SHARE

„Прас-прес“ е съкровище, пазете го. Нещо като български вариант на „Шарли ебдо“, трябва да се гордеете.“ Това са думите на aмериканския карикатурист Дарил Кейгъл, цитиран от Club Z. Той гостува с две изложби в Музея на хумора и сатирата в Габрово в тазгодишното издание на „Карикатурен десант“, което бе открито на 5 октомври. Повече за събитието може да научите тук.  За карикатурите на Кейгъл на Доналд Тръмп, карикатурата като изкуство на критиката, което задължително трябва да обижда, и историята на „Прас-Прес“ препоръчваме силно да прочетете материала в Club Z. 

Какво става, когато имаш един председател на Върховния административен съд – например Георги Чолаков, чийто избор е определен като неудачен от гражданското общество и съдийските съсловия и натискът е толкова голям, че самият президент реши да не издаде указ за одобряване на Чолаков?

Ами назначаваш го за заместник-председател. „И вълкът сит, и агнето цяло“ не е много подходящ девиз за европейско председателство, но на практика така се води политиката – както с подадената оставка на Антон Тодоров (все още чакаме тази на Валери Симеонов), както с хасковския „Кумгейт“ и неприетите оставки (все още се очаква канонизирането на Делян Добрев), така и по отношение на ВАС. Този четвъртък предстои съветът да обсъди какво да прави – дали да прегласува избора на Чолаков, за когото гласуваха 20 от бившите членове на съвета, като тази теза има няколко привърженици сред новия ВСС, дали да гласува двамата кандидати – Чолаков и Соня Янкулова, или да открие нова процедура, а повече може да научите в „Дневник“. 

Интересен поглед на маневрите във ВАС предлага Христо Иванов за Club Z. 

Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика„, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това коментира Панов по повод становището на Венецианската комисия във връзка с промените в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ).  Панов коментира преди заседанието на съдийската колегия днес и проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който трябваше да обсъди борбата с корупцията.

Ние сме съгласни с това становище – затова ви призоваваме утре, 9 часа, на протест пред Министерския съвет, на който не само да поискаме оставката на Валери Симеонов, но и да подкрепим българската журналистика. Напомняме, че изявлението на страницата на Министерския съвет, официалната позиция на държавата срещу българските журналисти, все още стои. Да се изправим срещу нея, заедно.

Бойко Борисов обяви за фалшива новина твърдението, че вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от президента Румен Радев, е било бойкотирано от част от поканените.

Ще се окаже ли програмата за саниране противоконституционна? Оказва се, че средствата за изпълнението й надвишават определения бюджет, а според текст от Закона за публичните финанси не се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет. В същото време съгласно постановлението за приемането на Националната програма за саниране разходите за безвъзмездна финансова помощ за следващите години следва да се предвиждат по централния бюджет за съответната година. Това правило не е спазено, цитираме „Дневник“. Повече за доклада на Сметната палата може да прочетете тук. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за това как Джордж Сорос успя да стигне и до изборите в Австрия, последните разкрития около разследването с руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., както и за огненото бедствие, което обхвана лозята на най-големия винен производител в САЩ – Калифорния. 

Протести във Франция – хиляди френски работници от публичния сектор излязоха днес на протест във Франция. Всички девет профсъюза, които представляват интересите на работниците, призоваха за протести. Те твърдят, че има “дълбоки несъгласия” с плана на президента да наложи реформа не само на кодекса на труда, но и на държавния сектор. Публичният сектор на Франция дава работа на около 5 милиона души. Един от всеки петима французи работи в тази област. Макрон, както и други президенти преди него, са се опитвали да намалят бюджета за този огромен сектор и да намалят броя на работниците, като се очаква той да спадне със 120 000 през следващите пет години. Скоро ще започнат и преговори как точно да се случи това. Въпреки протестите рейтингът на Макрон се покачва отново. 

Пред местния парламент президентът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че Каталуния е спечелила правото си за  независимост  след незаконния за испанските власти референдум, който местната управа предизвика в началото на месеца.

Пучдемон заяви, че според вота страната трябва да бъде обявена за република, след като парламентът гласува декларарация за независимост. Но засега той призовава тя да бъде възпряна и да има диалог с Мадрид.

Какво е да ходиш на работа, пътувайки в ръждясал съветски ковчег? От BBC дават отговора в кратък филм, който разказва историята на грузинските миньори и условията, в които са принудени да работят.

Като в тенджера под налягане се чувства президентът Доналд Тръмп – това доверяват близки на неговия кабинет на Washington Post.  Доналд Тръмп е сърдит, че не е получил достатъчно похвала за справянето си с три урагана, които удариха САЩ през последните месеци и нанесоха щети за милиарди долари. Порати това той навлиза в публични спорове с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, на когото предложи да си премерят коефициентите за интелигентност, и нанася огромни щети над връзките си с важни републиканци като Джо Коркър, който нарече Белия дом „забавачница за възрастни“. В рамките на няколко дни Тръмп почти провали двупартизански законов проект, изказа се противоречиво за противозачатъчните и отново навлезе в наратива за националния химн. Повече може да прочетете в интересния материал на Washington Post.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.