SHARE

Ако тази вечер ви се излиза на разходка из София, може да се разходите по новата улица „Пеевска“. В крайна сметка достойните българи заслужават имената им да бъдат увековечени – така движение „Да, България“ подмени на няколко места табелите на ул. „Славянска“ в София, като вместо тях бяха сложени табели ул. „Пеевска“. От партията напомниха за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски в скандала с лицензите на оръжейните заводи. На ул. „Славянска“ се намира Министерството на икономиката. Повече четете в Club Z.

Към новите табели на кръстовището на улицата с ул. „6-ти септември“ е добавена и табела с кратка информация за реалния принципал на министерството, в духа на информационните табели за историческите забележителности:

„Делян Пеевски е корумпиран български политик, медиен магнат и бизнесмен. Заедно с други български и руски мафиоти, притежава голяма част от българската икономика Управлява империята си с подвластното му Министерство на икономиката. Емил Караниколов отдавна изпълнява поръчки на Пеевски. Помага му със скандалното придобиване на Булартабак и Дипломатически клуб Бояна. Като министър прокарва апетитите му към София Тех Парк, Дунарит и Българска банка за развитие, която се очаква да се превърне в следващата КТБ.“

Подкопава ли се доверието към българските предприемачи умишлено? Това смятат от Асоциацията на работодателите, след като възразиха с писмо до медиите срещу все по-честите негативни обществени кампании. Това ставало на основа на единични, изолирани негативни практики. Освен това са зачестили случаите на кампанийното рекламно популистко законотворчество, се посочва в писмото, цитираме „Дневник“. 

Журналисти се събраха на протест пред Министерския съвет тази сутрин по повод заплахите на вицепремиера Валери Симеонов и вече бившия депутат Антон Тодоров срещу водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев. Вицепремиерът реши да удвои атаката, която кулминира в ултиматум срещу националните медии, публикуван в качеството му на зам. министър-председател на официалната страница на Министерския съвет. Все още очакваме неговата оставка. Повече може да прочетете тук. 

 

Държавата се опитва да привлече млади хора за стажант-аташе. Ако владеете чужди езици и имате образователна степен магистър в областта на хуманитарните науки, социални, стопански и правни науки, сигурност и отбрана, може да пробвате шанса си в Министерството на външните работи. Оттам обявиха конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност „стажант-аташе“, като желаещите могат да подадат документи до 24 октомври, съобщиха от ведомството.

Оказва се, че не само правим електронно правителство от 10 години, но и приоритетно строим скоростния път Калотина – София от 8 години, като той е залегнал за следващия 4-годишен програмен период заедно с магистралите „Хемус“ и „Струма“. Правителството ще осигури допълнително 158,3 млн. лв. от държавния бюджет за модернизация на пътя от София до Калотина. Засега не се посочва кога точно ще бъдат отпуснати средствата от бюджета, но кабинетът „поема ангажимент“. Повече може да научите в Club Z. 

Край на войната на държавата с „Емко“ и оръжейния завод „Дунарит“. След протести и намеса на премиера войната на държавата с оръжейното дружество и „Дунарит“ спира, четем в „Капитал“. В разпространената от „Емко“ позиция се казва, че е постигната договорка че „всички въпроси, свързани със статута на „Дунарит“, ще се решават в рамките на закона, по честен и открит начин“. Е, по-добре късно, отколкото никога.

Премиерът на Испания Мариано Рахой предупреди Каталуния, че е възможно Мадрид да поеме юздите на региона. От испанските власти задават директно въпроса дали е обявена независимост или не, тъй като каталунските лидери подписаха декларация за независимост във вторник, но изчакаха приемането й с надежда за диалог с Мадрид. Испания е в криза, след като сепаратистката власт в региона проведе незаконен референдум за независимост на 1 октомври, а повече за цялата ситуация може да научите тук.  

Днес в „Терминал 3“ ви представихме интересна гледна точка над радикалния консервативизъм, припомнихме защо БСП  няма място като защитник на свободата на словото, опитахме се да отговорим на въпроса има ли в България култ към конформизма, поговорихме си за ползите от членството в Европейския съюз и хвърлихме поглед над Нобеловите лауреати тази година.

Доналд Тръмп заплаши, че ще отнеме лиценза на американски телевизии – най-вече NBC – защото публикували „фалшиви новини“ – това обикновено става като отразяват какво говори самия той или критикуват политиките му.

Повече от 150 души се издирват, след като пожари унищожиха огромни площи в Северна Калифорния. Поне 17 са загиналите, повече от 2000 сгради са унищожени. Регионът е дом на винената индустрия на САЩ, като поне четири винарни са тотално унещожени, а девет други са понесли щети над сградите или лозята. Повече от 91 000 дома са без захранване, а губернаторът на щата обяви бедствено положение в Сонома, Напа и пет други окръга, разказва BBC. 

Най-четеният дневник в света ще живее втори живот като графичен роман. Дневникът на Ане Франк е превърнат в комикс от създателите на анимацията „Валс с Башир“, която бе номинирана за „Оскар“. Скоро ще има и филм. Предлагаме ви да надникнете в илюстрациите – тук.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.