SHARE

Днес почина дядо Добри, известен като „Светецът от Байлово“. Той се оттегли в Кремиковския манастир през април 2016 г., където е издъхнал. Храмът в Байлово ще бъде отворен цяла нощ за поклонението. Погребението ще бъде на 15 февруари. Дядо Добри направи най-голямото дарение за храм-паметника „Св. Александър Невски“ на стойност 35 хил. лв. – сума, която бе събрал чрез миряните пред храма. Дарявал е на множество църкви и манастири, като е дарил и всичките си имоти на църквата. Мир на праха му!

България ще иска писмено разрешение от Русия за износ на военна продукция: На хоризонта се задава такава вероятност. Това ще се случи спрямо безпрецедентна урегулация на отношенията съгласно споразумения между Народна република България и СССР. Нито една държава от бившия Варшавски договор не е допуснала подобни дискусии, а подобно решение би било право на вето на Русия върху отношенията на България със съюзниците й в НАТО и ЕС, което ще превърне държавата ни в „руски анклав в евроатлантическия регион“.

Става въпрос за т.нар. „Споразумение по лицензите“, което ще осигури на Русия контрол над оръжейната ни индустрия. Износът на страната ни в момента надхвърля 1 милиард евро, казва бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев. В близките дни се очаква среща с ръководителите на основни военнопромишлени предприятия за обсъждане на това споразумение, а според Ноев натискът е това споразумение да бъде прието по време на посещението на Путин у нас. Повече четете в „Медиапул“. 

Междувременно в Русия – заплахи за блокиране на достъпа на гражданите до YouTube и Instagram, в случай че не бъдат премахнати снимки на руския олигарх Олег Дерипаска и зам.-премиера Сергей Приходко – случай, за който ви разказахме в „Терминал 3“ – тук. Двете компании все още не са отговорили на руската реакция. Самият Алексей Навални, чието разследване предизвика тази сензация, заяви, че това е безпрецедентен случай на държавна цензура и призова за масово споделяне на видеото. Повече четете тук. 

Чешката ЧЕЗ е поискала пълен анализ на сдеката за бизнеса на компанията в България. Компанията продава шест свои дружества в България, като от „Медиапул“ посочват, че тя ще обърне специално внимание на проверката на банковите гаранции за плащането на сумата от страна на дружеството „Интерком“, подкрепен от Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка.

Много шум за нищо: кметът на Септември се върна на поста си, след като апелативният спецсъд реши, че няма доказателства Рачев да укрие документи или да въздейства на неразпитвани свидетели. Вижте повече по случая тук. 

ЦИК поиска от парламента да отмени въвеждането на електронно гласуване. Както се очакваше и както експертите предупреждаваха още при изборния референдум, най-голямата пречка пред въвеждането на електронно гласуване е липса на електронна идентификация, която трябваше да бъде факт от 1 януари 2017 г., а дотук срокът е удължен два пъти, цитираме „Медиапул“. 

В Съвета за електронни медии (СЕМ) са постъпили над 35 сигнала срещу водещия на предаването „Още от деня“ и програмен директор на БНТ 1 Емил Кошлуков, след като в петък той два пъти показа среден пръст в ефир. Това се разбра на днешното заседание на медийния регулатор, на което беше представен доклад от мониторинга на петъчното предаване, цитираме „Дневник“. 

Бойко Борисов е притиснат между два избора, а решението вече чука на вратата. За какво става дума разказва Даниел Смилов тук. 

Междувременно чужди инвеститори се оплакват от данъчен тормоз, нагласени търгове и корупция, като 61% от мениджърите казват, че корупцията се отразява на бизнеса им. Още по темата. 

Делян Пеевски получава депутатска заплата, а не ходи на работа.  Народният представител, който присъства само на клетвата си като такъв при конституирането на парламента, получава пълната си работна заплата като депутат без добавките, които му се полагат месечно за участие в специализираните комисии към Народното събрание, съобщава „Медиапул“ и изчислява, че за десет месеца той е получил над 30 хил. лева от хазната. Депутатът от ДПС Делян Пеевски е отсъствал от пленарни заседания 101 пъти, но всичките му отсъствия са извинени.

Един от изпълнителните директори на YouTube призова Facebook да се върне обратно към „бебешките снимки“. Сюзън Вожсицки се присъедини към нарастващия брой критици на соцалната мрежа, след като стана ясно, че платформата е изиграла огромна роля в поляризацията и разпространението на дезинформация през последните години. Социалната мрежа наскоро обяви новата си политика, която цели да ограничи достъпа на потребителите до новинарско съдържание и да ги пренасочи обратно към комуникация с близките им и семействата им. Повече може да видите тук. 

Снимка: Urban Creatures

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.