SHARE

20 август, 20.00 ч. В Пловдив пети час горят известните тютюневи складове. Едва ли някой, запознат с амбициите на собствениците да ги съборят, има съмнения, че това е случайно. Единствено изказалият се по т.нар. обществена телевизия общински служител каза, че заради нивото на разрушения там това било очаквано. Очаквано беше, но за всички, които следиха скандалите там, които гръмнаха, след като собствениците започнаха да ги събарят. Спря ги гражданското недоволство и живата верига от хора, които застанаха пред багерите.

Да ви кажа ли какво е мутренска държава? Онази, в която може да изгори паметник на културата в Европейската столица на културата, като по този начин се разреши дългомесечен проблем, свързан с амбициите на собствениците да разрушат този паметник на културата. Амбиции, които бяха спряни от гнева на гражданите и цялостната обществена реакция. Скандал, който разкри прогнилата система, в която са оплетени всички институции, призвани да пазят архитектурното културно наследство и които всъщност работят да го разрушават.

Да, мутренска държава е тази, в която може безнаказано да се случи това. А също и тази, в която т.нар. обществена телевизия припомни с половин дума в края на новинарската си емисия скандалната история, свързана с опита за разрушаване на тази културна забележителност и неговото осуетяване от гражданите…

Тъгата трайно живее тук.

В мутренската държава проблемите се разрешават по мутренски. Включително така се променят и законите – когато не уреждат някого персонално.

Пожар и след пожара само пепел.

RIP „Никотиана“…

“Дори най-честните съдии развързват очите на Темида, когато разглеждат дело за тридесет милиона.”

Димитър Димов, „Тютюн“

Снимка от фейсбук: Костадин Палазов. Цялата галерия можете да видите тук.

Пожарът, заснет от дрон: