SHARE

Имаме поредна порция драми във Висшия съдебен съвет. Главно действащо лице в нея е “човекът на Борисов” Димитър Узунов – както той бе наречен в изтеклите записи от “Яневагейт”. Узунов е представляващ ВСС и от миналата седмица се води скандал, защото иска еднолично да решава кои членове на съвета да се срещат с европейските прокурори, които са тук, за да инспектират работата на държавното обвинение.

Тези му действия подтикнаха председателят на Върховния касационен съд и член на ВСС Лозан Панов да му поиска оставката. По думите на съдия Панов: “Вече нямам съмнение, че загубихме чувството за срам. Действията на Узунов не са случайни”. Той също така напомни за бездействието на прокуратурата след последното интервю на Цветан Василев. “Не разбираме и какво става с проверката по случая „Яневагейт“, допълни Панов.

Друг член на ВСС Калин Калпакчиев припомни, че още от миналата седмица е поискал сменянето на Узунов и ще предложи това на следващото заседание на пленума на ВСС.

Говорейки си за аферата “Яневагейт”, вчера се появиха нови записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. В него те очевидно са ядосани от действия на бившия правосъден министър Христо Иванов и Ченалова казва, че Иванов  “много пречи” и “ще яде дърво”.

„То пък що не яде бой той“, отговаря на Ченалова адв. Мондешки. „Галя, Галя, Галя е за бой“, продължава адвокатът, визирайки Галя Георгиева от ВСС, което предизвиква мигновена реакция от Владимира Янева: „Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се!”.

Продължаваме съдебната тематика с друго безобразно изявление, този път на главния прокурор Сотир Цацаров. Днес той поиска от членовете на ВСС “да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвиняеми или подсъдими лица” и в частност пред „Клуб Z“.

„Абсолютно недопустимо е член на ВСС да публикува статия в списание, за което е абсолютно известно, че се издава от подсъдим, в случая Огнян Донев. Това е лош сигнал спрямо прокурора и добър сигнал спрямо подсъдимия.“

Цацаров поясни, че повод за искането му е статия на члена на ВСС Калин Калпакчиев в списание „Клуб Z”, тъй като “въпросният издател е подсъдим за укриване на данъци с общ размер над 62 млн. лв.“, поясни главният прокурор.

Той също така даде да се разбере, че членове на ВСС не могат да го питат за неудобни неща (за медиите това важи отдавна). За да разберем какво върши държавното обвинение по  разследванията “Яневагейт”,КТБ и интервюто на Цветан Василев, очевидно ще трябва да чакаме някой от замесените в тях да стане неудобен на прокуратурата. Тогава ще има пресконференции, тефтерчета и спецакции. А след тях всичко ще потъне отново.

Днес Върховният административен съд отхвърли колективния иск, с който се оспорва решение на Централната избирателна комисия, което изключва възможността да се рекламира с държавни пари в онлайн сайтове. 

Пред „Дневник“ от ЦИК са заявили, че комисията ще взема решение при всеки конкретен случай, като ще се преценява в две насоки: дали обявените цени съответстват на средните цени на пазара за търговска реклама и дали може да се счете, че онлайн медията има значителна аудитория.

В друго дело Конституционният съд отмени премахването на давността за преследването на някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г. Мотивите на съда ще бъдат публикувани утре, но те касаят противоконституционността на измененията в Наказателния кодекс, с които отпадаше давността за някои престъпления на висшите функционери на БКП.

Друга новина от деня е, че след три дни протести на миньорите от “Бобов дол”, днес ръкодството на мините излезе с предложение всички техни работници да получат пълните си заплати за август и парите от т.нар. допълнително материално стимулиране. Това обаче няма да важи за протестиращите миньори от рудник “Бабино”, които няма да получат нищо, докато не подпишат подготвеното от ръководството на мините споразумение, предаде „Нова телевизия”.

Днес бе публикуван и съвместен доклад за влиянието на Русия в Централна и Източна Европа от американския Център за стратегии и международни изследвания в партньорство с българския Център за изследване на демокрацията. Наименованието на доклада е “Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа”.

Според изследването Русия води задкулисна кампания с икономически и политически средства, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, включително и България. Чрез действията си Кремъл цели да дискредитира западния либерален модел и да подкопае трансатлантическите връзки.

Водещ автор в изследването е бившият високопоставен служител от Държавния департамент на САЩ Хедър Конли и множество други американски служители потвърждават неговата достоверност, предава агенция Ройтерс.

„Руснаците са ангажирани в продължителна кампания, за да си върнат това, което Путин смята за полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялата демократична основа на двете институции„, заявява анонимен американски държавен служител пред агенцията.

В международен план днес първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че следващата седмица ще обяви проектозакон за провеждане на втори шотландски референдум за независимост. През 2014 г. шотландците гласуваха да останат в Обединеното кралство, но те също така гласуваха и за оставане в Европейския съюз на общонационалния референдум през 2016 г. Англия и Уелс обаче гласуваха да напуснат ЕС и в крайна сметка техния вот надделя с 52% за напускане на съюза. На предишния референдум за независимост резултатът бе 55% за оставане на 45% за напускане на кралството, този резултат може обаче да се преобърне заради Brexit вота.

Друга новина от Острова е, че новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън обяви, че страната му може да подсили военната си намеса в Сирия заради руските бомбардировки над Алепо. Той също така е заявил, че засилване на санкциите срещу Русия – включително на газовите им доставки – може да е част от отговора.

Същевременно САЩ днес проведоха въздушна атака в Йемен. С крилати ракети  са били ударени три радара на брега на Йемен, които се контролират от подпомаганите от Иран местни шиити. Нападението идва след като йеменските хути нападнаха американция крайцер “Мейсън” тази неделя. От Пентагона уточняват, че това не трябва да се тълкува като намеса в конфликта между Саудитска Арабия и йеменските хути.

Днес на 88 години почина най-дълго управлявалият монарх на света – кралят на Тайланд Бумибол Адулядей. Той седя на тайландския престол в продължение на 70 години и 126 дни. Тайланд е конституционна монархия, в която държавният глава има ограничени правомощия, но той също така се смята за полубожествена фигура. Очаква се принц Маха Ваджиралонгорн да наследи баща си на престола.

И завършваме със страхотната новина, че Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература. От комитета заявяват, че наградата е заради “създаването на нов поетичен изказ в песенната традиция на Америка”. Тази година Дилън навършва 75 години.

SHARE