SHARE

Кийт Колинс в Quartz разглежда риска Google да загуби правата върху търговската си марка, поради това че е станала твърде популярна.

Компаниите не искат брандовете им да се превръщат в родови понятия или обикновени думи. Когато даден продукт стане толкова вездесъщ, че наименованието му се превърне във всекидневна дума или родово понятие за нещо, както „гугълвам“ стана за търсене в интернет, то заплашва отличителната способност на марката и съответно правото на компанията да я притежава.

Спомнете си за ципа, целофана, трамплина и ескалатора. Всичко това бяха (някога са били марки) брандове, но те се оказаха толкова успешни, че попаднаха в речника като описващи това, което правят, и така компаниите загубиха права върху търговските си марки. Неконтролируемият процес, в който популярната употреба превръща наименование с отличителност във всеобщо употребявано съществително или глагол, се нарича драматично „генерицид“ (убийство на търговска марка).

Миналата седмица във Върховния съд на САЩ беше внесена петиция, която твърди, че всеобщата употреба на „гугълвам“ трябва да направи думата всеобщо достояние и че компанията шапка на Google – Alphabet Inc, трябва да загуби права върху нея.
Петицията със сигурност не е изненадваща за компанията. През 2006 г., след като „гугълвам“ (to google) беше добавена като глагол в речниците Merriam-Webster и в Oxford English Dictionary, виден служител на компанията написа блог пост, че това е „дълбоко ласкателно, но и леко обезпокоително“. Постингът предложи няколко варианта как да се реферира Гугъл.:

Използване: Гугълвам да бъде глагол, който да се използва за търсене на информация навсякъде, не само в Гугъл.
Пример: „Гугълнах го в Yahoo и изглежда доста интересно.“
Нашите адвокати казват: Лошо, Много лошо. Можеш да гугълваш само с търсачката на Google. Ако трябва да споменеш някой от конкурентите, използвай глагола „търся“ за Yahoo или за някоя от другите търсачки.

Adobe отдавна води подобна война за Photoshop, популярния си софтуер за обработка на изображения. На фирмения си сайт, който говори за различните брандове, те също дават някои предложения, доста по-строги от тези в Google.

Търговските марки не са глаголи.
Правилно: Изображението беше подобрено с помощта на софтуера Adobe® Photoshop®
Неправилно: Изображението беше фотошопнато.

Търговските марки не са съществителни.
Правилно: Изображението се подиграва със сенатора.
Неправилно: Фотошопът се подиграва със сенатора.

Законът за търговските марки в САЩ гласи, че петиция за отмяна на правата върху регистрирана търговска марка може да бъде подадена „от всяко лице, което вярва че то е или ще бъде увредено“ от търговската марка, доколкото отговаря на някакви критерии, включително случаи, в които „регистрираната търговска марка стане всеобщо употребявана за определен клас стоки или услуги, или за част от тях, стига да е регистрирана в този клас или да изпълнява ролята на такава“.

Първата петиция за отменяне правата върху бранда Google дойде през 2012 година, след като търсачката подаде оплакване срещу лице, регистрирало 753 имена на домейни, съдържащи думата google. Всички имена на домейни, като например googlehonda.com, googlegayfacebook.com и googlekellyclarkson.com, пренасочваха към сайт за възрастни. Оплакването беше подадено към ICANN, неправителствената организация, която регулира имената на домейните. Решението ѝ беше в полза на Google и контролът върху всичките 763 домейна беше прехвърлен на Google.

Първоначалният притежател на домейните, Крис Гилеспи, тогава заведе иск пред федералния съд в Аризона, твърдейки, че „гугълвам“ е универсално използван глагол за търсене в интернет. Съдът не уважи иска на Гилеспи през май и заяви, че Google предлага много повече от услуги от търсене и че „самият факт, че публиката понякога използва търговската марка като съществително или глагол, не означава, че тя е станала всеобщо употребима по този начин“.

Гилеспи внесе жалба срещу предходния отказ във Върховния съд, който трябва да излезе с решение през следващите няколко месеца.

Снимка: Andrew Bowden

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.