SHARE

Рускини, които са жертви на домашно насилие, са принудени да плащат глобите на насилниците си, съобщава Guardian, позовавайки се на руски активисти.

В началото на годината в страната бяха въведени промени в наказателното право, декриминизиращи някои форми на домашно насилие.  Според тях – ако съпругата или детето са наранени, дори и да кървят, но нямат счупени кости, се налага санкция от 15 дни в затвор и глоба до 30 000 рубли (около 420 евро) – ако това не се случва по-често от веднъж годишно.  Преди това тези деяния можеха да доведат до лишаване от свобода до две години.

Но това не е всичко. Ако мъжът няма пари да си плати глобата, то държавата може да изиска съпругата му, която е жертва, да я изплати.

Марина Пискалова-Паркър, ръководител на центъра „Анна“, който осигурява подкрепа на жертви на домашно насилие, споделя пред Guardian как има случаи, в които жената жертва плаща сметката за насилието на мъжа си, защото двамата имат обща семейна сметка.

„Често срещана е ситуацията, в която жената плаща глобата на мъжа си“, казва Алена Попова, активист на кампанията.

„Според закона жената трябва да плати, ако тя и мъжът и споделят обща семейна банкова сметка. В действителност мъжът често ще настоява жената да плати, защото смята, че е грешно тя да се оплаква или защото няма пари.“

 

„Официалните статистики показват спад на случаите [на домашно насилие] от миналата година, но това не е, защото е направено нещо – казва тя. – А защото по-малко сигнали се подават. Промените изпратиха съобщение до жените, че е безсмислено да търсят помощ и към насилниците, че е правилно това, което правят.“

Според domesticviolence.ru над 16 млн. жени на година изпитват домашно насилие в Русия, но само 10% от тях отиват в полицията.

По данни на вътрешното министерство от домашно насилие загиват по 14 000 жени на година, което се равнява на една смърт на всеки 40 минути.

Активисти искат да се обсъди законопроект за превенция на домашното насилие от долната камара на руския парламент – Думата, – като инициативата им е събрала 258 000 подписа.

Анна Ривина, която основа проекта Nasiliu.net, е създала видео с известни мъже, които да повишат вниманието към проблема с домашното насилие, „защото в днешното ни патриархално общество думите, идващи от мъж, имат по-голямо значение от тези на жената“. Видеото до момента е гледано над 200 000 пъти в страната.

Сергей Шаргунов – един от тримата депутати, гласували против промените в началото на годината, казва: „Вярвам, че декриминализирането на домашното насилие има отрицателно влияние в обществото, тъй като хората, които мислят, че е нормално да се държиш по този начин, го възприемат за сигнал, че действията им не носят наказателни последици.“

А защитниците на промените казват, че те са предназначени да защитят руските традиции и семейството като основна институция на обществото. Познат рефрен, който можем да чуем и на други места.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.