SHARE

Днес продължава скандалът с екстрадирането на Абдуллах Бююк от България, който турските власти смятат за близък до ислямския проповедник Фетхулла Гюлен. Неговото екстрадиране “представлява отвратителен случай на грубо погазване на българското право, на правото на Европейския съюз и на международноправните ангажименти на страната ни, която претендира да е част от развития цивилизован свят”, пише в статия за Терминал 3 преподавателят по Право на ЕС в Софийския университет гл. ас. д-р Христо Христев. Припомняме, че Софийския градски съд е отказал екстрадирането на Бююк още през месец март тази година, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу нееднократно твърдеше през последните дни, че Бююк ще бъде върнат в Турция.
Българските власти се опитаха по скандален начин да оправдаят неговото екстрадиране като зам.- главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви, че така поне Бююк ще е при “семейството му”.
През юли, обаче, вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала убежище на Бююк, въпреки че турският гражданин е кандидатствал за такова. Днес в съобщение до медиите от екипа на вицепрезидента правят следното изявление. “Гражданинът А.Б. е депозирал молба за предоставяне на убежище в Администрацията на президента на 24 февруари 2016 г. Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. На основание чл. 58, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците е изискано писмено становище на Държавна агенция „Национална сигурност“ по молбата на А.Б. На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на Република България е отказал предоставяне на убежище на А.Б., тъй като не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са уведомени компетентните държавни органи. От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали А.Б. е потърсил друг вид закрила в Република България.”

От Протестна мрежа също публикуваха декларация по този повод, която е озаглавена “България се постави в унизително положение” (правописът  е запазен):

“Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерло“ в Лондон доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции. България депортира човек в Турция, по искане на режима там, режим, който суспендира Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си.

Действитята на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона.

Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история.

Протестна мрежа подкрепя всеки порив на свобода срещу авторитарен режим, където и да е по света.

Настояваме за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително и срамно положение.”

Друга новина от страната е, че държавата ще кандидатства за европейско финансиране за закупуването на електронни гривни, с които да може да се проследяват хората с леки мерки за неотклонение и наказания, става ясно от отговор на правосъдното министерство за “Дневник”.

Обръщайки поглед към световните събития, днес руското правителство обяви, че ще “засилят сигурността” на п-ов Крим. Изявлението идва след вчерашните обвинения на Кремъл към Украйна за “терористична атака” в нощта на 8-ми срещу 9-ти август над ключови сгради в Крим. От Киев отричат напълно твърденията на Русия.

Германското правителство днес обяви серия от антитерористични мерки, но – може да ви учуди – предложението на крайно десни депутати за “забрана за бурките” няма да е сред тях. За разлика от България, в която популистките идеи с радост се приемат от правителството, немския вътрешен министър Томас де Майзер е заявил, че “не може да забраняваш всичко, което отхвърляш.”
Новите антитерористични мерки в страната, ще доведат до това немци с двойно гражданско да си загубят немското ако отидат да се борят за терористични организации.
 Също така ще бъде повишен капацитета и обурудването на немските служби за сигурност и ще се забързат процедурите за депортиране на чуждестранни престъпници.

В Близкия изток днес също има развитие. Изявленията на Кремъл, след срещата  на Путин с Ердоган, че руската армия ще спре военните си действия в град Алепо за три дни.
По информация на ООН сблъсъците в града продължават, което пречи на служителите на ООН да окажат хуманитарна помощ, каквато Москва обеща, че ще допусне. Според ООН цивилните в града са в критично състояние.

Друга новина от арабския свят идва от Сирия. Ирак се е договорил с „Бритиш петролиум“, „Шел“ и „Лукойл“ да рестартират спрените си проекти в държава, с което се очаква производството на гориво да се увеличи през 2017 г.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Медиапул, Дневник, Би Би Си и Ройтерс.

Снимка: Ihlas News Agency

SHARE