SHARE

Най-малко осем души са били убити и 11 ранени в Ню Йорк, след като камион се вряза във велосипедна алея в Долен Манхатън.

29-годишният шофьор на камиона бе прострелян от полицай при опита си да го напусне и е арестуван. Според американски медии той е узбек и се казва Сайфуло Сайпов.

В камиона му е намерена бележка, в която се споменава терористичната огранизация ДАЕШ, полицейски служител заяви пред CBS News.

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио каза, че това е „страхлив акт на терор, насочен към невинни цивилни граждани”. „Знаем, че това действие има за цел да наруши нашия дух, но също така знаем, че нюйоркчани са силни, нюйоркчани са устойчиви и духът ни никога няма да бъде застрашен от акт на насилие и акт, предназначен да ни сплаши“.

Шефът на полицията в Ню Йорк (NYPD) Джеймс О’Нийл заяви, че ранените са имали „тежки, но неживозастрашаващи наранявания“.

Той описа онова, което се е случило, по последни данни така:

– Малко след 15.00 местно време наето превозно средство удря велосипедисти и пешеходци, навлизайки във велоалеята и карайки по нея няколко пресечки.

– Удря и спрял училищен автобус с двама възрастни и две деца в него.

– Шофьорът се появил, държащ нещо, което изглежда като два пистолета, с изявление, в което казва, че това е „терористична атака“.

– Той e прострелян от близко стоящ полицай.

– Намерени са пистолет за пейнтбол и пелетен пистолет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.