SHARE

Денят премина с малко, но фундаментални новини. В този бюлетин ще ви покажем детайлно реакциите, защото са важни.

Народното събрание окончателно прие:

задължителното гласуване

ако в година с избори има референдум, те да не се провеждат задължително на една дата,

както и че избирателите в чужбина няма да имат свой избирателен район.

По повод гласуването на избирателния кодекс всички партии от Реформаторския блок обявиха на пресконференция в парламента, че програмата на управляващото мнозинство е нарушена. Съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски прочете, че в документа е заложена активна регистрация, изчистване на мъртви души, ограничаване на корпоративния вот, както и въвеждането на преброителни центрове, а реално с поправките в момента не се въвежда нито едно от тези предложения. Реформаторите припомниха, че е в програмата е написано: „Засилено администриране от българската държава на изборния процес в чуждестранните изборни райони.“

Депутатът от гражданската квота Мартин Димитров посочи, че решението за отвързване на провеждането на референдум и избори е целенасочен опит резултатът от допитванията да не достигат прага на валидност и допълни, че според него за пореден път вижда нов модел, при който БСП и ДПС предлагат, а ГЕРБ приемат.

Другият съпредседател на групите – Радан Кънев (ДСБ), заяви, че на изпълнителен съвет на коалицията ще бъде обсъдено дали депутатите на Реформаторския блок да не бойкотират гласуването на останалите текстове в Изборния кодекс. “Пропастта между гражданите и „политическия елит“ най-ясно личи при обсъждане на изборно законодателство”, написа в профила си във фейсбук Кънев. “И особено днес, когато се обсъжда как гражданите да бъдат задължени да гласуват за нашите – на партиите и депутатите – работни места… Тази пропаст не може да бъде запълнена насилствено. Тя се преодолява само с изграждане на доверие. А доверие не се гради нито с подкуп, нито с наказание.
Монополът на ДПС сред етническите турци и купуването на гласове не могат да бъдат преодолени със санкции срещу негласуващите. Напротив – „задължителното гласуване“ ще създаде легален метод за натиск върху негласуващите граждани. Нещо повече – сред хората, които нямат автентичен, убеден личен избор, парите ще бъдат основен фактор. И неслучайно партии, които масово купуват избори, ще подкрепят „задължението“…Властта се държи като стара мома (да не използвам друга дума с „М“, че не е нито книжовна, нито българска) на лов за млади симпатизанти. Е, не става с бой. Пробвайте пак с пари…“

Протестна мрежа излезе със своя декларация:

Изборите са задължителни, референдумите мираж.
Изборите вече са задължителни. Това решиха депутатите днес. Национални референдумите не могат да се провеждат заедно с изборите. Това беше забранено днес. Няма да има район „Чужбина“ и сънародниците ни извън граница няма могат да избират свои представители. Формира се шарено мнозинство, което играе фронтално срещу гражданите. Днес резултатът е 3 на 0 за тези, които смятат, че гражданите трябва да бъдат управлявани със забрани и принуда.
Ще гласувате задължително, но пряката демокрация не е за вас, казаха днес гласувалите измененията. Ще харчим вашите данъци за референдуми, но не се надявайте някога да постигнете прага за превръщане на решенията на референдум в задължителни за Народното събрание.
Какво още ни готвите?
Да опраскате преференцията и електронното гласуване?
Какви още ходове изисква „коалиционната култура“, които да удовлетворят участниците в мнозинството?
Искаме справедливи изборни правила, не договорки и размяна на жестове в залата, които да осигуряват „стабилността“.

В социалните мрежи бе насрочен протест за днес с призива: Елате пред НС да заявим несъгласието си, защото ние сме суверенът! Площадът пред Парламента се оглася постоянно в отговор на плаката с призив: Подкрепете с клаксон.

Промяна на манталитета, така че върховенството на закона да се превърне във вътрешна убеденост и на политиците, и на магистратите. Решително отхвърляне на съветския модел на прокуратурата, който е източник на корупция, шантаж и изнудване и позволява използването на обвинението за политически цели – това бяха основните акценти в изказването на председателя на Венецианската комисия Джани Букикио в София на Конференцията на високо равнище на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт от страните-членки на Съвета на Европа. Тя е посветена на укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона.

“Понеже мнозина се правят на неразбрали, да затвърдим. Днес председателят на Венецианската комисия дойде в София да ни го каже директно“ -коментира бившият министър на правосъдието Христо Иванов и добавя: Припомням – Венецианската комисия е най-авторитетната международна инстанция в областта на конституционното право и стандартите за върховенство на правото. В нейните становища се клеха всички депутати и съдебни бонзи преди измененията в Конституцията (и после ги игнорираха). Докато не решим този проблем, няма да можем да решим и проблема със системната властова корупция, каквито и изкупителни жертви да се подхвърлят пред камерите. И точно защото това е в сърцевината на проблема с властовата корупция, парламентът отхвърли всички предложения за някакво решение. Днешната ни политическата класа е селектирана и съществува при условията на „корупция, шантаж и изнудване“ и „използване на [прокуратурата] за политически цели“. На 9 декември 2015 г. в името на запазване на това статукво 204 народни представители пожертваха и възможността да постигнем минималния международен стандарт за независимост на съда при гласуване на измененията на конституцията. На този фон приказките как сме щели да излизаме от мониторинга на СЕ увисват. А можеха (и беше замислено) да прозвучат съвсем иначе. Но не мониторингът ни е проблемът. Проблемът ни е в сталинския модел на прокуратурата и коалицията „Цацаров“, която се бди за неговото съхраняване”.

На същия форум премиерът Бойко Борисов поиска мониторинг върху правосъдните системи на всички страни от ЕС, след като има мониторинг и върху нашата.

Пак там, но пред журналисти, премиерът коментира и другия скандален казус, чието развитие следим днес, след като вчера бяха арестувани всичките 8 служители на Фонда за лечение на деца в чужбина, между които и председателят му. От изказването му става ясно, че очевидно е бил запознат с основанията за акцията, защото според него има събрани достатъчно доказателства, годни да издържат в Специализирания съд. Ето и схемите за източване на фонда, които описва прокуратурата днес:

Първата схема за източване на фонда е свързана с намирането на посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата той е взимал 250 хил. лева за година. Плащаните му суми били отчитани като дадени за лечение.

Втората схема показвала, че Павел Александров е сключил договор за наем с българката Мария Мунош. В нейния апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според прокуратурата наемът бил десетократно по-висок от цената, предлагана от клиниките, които извършват самото лечение.

Третата схема е свързана с възможността директорът на фонда да взима решения за лечение без одобрението на обществения съвет, ако има мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 90 експерти, но две трети от общо 500 становища били дадени от трима лекари. По правило те винаги смятали, че децата трябва да се лекуват в лечебните заведения, в които работят.

Турската верига от болници „Аджъбадем“ е подписала споразумение за придобиването на българската болница „Токуда“, която ще бъде слята с лечебните заведения на „Сити Клиник“. Новата здравна група ще функционира под името „Аджъбадем Сити Клиник” и ще управлява четири лечебни заведения, с близо 750 болнични легла, и четири медицински центъра.

Брюксел може да обмисли да наложи санкции срещу македонски политически лидери, които възпрепятстват разрешаването на кризата в страната, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на становище на анонимни представители на ЕС. Мерките биха могли да включват забрани за пътуване на територията на съюза и замразяване на активите, притежавани от македонски политици – същите санкции, които в момента важат и за Русия след анексирането на Крим. Това научаваме докато в отново днес основните политически сили в Македония бяха призовани със сътрудничеството на ЕС да проведат консултации във Виена днес, но най-голямата опозиционна партия, Социалдемократите на Зоран Заев, отказаха да се включат в разговорите, с което срещата се провали предаде говорител на Европейската комисия.

Във Великобритания отбелязват 90-тия рожден ден на кралица Елизабет II, която премиерът Дейвид Камерън обяви за “скалата на нацията”.

*За написването на Вечерния бюлетин са използвани информации на „Дневник“, „Медиапул“ и „Правен Свят“.