SHARE

Докато двама зависими играчи – Румен Радев и Бойко Борисов – си мерят зависимостите, говорителят на Кремъл – Мария Захарова, предложи  българският премиер Борисов да получи руско гражданство, за да може да гласува на изборите (разбира се, предполагаме, че надали призивът е да гласува за Алексей Навални, нито пък за племенницата на Путин). Междувременно американският New York Times пише за примитивното решение на България да не ратифицира европейски договор за борба с насилието срещу жените, като определят положението в страната като „притеснително“.

Зависимостите в територията са много. Затова посочването от страна на един зависим играч на зависимостите на друг такъв играч не са геройство. Така продължава индиректният сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов. След като Борисов обяви, че началникът на кабинета на президента Иво Христов е „медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски“, Радев на свой ред реши да заяви, че Борисов трябва да обяви имал ли е срещи с Пеевски и общи бизнес интереси с него. Повече четете тук. 

На фона на всичко това депутатът, който е успял млад мъж, въпреки че рядко се появява на работното си място, заяви, че няма бизнес интереси и обвързаности с премиера и няма желание името му да бъде използвано за разрешаване на конфликти.

Сумата от 1,84 милиона лв., дарена на Националната галерия от покойна емигрантка в Австралия, ще бъде инвестирана в закупуване на произведения на изкуството. Директорката на музея Слава Иванова даде дума, че със средствата ще се запълни  „бялото петно“ на последните 30 години, които отсъстват от музейните колекции. Още по темата – тук. 

Безумията на БСП продължават. След като оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание бе поискана заради жестоките му изказвания, че „Народният съд“ е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“, партията… застана зад своя депутат. Това е, защото БСП се била извинила през 1991 г. Самият Жаблянов заяви, че не вижда причина, поради която да се извинява или да подава оставка. Вижте още тук. 

Да, България“ настоява за въвеждане на електронния вот, както е предвидено в Изборния кодекс – за изборите за Европейски парламент през 2019 г. Според движението зад анализите на ЦИК стоят грешни изводи и политически натиск. Всички аргументи може да прочетете тук. 

Учените от БАН се заловиха с хомеопатията в университетите, а хомеопатите на свой ред отговориха, че дискусията се „дирижира от хора без нужната медицинска квалификация“. Целият дебат може да видите тук. 

За опитите на Валери Симеонов да модерира фактите според собствените си популистки желания и атаката му над филма „Откраднати очи“ предлагат коментар от „Дневник“. 

Съвпадение или не, едва в годината на европредседателството българската власт излезе с явна позиция срещу Луковмарш. Междувременно Държавният департамент на САЩ разпространи предупреждение към американските граждани за повишено внимание в близост до демонстрантите, да избягват района на шествието и да бъдат предпазливи, без да привличат внимание. Вижте още тук. 

Една добра новина – повече жени ще бъдат обхванати в профилактиката срещу рак на маточната шийка, предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването. Профилактиката ще се прилага за всички жени на възраст 30-40 години, а не само на онези, които навършват 30 години в съответната календарна година. Още разказват от „Медиапул“. 

Ученици от Френската гимназия и Музикалното училище в Пловдив организират благотворителен концерт с цел събирането на средства за опожарената къща на техен приятел. Васил Георгиев от Асеновград е останал без дом, след като пламъци обхващат семейната му къща. Концертът ще се проведе на 23 февруари в Пловдив, от 19 ч. във Военния клуб със символичен вход от 5 лв. и опция за даряване на допълнителни средства. Вижте повече тук. 

България ще бъде част от нова обучителна мисия на НАТО в Ирак. Не е ясно какви ще са параметрите на българското участие там. Повече информация тук. 

След криза във властта Южна Африка осъмва с нов лидер – Сирил Рамафоса. Той е изправен пред огромни предизвикателства, пише британският Guardian, след като наследи поста на Джейкъб Зума. Южна Африка е страна с множество ресурси и огромно богатство, но също така и дълбоки социални неравенства и бедност. Голяма част от населението живее без електричество и в лоши хигиенни условия, а осем от десет деца са функционално неграмотни. Нивата на престъпност са едни от най-високите в света, а в момента вторият по големина град в страната – Кейптаун, рискува да остане без абсолютно никаква питейна вода.

След поредната масова стрелба в САЩ американците масово оказват натиск над властите за предприемане на действия срещу бруталните инциденти с огнестрелни оръжия. Местните власти във Флорида обявиха решението си да работят в полза на решаване на проблема, след като 17 загинаха в училище вследствие на стрелба с полуавтоматично оръжие. „Насилието трябва да спре. Не можем да си позволим да загубим дори още само едно дете в тази страна вследствие на насилие в училищата“, каза губернаторът на щата Рик Скот, който обеща среща със законодателната власт на щата, на която ще се търсят решения за контрол над оръжията. Вижте повече тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.