SHARE

„Изглежда, че парламентът е на ръба на самоубийството от тъпота, липса на всякаква идея за бъдещето и примитивен популизъм.“ Това е коментарът на лидера на „Да, България“ Христо Иванов по повод днешното решение на парламентарната група на БСП  да напусне парламента, като ще участва само в три заседания – оставка на Главчев, бюджет, вот на недоверие, реши парламентарната група на левицата.

Това няма да затормози работата на Народното събрание, който дори с ДПС има мнозинство за промени в конституцията.

„На пръв поглед Борисов се превръща в Орешарски – виси на златния пръст на „Атака“, трябва да се моли на опозицията да се върне в парламента, а Пеевски го поглъща, както питон налапва заек. Всъщност разпада се самият парламентаризъм, умира демократичният и правов ред в страната. Познатата ни полудемократична република пред очите ни метаморфозира в една все по-авторитарна джамахирия„, продължава Иванов.

Убеден съм, че поръчителите на тази кампания подценяват обществото ни и реакцията ще ги изненада, както ги изненада 14 юни 2013 г. Гневът се надига.“ Целия му коментар можете да прочете тук.

„Предсрочните избори стават все по-неизбежни. Ние заедно с партньорите ни от демократичната общност ще бъдем готови за тях.“

От другата страна на барикатата премиерът Борисов днес заяви, че проблемите на страната ни са като на „всички държави“, които имат „кирливи ризи“, и е по-добре да не си ги показваме.  Борисов също така смята, че сме получили по-висока оценка на доклада от Румъния.

Истината. Комисията отчита, че в Румъния през последната година е имало стъпки назад, но същото важи и за България. Същевременно Румъния е близо до изпълнението на 4-ри от 12-те си препоръки за приключване на евромониторинга, докато същото не се казва за България, която има 17 препоръки.

Още от мъдростите на Борисов може да прочетете в „Дневник“. Продължението пък предоставят от „Медиапул“. 

Председателят на ВКС Лозан Панов също коментира мониторинга на ЕК, като оцени неговата неефективност у нас, но заяви, че това изобщо не е причина той да отпадне.

Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Той е по-скоро политически, отколкото технически. Той е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати“, заявява Панов, цитиран от „Дневник“. 

Според Панов мониторингът не трябва да бъде премахнат, защото у нас гражданите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските, посочват от изданието.

Хаосът, настанал в кулоарите на НС и властта, не би бил пълен, ако в него не се намесят и антиевропейските опорки от кандидата на Леонид Решетников – Румен Радев, които продължават вече втора седмица да бомбардират медийното пространство с пълна сила. Според мнението на президента българите не разбирали доклада на ЕК, защото бил написан на сложен език, а управляващите се отчитали повече на Брюксел вместо на гражданите си.

По последни проверки на редакцията управляващата коалиция не се е отчела нито пред гражданите си, нито пред Брюксел. Това пък разбрахме от доклада, адресиран както до управляващите, така и до всеки един български гражданин – който прочетохме и разбрахме. Кристално. Същото може да направите и вие тук. Останалите коментари са излишни. 

„Отчитаме положителното развитие, но не виждаме резултати.

И така вече десет години…“ това е извода на инициатива „Правосъдие за всеки“, чийто анализ за евродоклада можете да прочетете тук. 

Още една новина, от която няма да има изненадани – Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепят проекта на Делян Пеевски за разграбването на КТБ. И ако последното изречение е подвеждащо и се питате – това не се ли случи вече?! – говорим за закона, който последният пише за разграбването на банката. Повече може да научите от „Клуб Z“.

България обмисля отново да започне строежа на АЕЦ “Белене”

От доклада на БАН стана ясно, че има сценарии, в които АЕЦ „Белене“ може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособен. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на Българската академия на науките. „Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме, е, че ще има необходимост от такава“, отбеляза министър Петкова.

Българските мъже боледуват най-много от рак на белия дроб, посочват последни проучвания.  През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Повече може да прочетете тук. 

Навлизаме ли в ерата, в която яки момчета без специализирано обучение ще могат да арестуват по свое усмотрение? Абсолютно да. Това стана ясно, след като днес парламентът прие на второ четене промени в Закона за МВР, според които цивилни лица, които работят на трудов договор за МВР, получават права на полицаи, включително разрешение да извършват арест. От синдиката на МВР предупредиха, че разширяването на функциите на работещите по трудово правоотношение сътрудници по охраната може да доведе до пробив в системата. Повече четете в „Дневник“. 

Запознахме ви с позицията на колегите от „Капитал“ и „Дневник“, срещу които застават, отново, Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров, оказвайки натиск върху Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) да започне производство срещу издателя на „Икономедиа“ Иво Прокопиев.

Докато комисията обяви официалното си решение (засега само в някои от сайтовете на свързваната с Пеевски медийна група се появи анонимна информация, че такова е взето, посочват от изданието), от „Капитал“ обявиха готовност да отговарят на всякакви въпроси по казуса, както и препубликуваха важни позиции на различни личности от гражданското общество. Прочетете ги тук.  

Кого оценяват българите най-високо? Като за начало – цар Борис III и Тодор Живков са поставени на една и съща позиция по популярност. Петко Каравелов (63%), екзарх Йосиф (54%) и Александър Стамболийски (49%) са тримата български държавници, които получават най-висока оценка. Сред най-слабо познатите са силно противоречива личност като Александър Цанков – 28 на сто не знаят кой е, 34 на сто не могат да преценят. Отговорът „не мога да преценя“ преобладава при Тодор Александров, Александър Малинов, Драган Цанков, Богдан Филов и Кимон Георгиев. Повече четете в „Клуб Z“. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за напредъка на България – по български и по европейски, след което си говорихме дали сме тихи, защото всъщност кочината ни харесва? Запознахме ви с 20-те токсични тактики на Кремълизброени от старши редактора на Economist Едуард Лукар. Накрая – за финал на един дълъг ден – втората част от интервюто с продуцента на „Възвишение“ Иван Дойков.

ООН призова Саудитска Арабия да вдигне блокадата си над Йемен, за да могат да бъдат спасени децата в страната, поне милион от които са застрашени от епидемията от дифтерия. Условията в Йемен стават все по-страшни, като според УНИЦЕФ и Световната здравна организация цената на тези действия вече се мери в изгубени човешки животи. Молбата на ООН идва след становище на външното министерство на Великобритания, а западните сили усилено лобират саудитците да вдигнат блокадата, за да може да се осигури незабавен достъп до стоки от първа необходимост, предотвратявайки заплахата от глад и епидемии, пред които са изправени милиони граждани. Повече може да разберете тук. 

Лойд Бланкфайн, начело на  Goldman Sachs, призова за провеждането на втори референдум за Brexit. „Тук, във Великобритания, доста от директорите на големи компании са притеснени относно Brexit. Имаме по-добра представа за трудността и риска на пътя, който предстои. Но много от нас искат потвърждение на гласуването за толкова монументално и необратимо решение. Рискуваме толкова много, защо поне не постигнем консенсус?“, заяви той в туит по-рано днес, а събития от Великобритания може да проследите тук.

 

Снимка:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.