предстои среща на преговарящия от страна на ЕС Мишел Барниер и Дейвис в четвъртък, а двамата ще държат връзка през седмицата.

Президентът на испанската футболна федерация Ангел Мариа Вилар Лона е арестуван с подозрения за присвояване на средства. Вилар е президент на асоциацията от 1988 г. насам. Основните обвинения са за подправяне на документи и обиране на печалби от международни мачове. УЕФА и ФИФА заявяват, че са наясно с документите по разследването.

За бюлетина е използвана информация от „Дневник“, Guardian, Washington Post и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.