SHARE

„След като прочетат за ужасите в Дантевия „Ад“, италианските ученици ще се понесат към опасностите на дигиталната ера.“

Така започва статията на New York Times за един изключително амбициозен проект на италианската власт – в сътрудничество с Google и Facebook ще обучи учениците как да разпознават пропагандата, фалшивите новини и конспиративните теории онлайн.

Инициативата ще започне от 31 октомври с 8000 гимназисти из цялата страна. Учениците ще учат как дори „харесванията“ във facebook могат да се използват, за да се монетизира и разпространи пропагандата. Че трябва да виждат източника на информацията и неговия интернет адрес, както и за какво служи докладването в социалната мрежа.

Папа Франциск също обяви наскоро, че ще посвети обръщението си на Световния ден на комуникацията през 2018 г на фалшивите новини.

Италианското правителство не е единственото, което приема стъпки в тази насока, но за Рим това е особено важно особено предвид задаващите се избори следващата година.

Възстановяващата се икономика, мигрантската криза, партизанските движения от миналото и историята на Италия – изпълнена със заговори за власт от убийството на Цезар, през Борджиите до съвременната мафия, са създали среда на недоверие към властта, заявява един от организаторите на проекта г-н Кампи.

В последните години традиционните партии в страната ерозират и популистки антисистемни движения като „Пет звезди“ на комика Бепе Грило набират сила.

„Бих каза, че „Пет звезди“ вярват повече от всички други политически партии в конспиративни теории“, заявява г-н Кампи, редактор на „Конспирации и заговори – от Макиавели до Бепе Грило“.

„Това не е просто тактика. Това е техният светоглед.“

Снимка: Andreas Solaro/Agence France-Presse

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.