SHARE

Българският игрален филм „Посоки“ е в официалната селекция на юбилейното 75-о издание на фестивала в Кан. Филмът с режисьор Стефан Командарев е в селекцията „Особен поглед“ на международния кинофестивал, който ще се проведе между 17 и 28 май 2017 г. Това е първият филм от новото българско кино, който прави пробив в Кан.

“Посоки” е четвъртият игрален филм на режисьора Стефан Командарев, който стана известен със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008), като достигна до краткия списък на филмите, разглеждани за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Във филма „Посоки” се представят шест сюжета на таксиметрови шофьори, в които се представят предизвикателствата и абсурдите на българската действителност.

Общата управленска програма на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ бе подписана днес със съмнителната липса на Красимир Каракачанов. Управленската коалиция възнамерява да изпълни пълния четиригодишен мандат до 2021 г. 

„Когато отчетем и безспорно слабото служебно правителство, още месеци без парламент е дори рисково” , посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като подчерта и сложната международна обстановка. Той обясни, че коалиция между двете формации била единствената възможност за съставяне на правителство, тъй като БСП и „Обединени патриоти“ не могат да направят кабинет дори с „Воля“ на Веселин Марешки.

В управленската програма на ГЕРБ и патриотите се декларира вола за „гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт”, като фигурира и конкретен ангажимент за изпълнението на всички препоръки от последния доклад на Европейската комисия.

„Прави впечатление обаче, че авторите на програмата са се спрели само на част от идеите, лансирани от Брюксел по линия на съдебната реформа – тези, за които главният прокурор Сотир Цацаров вече е изразявал благоразположението си”, споделя Борис Митов за Mediapool. “Докато препоръките за създаване на механизъм за преодоляване на неговата фактическа безконтролност тотално липсват.”

Също така прави впечатление липсата на ангажимент за приемането на България в “чакалнята на еврозоната” ERM II до 2018 г., както е декларирано в предизборната програма на ГЕРБ. Повече за това може да прочете тук.

Служебното правителство подготвя препоръки към следващия кабинет, сред тях има и насоки за стимулирането на образованието и икономиката в Западните покрайнини. Това съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, който се срещна в четвъртък в Босилеград с членовете на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и разговаря с тях по темите, които вълнуват българите в Западните покрайнини.

„Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме. Аз ще ходатайствам пред бъдещия премиер да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани“, заявява Герджиков.

Премиерът е посочил, че страната ни е готова да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави за присъединяването към Европейския съюз.

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе в Конституционния съд искането на ДОСТ за касиране на изборите.

„Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите“, посочва главният прокурор.

Мотивите на ДОСТ да поиска резултатите от изборите да бъдат отменени, основно са два – блокадата на границата от „Обединените патриоти“ и изискването декларацията за допълване на избирателния списък да се попълва и подписва пред членовете на секционната комисия.

Седем университета и един институт към БАН ще получат общо 5 млн. лева за подкрепа на студенти, докторанти и учени от Европейския съюз. Сред финансираните институции са Химико-технологичнияят и металургичен университет, Стопанската академия в Свищов, Техническият университет в София, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Университетът за национално и световно стопанство, Националният военен университет „Васил Левски“, Международното висше бизнес училище и Институтът по физикохимия към БАН.

Договорите са сключени по процедура „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени – фаза 1“, финансирана от оперативната програма на ЕС „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Бунтовниците от групата Сирийски демократични сили са започнали четвъртия етап от настъплението си за превземане на de facto столицата на ДАЕШ гр. Ракка.

Бунтовниците имат намерението да изгонят екстремистите от долината Джалаб, северно от Ракка, но още не са започнали нападението над града, в който има около 300 000 души.

Турция ще представи последното си предложение за отпадане на визовия режим за турски граждани в ЕС през юни, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

„През юни ще представим пред ЕС последното предложение по въпроса за премахването на визите за турските граждани в европейските държави. Ще преценим как да продължим по-нататък и с всички вас ще споделим решенията, които ще вземем. Трябва да получим тази либерализация. В крайна сметка тя е част от споразумението за спиране на миграцията, което подписахме“, предава Mediapool думите на Чавушоглу.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.