SHARE

Управляващите от ГЕРБ подкрепиха доклада за националната сигурност през миналата година, в който Русия е посочена като една от основните заплахи за България.

Това, което мога да заявя категорично, е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена, заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Според доклада за национална сигурност на Министерския съвет за 2016 г. Русия води хибридна война чрез “ формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.“.

БСП и „Атака“ традиционно заклеймиха доклада, като последва критикика и от президента Румен Радев, според когото: „Не трябва българските отношения с Русия да стават заложник на чужди интереси“.

Докладът по никакъв начин не коментира българските отношения с Русия, нито чужди интереси, а констатира факт, признат от международните партньори на България в ЕС и НАТО, че Русия води хибридна война със Запада. „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.“

Държавният глава също така плахо прие констатацията на редица юристи и инициатива „Правосъедие за всеки“, че изборът на нов председател на ВАС бе компрометиран. 

„От чисто процедурна гледна точка“ редно беше новият състав на Висшия съдебен съвет  да избере следващия председател на Върховния административен съд, заяви президентът Румен Радев пред Нова телевизия.

Попитан дали все пак ще подпише указ за назначаването на избрания от ВСС в понеделник съдия Георги Чолаков, държавният глава отговори: „В момента проучвам въпроса, това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване.“ Повече по темата четете в Mediapool. 

Уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца Тинка Троева заради казуса с изпращането на петмесечно бебе за изследвания и трансплантация в Германия повдигна отново дебат за това докъде се простират възможностите на медицината у нас, има ли скрити интереси при взимането на решения и кое в крайна сметка е в най-добър интерес за детето.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви, че случаят с изпратеното за трансплантация в Германия дете е прелял чашата на търпението му заради “грубото погазване на правилата“ и затова е решил да уволни Троева. Повече по темата тук. 

Днес Нено Димов и „Обединени патриоти“ бяха разкритикувани от висши служители на Европейската комисия за това не разбират значението на климатичните промени, а патриотите в частност имат откровенни расистки прояви (повече по темата тук). Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че подобряване качеството на въздуха ще е приоритетна тема на българското председателство на Европейския съюз. „Дневник“ представя подробности. 

Днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изложи своята визия за промени до 2019 г.: Един президент на ЕС, икономически и финансов министър на ЕС, бързо приемане на България и Румъния в Шенген. Създаване на пътна карта за всички страни от ЕС да се присъединят към еврозоната и предприсъединителни помощи за желаещите, създаване на „европейско ФБР“.

Продробности за „най-амбициозната“ реч за състоянието на ЕС четете тук. 

Париж, Берлин и Рим заявиха в съвместно изявление, че приветстват идеята да се създаде рамката за контрол на инвестициите.

„Берлин е силно заинтересуван от чуждестранни инвестиции, когато те се извършват при пазарни условия“, отбеляза германският икономически министър Бригите Цюприс. „Трябва да предотвратим обаче други държави да се възползват от нашата откритост, за да придвижат интересите на промишлената си политика. Предложенията на Юнкер гарантират честна конкуренция в ЕС и предлагат по-добра защита срещу корпоративни придобивания, които не отговарят на пазарните правила. В бъдеще страните членки ще имат ясни правомощия да се намесват в случаи на държавно контролирани преки инвестиции в европейски компании.“ „Дневник“ с подробности по темата.

Американския департамент по правосъдието поиска флагманът на руската пропаганда Russia Today да спази закон, задължаващ всяка организация, представляваща чужда държава, да декларира дейността си пред властите в САЩ. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.