SHARE

“Вярвам, че и двамата разбираме, че независимо от това какви са нашите позиции, ние участваме в една история, която ще ни надживее. Живеем в държави, чиято следа е много по-силна от това, което ние сме. Затова присъствието на президента Тръмп в моите очи е не само естествено, но вярвам, че е нещо много положително за историята на нашите две страни.” Така започна съвместната пресконференция с президента на САЩ Тръмп, който е поканен в страната по случай националния празник на Франция 14 юли, и френския президент Еманюел Макрон.

“Относно търговските въпроси ще направим всичко възможно за осъществяването на свободна и честна търговия.”

“По отношение на борбата с тероризма възгледите ни съвпадат и сме решени да вземем всички мерки за унищожаването на терористите и ограничаването навсякъде на пропагандата на последните”, допълни френският президент.

“Относно ситуацията Сирия-Ирак ще следваме общ план, особено за да водим заедно дипломатически инициативи, иницииране на група за контакт, особено в Сирия, да конструираме политическо решение за край на конфликта. В следващите седмици ще бъдат взети конкретни методи. Същото в Либия – силна дипломация за овладяване на ситуацията за по-голяма стабилност в региона.“

“Накрая относно климата знаем общите си различия и несъгласия, ние ги изразихме и споделихме множество пъти и е важно да продължим дискусиите по въпроса, въпреки че аз уважавам решението на г-н Тръмп и той ще продължи да разсъждава и да работи според ангажиментите на кампанията си. Аз оставам свързан с Парижкото споразумение и имам желание да продължа да следвам рамките на това споразумение и да процедирам етап по етап.”

По търговските въпроси, въпросите на сигурността, битката срещу тероризма, стабилността в Близкия изток двамата лидери заявиха общото си желание да работят съвместно за решаване на проблемите, а Макрон благодари на САЩ за ангажираността на страната във войната в Ирак.

Доналд Тръмп похвали историята на Франция и нейната подкрепа за САЩ, обявявайки страната за първи и най-стар съюзник на Щатите. “Днес се изправяме срещу заплахите на режими като Северна Корея, Иран и Сирия и държави, които финансират и подкрепят подобни режими. Изправяме се и пред заплахата на терористични режими, които водят война с цената на невинни животи.” Тръпм спомена годишнината от терористичния атентат в Ница, където загинаха 69 души, след като камион се вряза в тълпата по време на националния празник. Той призова за обединение срещу враговете и отнемане на тяхната финансова и идеологическа подкрепа. Тръмп подчерта успехите в Мосул и говори за съвместна работа с правителството на Ирак за стабилизиране на региона.

“Западните нации са изправени и пред вътрешни предизвикателства, които създадохме сами, включително тежка бюрокрация. Поради тази причина поздравих президента Макрон за призива за по-малко бюрокрация и силна Европа, която защитава.”

“Да уважаваме света, в който живеем. Живеем в много сложен свят. Трябва да го уважаваме. САЩ остават решени да бъдат първенец в опазването на природата, докато стимулираме икономическия растеж”,заяви Тръмп, въпреки че оттегли страната от Парижкото споразумение едва месец по-рано.

“Несъгласията ни са нищо пред безсмъртната връзка между културите ни, съдбата ни и свободата, които ни свързват толкова силно.”

На въпроса дали президентът Тръмп може да промени намернията си за Парижкото споразумение бе отговорено от Макрон, че “относно климата имаме известен брой несъгласия, които отчасти се дължат на задълженията, които президентът Тръмп има към избирателите си. Това е нещо, което уважавам, аз също съм дал обещания по време на кампанията си, които имам намерение да изпълня. Ние говорихме за нашите различия така, както трябва да говорят двама лидери.

Две неща – това трябва ли да пречи на дискусията върху всички други проблеми? Абсолютно не.

Второ, дали това може да се обсъжда? Ще оставя на президентът Тръмп да се изкаже, моето желание е да продължим да дискутираме по този въпрос, който е изключително важен. Но трябва да оставим САЩ да работят над това, което са си поставили за цел, и да продължим да говорим за това. Има общо желание за работа над този въпрос.”

Отговорът на Тръмп беше амбивалентен:

“Нещо може да се случи относно Парижкото споразумение, ще видим какво ще стане. Но ще говорим за това в бъдеще и ако се случи, ще бъде чудесно,  а дори да не се случи, това също ще бъде окей.”

Относно намесата на Русия на изборите в САЩ и разкритието за имейлите и контактите, които синът на Тръмп – Тръмп-младши, си е разменял с руски адвокати и олигарси, Тръмп заяви, че синът му е “чудесен млад мъж, който се срещна с руски адвокат – не държавен, руски, на кратка среща, на която повечето хора биха отишли. Пресата раздуха нещо, което повечето хора биха направили.”

Макрон каза, че винаги е важно да няма намеса в суверенната политика на държавата, доколкото е възможно. Той заяви, че винаги се е обръщал директно към опонентите и лидерите на други страни, включително и към Владимир Путин, към когото конкретно отправи критики за разпространението на пропагандните материали на Russia Today по време на срещата им във Версай (на която руските медии не бяха допуснати).

Еманюел Макрон повтори тезата си, че за него свалянето на Асад не е приоритет, стига да бъде постигнат мир в региона, но използването на химически оръжия ще провокира незабавна реакция от страна на Франция.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.