SHARE

От „Спаси София“

  • Над 24 млн. лв.
  • 7 месеца закъснение
  • Грозно и крайно некачествено
  • Фалирали бизнеси
  • Потрошени хора
  • Организационен и комуникационен хаос

Гледайки си в краката, за да не се спънем и пазейки се от локвите по „Графа“, пропуснахме да отбележим настъпването на важен момент за този трагичен ремонт – рождения му ден.

Преди 1 година с фанфари и обещания за бърза и качествена реконструкция беше дадено началото на проекта, който „изяде“ главата на Йорданка Фандъкова. Едва ли някой си представяше, че след фиаското с ремонта на бул. „Дондуков“ Столичната община ще допусне отново грандиозен провал. Той обаче не просто се случи, но надмина и най-песимистичните очаквания.

След 24 млн. лв от нашите пари ремонтът закъснява с повече от 7 месеца от първоначално обявения срок, а завършването на ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Иван Шишман“ не се вижда на хоризонта. Десетки хора станаха жертва на безумното проектантско решение за поставяне на ограничители, а много бизнеси не успяха да издържат на месеци лъжи и организационен хаос. Всички настилки са наредени криво и никой ремонт на ремонта няма да промени това. Видяхме и че отводняването също е направено така, че вместо удобна за ходене улица „Графа“ се превръща в малка река. Припомняме и оправданото недоволство, което предизвикаха грозните плочи пред църквата „Св. Седмочисленици“, както и поредицата от неадекватни решения за градската мебел, включително скъпите пейки. Нарушенията на закона за обществените поръчки от страна на общината, които излязоха на бял свят след наше разследване, пък костваха поста на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев и днес той е клиент на прокуратурата.

Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ можеше да бъде проектът, който да реабилитира поне малко неуспешното кметуване на Фандъкова. Вместо това той се превърна в лебедовата песен на едно изчерпано, некомпетентно, корумпирано и вредно за града управление. Каквото и да се направи оттук нататък, то ще бъде посрещано „на нож“, защото цялото доверие на хората в институциите е изчерпано. Пътят вече е само един – оставка и на бунището на политическата история!