SHARE

Британия започва разследване за убийството на Николай Глушков – вторият руснак, който бе намерен мъртъв миналата седмица, политически бежанец от режима на Путин.

Разследването е заключило, че смъртта е настъпила вследствие на прекършен врат, което означава, че той е бил убит. Умъртвяването се случва само дни след като бе извършена химическата атака в Солзбъри, за която Британия обвини Русия.

Междувременно Китай планира да забрани на хора с лош „социален кредит“ да се качват на самолети и влакове. Какво значи това? В Китай всеки човек е следен в интернет, в социалните мрежи, на работното си място и в обществото – и бива оценяван по точкова система, която се нарича „социален кредит“. Ако сте дисидент – кредитът ви е нисък и вече може да ви бъде забранено да се возите на влакове и самолети.

България има шест месеца да гарантира, че главният прокурор може да бъде разследван, заявява Съветът на Европа. Това съобщи Mediapool, която се е сдобила с решение на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде шестмесечен срок на България да представи конкретни мерки, гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване.

„(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 година“, се казва в решението на организацията, с което Mediapool разполага.

Подробности в материала на Mediapool. 

И преди да започнем да строим руска АЕЦ „Белене“, държавата ще се погрижи да няма конкурент в енергетиката. Договорите с двете американски ТЕЦ ще бъдат развалени. 

Дългосрочните договори с двете т. нар. американски въглищни централи в комплекса „Марица-изток“ за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК ще бъдат прекратени. Компаниите ще получат компенсации, тъй като данъкоплатците вече са свикнали  да плащат за делата на държавата в енергетиката.

Междувременно всички варианти за рестарт на спрения строеж на АЕЦ „Белене“ ще бъдат сложени на масата до края на юни 2018 г

Тол-системата влиза в действие за тежкотоварните автомобили от 2019 г. и ще се плаща само за пътища в добро експлоатационно състояние. До две седмици ще се вземе решение кой да я управлява – нова държавна компания или отдел в пътната агенция. Подробности. 

Прокуратурата започва разследване за безстопанственост в общо 7 болници в страната, сред които и „Пирогов“ – дали това е поредният натиск или наистина има извършени престъпления – рано или късно ще разберем. Още по темата. 

Военният ни министър и бивш агент на ДС за първи път зае малко по-евроатлантическа позиция, като заяви, че Русия няма да разпадне коалицията в България и се обяви за модернизация на армията, за да не зависи от Русия. Изглежда, посещението на руския патриарх отприщи толкова силна вълна на недоволство, че дори Каракачанов вече заема по-меки позиции.

България е зависима от Русия във военната област, тъй като 80% от техниката й е съветската, За да се излезе от ситуацията, е необходима модернизация за около 10-12 млрд. евро, обясни Каракачанов.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.