SHARE

Новината на деня е бруталната присъда по делото „Иванчева“. Тя бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г. Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда – 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество. Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов ден след като изслуша финалните пледоарии по делото. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано, цитираме „Дневник“. Вижте коментара на Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ за „Терминал 3„.

Другите новини:

„Националната електрическа компания“ (НЕК) е поискала от Агенцията за ядрено регулиране да продължи прекратената през 2010 г. процедура по лицензиране на техническия проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Целта е това разрешително да бъде издадено до около шест месеца, за да може да се прибави към активите на ядрения проект, който си търси стратегически инвеститор. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в Сочи след нейни срещи с представители на френската „Фраматом“ и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович. Те се проведоха в рамките на започналия в понеделник в Сочи единадесети международен форум „Атомекспо“, организиран от руската ядрена корпорация „Росатом“. Преди това Петкова информира, че процедурата за търсенето на стратегически инвеститор, миноритарни акционери и купувачи на тока от АЕЦ „Белене“ още не е официално обявена във вестника на Европейската комисия. Причината е, че документите е трябвало да бъдат преведени на 27 езика и чисто технически се е забавила публикацията, но ще стане факт в началото на май. Едва тогава ще започнат да текат 90-те дни, в които кандидатите да участват в процедурата могат да подадат своите заявления и на тяхна база да започнат преговорите за евентуални договори. Всичко по темата можете да прочетете в „Медиапул„.

От медията научаваме още, че водачът на листата на „Демократична България“ и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще сезира прокуратурата и евроинституциите заради проблемите около Пристанище „ТЕЦ Варна“, свързани с дейността на почетния лидер на ДПС Ахмен Доган. „Пристанище Варна, в т.ч. и заграбеното от Доган Пристанище“ ТЕЦ Варна“, са въпрос от регионално, национално и европейско значение. В момента Пристанище Варна-Изток се преустройва в „рекреационни зони“ (алеи с кръчми и чалготеки), предоставени на приятели на Борисов от сенчестия свят на 90-те. А Пристанище „ТЕЦ Варна“ се управлява от Доган, под благосклонния поглед на местната и националната власт. Накратко – подготвя се закриване на Варна-Изток и замяната му с „ТЕЦ Варна“ , но вече в ръцете на ДПС, а не на държавата“, алармира Радан Кънев през фейсбук профила си.

„Демократична България“ настоява Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да отменят новите правила за бизнеса, свързани с подмяна на касови апарати, софтуер, нови задължения за електронните магазини, бензиностанциите и т.н. В позицията на обединението се казва, че промените в Наредба Н-18 създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса. От обединението смятат, че данъчната администрация прави опит за все повече контрол върху най-дребните детайли от търговския бизнес. И изброяват няколко проблема при приемането на новите правила на НАП, които влизат в сила по различно време тази година. Изискването за новите касови апарати, които са свързани директно с НАП, вече е в сила от 1 април.

Ето и изброените проблеми:

Сложна и неясна нормативна уредба – наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това създава идеална среда за “рекет” от страна на служители на НАП, които винаги ще могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно.

Без оценка на въздействието върху бизнеса – измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове.

Без адекватна оценка на нуждите – липсва обосновка какво налага измененията. Остава впечатлението, че покрай сухото гори и суровото – заради малък процент недобросъвестни търговци се налагат тежки правила на всички.

Без възможност за реално прилагане – НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или с цел да бъде ударен един или друг бизнес. И още четете в „Клуб Z„.

Строежът на небостъргача „Златен век“ окончателно е спрян. Това стана, след като в понеделник Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) връчи заповедта за цялостно спиране на строежа на обекта на фирма „Артекс“. Въпреки че се очакваше заповедта да се основава на изтекло разрешително за строеж – такъв аргумент в документа не съществува. От заповедта на ДНСК става ясно, че „Артекс“ са отстранили констатираните нередности по техния строеж, които бяха основание за временното спиране. За да продължи той обаче, строителният контрол насочва индиректно фирмата за нови строителни разрешния, които да бъдат издадени от главния архитект на София Здравко Здравков. Идеята на подобен ход е не ДНСК, който е органът по закон, а общината да констатира изтеклото разрешение. Това коментира „Свободна Европа„.

„За да овладеят възникналото в Габрово напрежение, властите би следвало да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, а полицията да изпълнят задълженията си за гарантиране на сигурността им.“ Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет по повод безредиците в Габрово през миналата седмица. „На 7 април продавач на денонощен магазин бе пребит от трима души от ромски произход, след което се събра разярена тълпа, които нахлу в ромската махала и вандализира ромски къщи. Пострадалите роми нямаха нищо общо с престъплението. Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход“, се казва в позицията на БХК, цитирана от „Медиапул„.

Не става въпрос за бламиране на лидера Корнелия Нинова. Така Сергей Станишев коментира присъствието си в листата за евродепутати на БСП, въпреки че тясното партийно ръководство първоначално не го предложи. Вътрешната опозиция в БСП обаче успя в неделя да наложи с таен вот други кандидати, сред които и Станишев, който получи пето място в листата. ”Когато нещо се прави на инат, се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели, с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи”, посочи Станишев пред Нова телевизия.

Едва ли има по-добър символ на проблемите на британската демокрация в епохата на Брекзит от този: наложи се депутатите да бъдат изпратени вкъщи в разгара на дебатите, когато спукана тръба наводни залата на Камарата на общините. Тази картина перфектно илюстрира проблема на парламента, опитващ се да разреши гатанката Брекзит. Погледната отвън, институцията е бляскав, световноизвестен символ на демокрацията, издигащ се величествено на брега на Темза. Отвътре тя е грохнала и все по-негодна за употреба. Вижте още от коментара на Асошиейтед прес в „Дневник„.

Още от „Дневник“ можете да прочетет за развитието на турската икономика, което е, меко казано, притеснително. Делът на безработните в Турция се е увеличил с 366 хил. души само за месец и е достигнал рекорд за последното десетилетие. Това съобщи агенция „Блумбърг“, като се позова на данни от турската статистическа служба (известен като Тюркстат). Стойността от 14.7% надхвърля очакванията на икономисти. Само преди месец тя бе 13.5 на сто. Данните означават, че общо 4.7 млн. души в Турция нямат работа. Младежката безработица е достигнала 26.7 на сто. По-рано тази година Турция изпадна в рецесия за пръв път от десетилетие. Валутната криза от миналата година и инфлацията се отразиха на икономиката и тя стана тема на кампанията за местните избори в края на март, на които партията на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби контрола над повечето големи градове в страната.

Хубава новина от София накрая! Не, наистина хубава:

Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в сградата на бившата топлоцентрала на НДК, реши общинската комисия по култура, образование и наука. Тя се намира в Южния парк, зад музея „Земята и хората“, и е скрита от три хълма. Планира се занемарената сграда да се превърне в многофункционален комплекс с две зали – едната за сценични изкуства с места за до 550 души, другата ще е за визуални изкуства с 80 места. В склада с варелите за гориво на старата ТЕЦ ще се изградят ателиета за работа с деца. Проектът е на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, спечелил международния конкурс през 2017 г., в който участваха 61 авторски колектива. Вижте още тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.