SHARE

Ден преди срещата на лидерите на 20-те водещи икономики в света Г-20 президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Полша, където увери, че САЩ ще направят всичко възможно, за да диверсифицират газта за Централна и Източна Европа, както и разкритикува Русия за „дестабилизиращото ѝ поведение“.

Впоследствие, запитан дали Русия се е намесила на американските избори, той заяви, че „Никой не знае със сигурност“, въпреки че американските служби са единодушни в заключението си, че Кремъл се е намесил на изборите, за да помогне на кампанията на Тръмп.

Инициативата на трите морета

Миналата година 12 държави – членки на ЕС, сред които и България, подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, инфраструктурата и енергетиката. От една страна, цел е държавите – повечето от които изостанали в развитието си заради годините на комунизма – да засилят своето икономическо развитие и догонят западните страни, а, от друга, тяхна цел е създадат общ фронт срещу Москва по отношение на доставките на газ.

Името на „Инициативата на трите морета“ идва от моретата, до които държавите достигат – Балтийско, Адриатическо и Черно море, а държавите са Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Наскоро Полша получи първите си доставки на втечнен газ от САЩ, като „Инициативата на трите морета“ предвижда подобни доставки да се осигурят и от други страни.

Проблемът обаче остава, че обемът на тези доставки няма да е достатъчен при газова криза, причинена от Русия, още по-малкото ако се наложи Европейският съюз да доставя извънредно газ на Украйна.

„Западната цивилизация е заплашена“

На речта си пред поляците американският президент заяви, че бъдещето на западната цивилизация е заплашено и неколкократно напомни, че Полша е била окупирана от нацистка Германия.

Тръмп нарече Полша „сърцето на Европа“, каза, че останалите страни трябва да следват примера й по отношение на защита на суверенитета им и заяви, че „американците, европейците и поляците искат Господ“, което бе намигване към религиозно-националистическото правителство на страната.

Полското правителство е силно критикувано от ЕС и я грози започването на процедурата за тежко нарушение на ценностите на съюза, като причините са чистка в съдебната система, обезсилването на Конституционния съд в страната, опитите за цялостна забрана на абортите и нарушаване на имигрантската политика на ЕС.

В този контекст думите на Тръмп се тълкуват най-вече като атака срещу засилването на интеграцията в ЕС, което става на фона на изострените му отношения с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Срещата на Г-20 

На срещата на Г-20 се очаква лидерите на Франция и Германия, както и представителите на ЕС да се изправят пред общ фронт от критики от Доналд Тръмп, Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

При последната среща между Доналд Тръмп и Ангела Меркел стана ясно, че Тръмп смята да наложи по-протекционистки режим към Берлин и ЕС, което провокира от своя страна Меркел да заяви, че Европа не може повече да разчита на САЩ.

Днес също така Европейският съюз и Япония постигнаха принципна договореност по основните елементи на споразумение за икономическо партньорство. Това ще бъде най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога от ЕС, и първото такова, включващо конкретен ангажимент по Парижкото споразумение относно изменението на климата. 

Всичко това са ранни сигнали за формиране на нови стратегически коалиции в международната политика, но те все още не са придобили крайно измерение, нито е сигурно, че ще се случат.

Доставките на газ от САЩ обаче не могат да разрешат стратегическите проблеми на Източна Европа и да противостоят на доминацията на Русия в сектора.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.