SHARE

Администрацията на Тръмп отказа да наложи санкции срещу Русия, въпреки че вчера бе последният срок по закон тя да направи това.

Миналата година в изключително рядък акт на единство Конгресът на САЩ прие закон, който отнема от президента последната дума по отношение на санкциите срещу Русия и я прехвърля на законодателната власт в САЩ – Конгреса.

Законът също така въведе нови санкции срещу Кремъл в областта на отбраната и военното разузнаване и заложи два срока за това изпълнителната власт да ги въведе – 1 октомври 2017 г. и 29 януари 2018 г.

И двата срока бяха пропуснати, като администрацията на Тръмп не наложи новите санкции, които трябваше да засегнат руски фирми и олигарси – включително руската компания, която трябва да ремонтира българските МиГ-ове.

Според Белия дом самият факт, че нови санкции били приети със закон, щял да „възпрепятства“ Русия от това да действа и не било нужно те да се налагат, въпреки че Конгресът задължава американския президент.

Тръмп прие с недоволство санкциите още когато те бяха приети миналата година и настоящият му отказ само засилва съмненията за сътрудничество с Русия, за което той е разследван в САЩ от специалния прокурор Робърт Мълър.

Наместо санкции от администрацията на президента обявиха списък със 100 руски олигарси, но срещу тях няма да бъдат предприети никакви нови мерки.

За момента реакции срещу противозаконния отказ – за който се разбра късно вечерта в САЩ – има само от демократите, макар умереното крило на републиканците да бе особено критично към първото забавяне на санкциите през октомври.

„Администрацията на Тръмп трябваше да вземе решение дали те искат да следват закона и накажат отговорните за атаката над американската демокрация през 2016 г. Наместо това те решиха на Русия да й се размине за пореден път“, заяви Елиът  Ейнджъл (демократ), зам.-председател на комисията по външни работи в камарата на представителите.

„Писна ми да чакаме администрацията да защити страната ни и изборите. Те показаха, че няма да действат, затова е време Конгресът да действа отново.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.