SHARE

“Последното нещо, което искам да кажа е, че човек може да постигне много в политиката. Много неща могат да бъдат направени. И в края на краищата обществената служба и националният интерес са причината за всичко това. Нищо не е невъзможно, ако впрегнем ума си в него. В крайна сметка, както веднъж бях казал, аз бях бъдещето.”

Това бяха последните думи на Дейвид Камерън (неслучайно наречен от нас “Разрушителят”) пред британския парламент като министър-председател. Преди 11 години на първото му “премиерско препитване”, тогава като лидер на опозицията, той нападна Тони Блеър с фразата “Искам да говоря за бъдещето, едно време той беше бъдещето”.

Така на Дейвид Камерън му остава единствено задължението да се срещне с кралицата в Бъкингамския дворец в 5 часа британско време. След което, новият лидер на консерваторите Тереза Мей (“Новата желязна лейди с леопардови обувки”) ще отиде в двореца, където официално кралицата ще я назначи за министър-председател чрез процедурата по “целуване на ръце”.

Официално Тереза Мей прекрачи прага на Даунинг Стрийт 10 и ще бъде тринадесетият министър-председател на Елизабет II, след 1951 г., когато тя се възкачва на престола и премиер на страната е Уинстън Чърчил.

В първото си изявление на прага на резиденцията тя заяви, че ще се бори за социална справедливост и нейното правителство ще работи за обикновения човек, а не само за малцината превилигировани. Една от непосредствените ѝ задачи през следващите дни ще бъде да сформира нов кабинет.

В първите часове на своя мандат Тереза Мей назначи Борис Джонсън за външен министър, а Филип Хамънд ще поеме финансовото ведомство. Дясната ръка на Дейвид Камерън и досегашен финансов министър е подал своята оставка, предава Би Би Си.

Междувременно, новият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Турция трябва да подобри отношенията си със Сирия и Ирак. Изявлението е сигнал, че от Анкара вече няма да настояват яростно за падането на Башар Асад от власт, което е още една стъпка на сближаване на позициите между Турция и Русия.

В Египет стотици души са “изчезнали” или са били измъчвани от властите за последната година. Това се казва в доклад на Амнести интернешънъл. Сред “изчезналите” са студенти, политически активисти и протестиращи и дори деца на 14-годишна възраст, предава международната организация.

За друга форма на репресия, този път в Русия, днес научаваме от “Ройтерс”. Агенцията разказва за причините, подади които редакторът Роман Баданин и други високопоставени служители на руската медия РБК са били уволнени. Нейният собственик Михаил Прохоров, руски бизнесмен и кандидат за президент през 2012 г., до скоро се е застъпвал за редакционната свобода на своите журналисти, но всичко се е променило след разкритията на “Досиетата от Панама”. Тогава медията решава да отрази историята и след няколко дни маскирани служители на реда “нахлуват” в сграда на друга компания на Прохоров и арестуват негов служител по подозрения в укриване на данъци.
Тези събития, в крайна сметка, водят до смяна на редакторската политика на медията и според Баданин са причина за уволнението му.

Така, стигаме и до България, в която днес завърши драмата с изборните правила. Парламентарното мнозинство одобри предложенията на Патриотичния фронт за гласуването в чужбина, като заложи таван от 35 избирателни секции в държава. За разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, но последната дума ще е на ЦИК.

Решението бе коментарано от Никола Пенев, доктор по математика от Станфордския университет, живеещ в чужбина и автор на Терминал 3 във facebook:

Днес също така се разбра, че БСП и ВМРО няма да издигат общ кандидат за президент “въпреки единомислието по редица въпроси”.  Ръководствата на двете партии днес проведоха разговори и след тях Корнелия Нинова заяви, че партиите виждат бъдещия президент като човек, който ще води балансирана външна политика, ще признава евроатлантическата ориентация, но и ще защитава националния интерес, който включва отношенията с Русия.
От думите ѝ следва, че националният интерес и евроатлантическата ориентация не вървят ръка за ръка. Нещо повече, очевидно, за да се защити националният интерес трябва да имаме добри отношения с Русия.

От парламента днес също така се разбра, че АЕЦ “Белене” ще бъде извадена от гробницата с политически обещания и на тези президентски избори ще има надпревара, кой колко ядрени реактора може да построи. Това стана ясно след като от БСП обявиха, че внасят проект възобновяването на работата по проекта.

На свой ред, Делян Добрев, който е председател на парламентарната комисия по енергетика заяви „На мен лично ми се струва, че чистият вариант, с отделянето на предприятието „Белене“ в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация на предприятие „Белене“ през Агенцията по приватизация, е най-удачният вариант”, предава “Дневник”.

Друга новина от страната е, че прокурорът по делото “КТБ” Иван Гешев бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Той беше единствен кандидат за поста, след като опонентът му Андрей Андреев, се отказа от надпреварата по „лични причини”.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, “Би Би Си” и “Ройтерс”.