SHARE

ExxonMobil е „подвел обществото“ относно климатичните промени, въпреки че дори работещите за компанията специалисти са признали за парниковия ефект и риска, който глобалното затопляне представлява за планетата.

Учени от „Харвард“ са анализирали над 200 официални документа, с които компанията е изразила становищата си относно климатичните промени за последните трийсет години – от 1977 до 2014 г. В сряда Наоми Орескес, професор по история на науката и специалист в областта на енергийните и тютюневите индустрии, и постдокторантът Джефри Съпрен публикуваха своя научен доклад, в който стигат до следните заключения:

  • Проучванията на Exxon относно климатичните промени са в синхрон с научната общност за този период. Това означава, че 80% от учените са били на мнението, че климатичните промени са реален феномен, причинен от хората.
  • Въпреки това 80% от публичните становища на компанията към обществото са изказвали съмнение относно климатичните промени.

„Наблягаме над факта, че въпросът не е дали ExxonMobil е „оказвала натиск над проучванията относно климатичните промени“, а по-скоро как те са комуникирали заключенията си“, казва д-р Орескес, цитирана от New York Times. „ExxonMobil е допринесяла тихо за науката, докато на висок глас я е поставяла под съмнение.“

Става дума за петролния гигант, начело на който доскоро бе настоящият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. ЕxxonMobile понесоха критика и бяха осъдени и за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Кремъл.

За доклада, посветен на петролната компания, са използвани методики на социалните науки, основно в областта на анализа на съдържанието на текста. Освен официални изказвания и конферентни речи в проучването са включени и рекламни материали. Авторите вземат предвид факта, че текстуалният анализ е субективен с оглед на контекста на казаното. Тенденциите обаче са ясно представени в 121 страници допълнителен материал, който позволява оценка на работата им. 

Темата бе обсъждана широко още през 2015 г., когато става ясно, че компанията е правила проучвания за климата като част от плановете си, но публично е поставяла под въпрос научната достоверност на климатичните промени и е спонсорирала групи, които са поддържали философията, че подобни не съществуват. Вследствие на това акционери в компанията подават съдебни искове срещу компанията с обвинение, че ги е подвела относно действията си с оглед на проучванията за глобалното затопляне.

Нека погледнем проучванията, описани във вътрешните документи на ExxonMobil още от края на 70-те и 90-те години.

1979[82] „Най-широко разпространената теория гласи, че:
—Увеличаването [на атмосферен CO2] се дължи на изгарянето на фосилни горива;
—Увеличаващата се концентрация на CO2 ще причини затопляне на повърхността на планетата;
—Настоящата тенденция в консумацията на фосилни горива ще причини драматични промени в околната среда преди 2050″
1981[87] „Убеждението на научната общност, че наблюдаваните тенденции на увеличаване на въглеродния диоксид, ако те продължат, ще причинят глобално затопляне, е базирано на вариация от теоретични проучвания… резултатите са относително еднакви. За двойно нарастване на въглеродния диоксид изчисленията позочват, че температурата на въздуха се увеличава с 2 °C до 3 °C. Затоплянето е два или три пъти по-голямо в северните полярни региони… Други модели предсказват изместване на утаяването и влажността на почвата, намаляване на полярния сняг и лед и промени в циркулацията на големите течения.“
1996[76] „Голямата част статистически доказателства… вървят в посока на ясно изразено човешко влияние над глобалния климат.“

И сравненията с публични становища, направени от Еxxon.

1997[92] „Хайде да си го кажем честно: науката за климатичните промени е прекалено несигурна, за да поддържа планове за действие, които биха могли да хвърлят икономиката в криза… учените не могат да предскажат със сигурност, че температурите ще се повишат и с колко точно и какви промени ще настъпят. Все още не знаем каква роля за затоплянето на планетата имат хората и парниковите газове, произведени от тях… Да не бързаме към решение в Киото. Климатичните промени са сложни – науката не стига до заключения, а икономическите последствия биха били унищожителни. 
2008[90] „Те [„Насоките на индустрията за добив на петрол и горива относно намаляването на парникови газове“] нямат за цел да посочат директна връзка между емисиите с парникови газове от горива и природен газ и феноменa, който често е наричан „промяна на климата“

„Ние изрично отричаме обвиненията, че ExxonMobil е оказвал натиск над проучвания за климатичните промени, отправени в медийни репортажи, които са неточно изкривяване на близо 40-годишната история в климатичните проучвания“, отговарят от ExxonMobil на корпоративния си сайт.

„Заплахата от климатичните промени е реална и този риск изисква действия. Увеличаването на въглеродните емисии в атмосферата има затоплящ ефект. Има широк консенсус в научните и политическите среди, че трябва да бъдат предприети действия, за да се изчисли и прецени рискът.

ExxonMobil предприема действия, като намалява изхвърлянето на парникови газове в дейността на компанията, помага на клиентите си да намалят своите емисии и подкрепя проучвания, които водят до технологични открития, и активно участва в конструктивния диалог относно политическите опции“, казва се в друго становище на компанията, публикувано в отговор на доклада.

Проучването идва на бял свят в същия ден, в който стана ясно, че перманентният лед в американския щат Аляска започва да се топи. Пермафростът съдържа двойно повече въглерод, отколкото има в атмосферата в този момент – тоест разтопяването му ще ускори процесите на затопляне.

Както казва Бил Гейтс – имаме нужда от чудо в областта на енергетиката. Казусът на ЕxxonMobile тепърва ще се разследва с оглед на допълнителните доказателства, които представя докладът.

Целия доклад може да прочетете тук (английски).
Позициите на ЕxxonMobile относно климатичните промени (английски).